Horlogemerken weten maar al te goed dat hun model om de pols van een filmicoon goud waard is. Het was al zo in 1971 met Steve McQueen in het race-epos Le Mans tot aan de Omega Seamasters voor 007 sinds Pierce Brosnans GoldenEye. Nu hebben we de ‘Bond-Omega’ even gelaten voor wat het is, die is al zó bekend. Maar wat zijn meer bekende én onbekende horloges die hebben geschitterd op het witte doek?

 

Le Mans (1971) – TAG Heuer Monaco
Laten we maar meteen beginnen met een usual suspect. In 1969 was de Heuer Monaco – ‘TAG’ ontbrak tot 1985 – ’s werelds eerste vierkante automatische chronograaf. Twee jaar later maakte de king of cool, Steve McQueen, ‘m onsterfelijk in de racefilm Le Mans. En niet via een stevige sponsordeal, het was McQueen zelf die het horloge uitkoos. Hij kreeg uitleg over de raceauto’s van coureurs Derek Bell en Jo Siffert.

Toen McQueen de vraag kreeg over z’n look wilde hij er ‘precies zo uitzien als Siffert’. Siffert was toen net Heuer-ambassadeur en droeg het logo op zijn overall. Overigens één van de eerste commerciële samenwerkingen tussen een merk en een sportman. CEO Jack Heuer hoorde dit en stuurde direct een heel stel horloges richting de Franse set. Er werd creatief omgegaan met invoerrechten en douanepapieren (lees: gesmokkeld), en een horloge-icoon was geboren.

 

Doctor Strange (2016) – Jaeger-LeCoultre Master Ultra-Thin Perpetual
Voordat Dr. Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) verandert in een Marvel-superheld, is hij een wereldberoemde neurochirurg die van zijn carrière wordt beroofd wanneer hij door een auto-ongeluk zijn handen niet meer kan gebruiken. Op die noodlottige avond wordt de vooraanstaande Dr. Strange gezien met een Jaeger-LeCoultre Master Ultra-Thin Perpetual, die hij ook met zich meedraagt naar het rijk van Kamar-Taj.

De indrukwekkende platte 9.2 mm roestvrijstalen met eeuwigdurende kalender keert ook terug in het bombastische vervolg, het is de inscriptie van het horloge die Dr. Strange uiteindelijk herinnert aan zijn aardse afkomst.

 

Aliens (1986) – Seiko Giugaro 7A28-7000
Sigourney Weaver als Ellen Ripley in de Alien-films is een modern actie-icoon. In de tweede film, toepasselijk genaamd Aliens, droeg ze een Seiko Giugaro 7A28-7000. Een herkenbaar horloge in analoge stijl, maar met zijn blok en pushers aan de zijkant kreeg het een profiel dat het aannemelijk futuristisch maakte.

De Giugaro 7A28-7000 was een echt en destijds relatief betaalbaar horloge. Seiko bracht het horloge in 2015 opnieuw uit voor zo’n €250-€300, de teller staat inmiddels op zo’n €1.100 á €1.200.

 

Bullet Train (2022) – Breitling AVI ref. 765 1953 Re-Edition
Brad Pitt blijft zijn ambassadeurschap trouw in de actiethriller waarin hij de pacifistische huurmoordenaar Ladybug speelt. In de film zien we ‘m regelmatig de Breitling AVI ref. 765 1953 Re-Edition dragen.

Oké, dit pilotenhorloge was er één uit contractuele verplichting, maar goede keuze. Dat staat vast.

 

Scarface (1983) – Omega La Magique
Scarface bezegelde Al Pacino’s sterrenstatus en is een film die overdaad uitstraalt. De Omega La Magique om zijn pols past daar moeiteloos tussen. Tijdens een gespannen ontmoeting met de Boliviaanse drugsbaron Alejandro Sosa draagt ??Tony een wit pak met brede schouders, een wijde broek, een rood overhemd, compleet met armbanden, ringen en kettingen.

Met om zijn pols dus de gouden La Magique die past bij een personage als Tony Montana.

 

Interstellar (2014) – Hamilton Khaki Field Murph
Het Zwitserse merk met Amerikaanse roots heeft er een specialiteit van gemaakt om Hollywood-films en series te voorzien van hun uurwerken. Neem Christopher Nolans Tenet, The Martian met Matt Damon en Interstellar met Matthew McConnaughey. Maar het loopt al terug naar 1951 waarin Robert Wagner een Hamilton duikhorloge droeg in de film The Frogmen.

Roem kwam in 1957 toen de driekhoekige Ventura – ontworpen door auto-ontwerper Richard Habib – om Elvis Presley’s pols zat in Blue Hawaii. Echt aan het werk ging Hamilton eind jaren 60 met Stanley Kubrick, toen de filmregisseur vroeg om een futuristische tafelklok en polshorloge voor zijn legendarische 2001: A Space Odyssey. De Murph van Hamilton speelde een zeer belangrijke rol in Interstellar, al duurde het tot 2019 totdat de ‘consumentenversie’ verscheen. Eerst in een 42mm versie, vorig jaar volgde een meer gepaste 38mm uitvoering.

 

No Time To Die (2021) – Swatch Q
Als maker van alle James Bond-gadgets, kreeg Q (Ben Whishaw) in No Time To Die eindelijk zijn eigen horloge. Ontworpen door Swatch en No Time To Die’s kostuumontwerper Suttirat Anne Larlarb. Hoewel Q niet is voorzien van Tom Ford-maatwerk of speciale auto’s, is deze Swatch Q een hele charmante.

Destijds gelimiteerd uitgebracht, maar een nagenoeg identieke versie, de Swatch 2Q, is nog steeds te koop (€235). We vangen maar een paar keer een glimp op van het horloge, maar dat is genoeg. Althans, als je onze afwijking deelt voor dit soort ‘triviale’, maar erg leuke zaken.

 

Jaws (1975) – Alsta Nautoscaph
Jaws is niet direct een film die in je opkomt als het gaat om iconische filmhorloges. Toch droeg Richard Dreyfuss een duikhorloge die nu ook moeiteloos om je pols kan. De Alsta Nautoscaph haalde het eind van de 70’s niet door de quartz-crisis.

Vandaar dat lang onbekend was wat er nu precies om z’n pol zat. De Alsta Watch Company herrees in 2014 en bracht de Alsta Nautoscaph II uit voor zo’n €800.

 

The Wolf of Wall Street (2013) – Rolex Cosmograph Daytona
De film waarvoor Leonardo DiCaprio eigenlijk z’n Oscar had moeten krijgen. Een 180 minuten durende tour de forcevan Amerikaanse overdaad, overmoed en hebzucht. Al maakte Jonah Hill in de rol van Donnie Azoff ook indruk.

Een nogal vermoeiende rechterhand met om zijn pols een geelgouden Rolex Cosmograph Daytona met zwarte wijzerplaat. In de jaren 80 had je een dergelijk model al voor een paar duizend. Dat waren nog eens dagen. DiCaprio droeg overigens geen Rolex zoals vaak gedacht, maar een gouden TAG Heuer Professional 1000 uit de late jaren 80. Met quartz-uurwerk.

 

Back to the Future (1985) – Casio CA53W
Een JVC-camcorder op de schouder en een Casio met digitaal display en calculator-functie om de pols. Doe er een rode bodywarmer bij en het kan niet anders.

Michael J. Fox’ horloge uit Back to the Future is nu een beetje onhandig en achterhaald, maar in 1985 was een rekenmachine om je pols het toppunt van vooruitstrevende technologie. Tegenwoordig te krijgen voor een paar tientjes. Goed te doen voor wat serieuze filmgeschiedenis.

 

Mission: Impossible (1996) – Casio DW290-1V
Nog één zeer betaalbaar filmhorloge. Toevallig ook een Casio, één die nu zo’n €60 kost. Welk horloge draagt Tom Cruise als hij zichzelf uit vliegtuigen gooit of valt van duizelingwekkende hoogtes? Deze Casio DQW290-1V. Of ja, in ieder geval tijdens de eerste Mission: Impossible uit 1996.

Nog steeds is de door Brian DePalma geregisseerde film één van de beste delen.  Met om de pols, tijdens de bloedstollende computerhack, een simpele zwarte kast die bestand is tegen de meest extreme omstandigheden, waterdicht is tot 200 meter en beschikt over – wait for it – maar liefst vijf alarmen (!), een stopwatch en achtergrondverlichting.

 

Glass Onion – A Knives Out Mystery (2022) – Omega Seamaster 1948
Daniel Craig blijft Omega trouw na te zijn afgezwaaid als James Bond. Hij draagt zelfs nog een Seamaster als meesterdetective Benoit Blanc in Glass Onion. We zien ‘m subtiel om de pols tijdens z’n speurwerk. En minder subtiel tijdens een reusachtige close-up.

De Seamaster-lijn, gelanceerd in 1948, was Omega’s eerste familie van horloges. Een mix van beproefde technologie en design veroverde al snel de wereld. Deze Limited Edition is uitgebracht ter herdenking van de 70ste verjaardag van de Seamaster en brengt een eerbetoon aan Omega’s originele naoorlogse klassieker.