Om te zeggen dat regisseur Christopher Nolan van details houdt, zonder al teveel kunstmatig gekunstel, is een understatement. Kijk maar naar Dunkirk, Inception en Tenet en je weet genoeg. Met zijn nieuwste film Oppenheimer doet hij er echter nog een schepje bovenop.

De vijfvoudig Academy Award-genomineerde filmmaker wordt geprezen om zijn nauwgezette aanpak, waarvan de resultaten voor zich spreken. Voor Oppenheimer werd geen enkel detail als te minutieus beschouwd, waarbij Nolan zelfs zo ver ging dat hij een reeks vintage, periode specifieke horloges voor de komende blockbuster verzamelde. Samen met horlogemerk Hamilton.

Tijd als karakter

Een horlogemerk waarmee hij al eerder samenwerkte voor Tenet en natuurlijk Interstellar, waar de ‘Murph’ een cruciale rol speelde. In veel van Nolans films speelt tijd een belangrijke rol in het verhaal. Deze is niet anders.

De langverwachte thriller vertelt het verhaal van J. Robert Oppenheimer, de Amerikaanse natuurkundige die de atoombom creëerde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu de film eindelijk draait, biedt Hamilton een exclusief kijkje in het proces van het vinden van periode-nauwkeurige horloges voor in de film.

Het team van Hamilton werkte nauw samen met de filmmakers om een selectie vintage horloges voor de film samen te stellen die trouw aanvoelen aan de tijdsperiode en de personages zelf.

Art Deco

Nolan: “We hebben in het verleden (Interstellar, Tenet red.) al geweldige ervaringen gehad met Hamilton. In het geval van Oppenheimer gaat het om het herscheppen van de geschiedenis, daarom wilden wij echt teruggrijpen naar de Hamilton-horloges die deze personages destijds zouden hebben gedragen. Het is die weergave van tijd en het belang van tijd voor de personages in het verhaal zelf dat enorm belangrijk is als je de film ziet.”

Gedurende de hele film draagt Cillian Murphy’s Oppenheimer drie vintage horloges in art-decostijl uit de jaren dertig en veertig: de Cushion B-, Endicott- en Lexington-modellen.

Voor Oppenheimer’s vrouw Kitty, gespeeld door Emily Blunt, selecteerde Hamilton een sierlijk horloge in armbandstijl – de Lady Hamilton A-2.

Het militaire erfgoed van het merk wordt volledig getoond voor Matt Damons luitenant-generaal Leslie Groves, die de ruige Piping Rock en Military Ordance horloges draagt.

Historisch correct

“Het team van Hamilton was ongelooflijk behulpzaam bij het bemachtigen van geschikte horloges voor deze personages,” aldus regisseur Christopher Nolan. “Het zijn dat soort details, in combinatie met al het kostuumwerk en de rekwisieten in de film, dat zo belangrijk is om het publiek bij het verhaal te betrekken. In een wereld die ze kunnen herkennen en die een fijn tastbaar, herkenbaar gevoel heeft – maar ook historisch correct.”

Het spreekt voor zich dat de vintage horloges die in de film worden gedragen niet te koop zijn. Je kunt je Hamilton-op-film honger wel verzadigen door te kijken naar hun extreem uitgebreide collectie filmhorloges door de jaren heen. Horloges die onder meer te zien waren in films als Interstellar, Tenet, Indiana Jones and the Dialy of Destiny, The Martian, Men in Black en veel meer.