Een jaarlijkse traditie is hier, Chopard keert weer terug naar ’the most beautiful race in the world’: de Mille Miglia. De iconische rally van Brescia naar Rome en weer terug naar Brescia, finishte afgelopen zaterdag. Dit is de nieuwste collectie.

Chopard keert voor de 36e maal op rij terug naar Brescia als World Sponsor en Official Timekeeper van de Mille Miglia. De samenwerking is één van de langste ooit tussen een horlogemaker en een auto-evenement en is een teken van Chopard’s welbekende liefde voor klassieke auto’s en passie voor de autosport.

Die passie wordt verder bevestigd door het feit dat het in 2023 de 35e keer was dat Karl-Friedrich Scheufele, medevoorzitter van Chopard, deelneemt aan de race van Brescia naar Rome en terug, nadat hij in 1989 voor het eerst deelnam met Jacky Ickx als navigator, voormalige F1-coureur en zesvoudig winnaar van de 24 uur van Le Mans.

In de direct herkenbare ‘metallic raspberry’ Mercedes-Benz 300SL Gullwing waarin ze hun 1000 Miglia-debuut maakten.

Chopard zet ook zijn traditie voort om nieuwe Mille Miglia-horloges te introduceren, met vier Mille Miglia Classic Chronographs, plus een extra, zeer speciale ‘Italian Limited Edition’ van de Mille Miglia GTS Chronograph – waarvan een deel van de opbrengst zal worden gedoneerd aan de slachtoffers van de recente overstromingsramp in Emilia-Romagna.

De nieuwe Chopards die dit jaar debuteren tijdens de 1000 Miglia-race zijn zowel functioneel als geïnspireerd door de aantrekkingskracht van de klassieke autosport.

Voor 2023 heeft het merk nieuwe technologie en materialen gecombineerd met designelementen uit het verleden. Daarom maken alle vier de nieuwe Mille Miglia releases gebruik van Lucent Steel – een terugkerend motief bij Chopard dit jaar – met een gereduceerde diameter van 40,5mm. Volgens het merk: ‘kleiner en dus meer in lijn met de esthetiek van historische auto’s die meededen aan de 1000 Miglia’.

Voor de nieuwkomers: Lucent Steel is staal dat voor minimaal 80 procent gerecycled en tweemaal gesmolten, waardoor veel onzuiverheden verdwijnen, en de hardheid laat toenemen tot 223 Vickers. In vergelijking met normaal staal is dat 80 Vickers meer en doet het ook wonderen voor de krasbestendigheid. Mooi detail is ook dat Lucent Steel door zijn zuiverheid een zeer bijzondere glans heeft.

Die interesse in historische accuraatheid heeft ook geleid tot het gebruik van ‘glass box’ kristallen – een meer lichtgevoelige stijl die ‘de diepte maximaliseert’ van de registers en tachymeter schaal van elke chronograaf.

Het horloge wordt aangedreven door een COSC-gecertificeerd uurwerk met een gangreserve van 54 uur en een frequentie van 28.800 vph. De rubberen band met 60’s Dunlop-profiel is er of een rubberen band met lederen bovenzijde.

Deze chronografen vallen op door hun unieke wijzerplaatkleuren, elk geïnspireerd op de lakkleuren en interieurafwerking die kenmerkend zijn voor auto’s van voor 1957 – het type dat in aanmerking kwam voor de 1000 Miglia-race. De wijzerplaatkleuren zijn Rosso Amarena (kersenrood), Grigio-Blu (grijsblauw), Verde Chiaro (lichtgroen) en Nero Corsa (racezwart). Elk horloge heeft ook een miniatuur ‘1000 Miglia’ logo op de wijzerplaat en een routemarkering op de achterkant van de kast.

De Mille Miglia GTS Chrono Limited Edition Italia is een speciaal model, gelimiteerd tot slechts 100 stuks. Net als de Classic Chronographs is hij gemaakt van Lucent Steel, maar groter (44mm). Dit model heeft een olijfgroene lunette versierd met de groene en rode kleuren van Italië en is voorzien van een tachymeter-schaalverdeling. Belangrijk is dat een deel van de opbrengst van elke verkoop wordt gedoneerd aan de slachtoffers van de recente overstromingen in Emilia-Romagna.