In de aanloop naar het honderdjarig bestaan van Delma in 2024 laat het merk zich inspireren door de 70’s met een frisse duiker: de nieuwe Shell Star Titanium. Met 136 gram is ‘ie lichter dan ooit.

Delma werd opgericht in 1924 en heeft een lange geschiedenis in het produceren van nogal specialistische horloges voor sport en in het water. Het allereerste duikhorloge van het merk verscheen in 1969. Dat was de Periscope, met een dag- en datumcomplicatie. Niet met de standaarden van nu, maar het was de start van Delma’s traditie van ‘duikers’. Met een focus op hoogwaardige prestaties en design.

De nieuwste release van het onafhankelijke familiemerk zet de onderwatererfenis van het bedrijf voort en eert de Shell Star. Een professioneel duikhorloge dat in 1975 uitkwam, net zoals de Quattro. Die laatste is overigens nog steeds in productie.

Shell Star

De roestvrijstalen automatische modellen met draaibare lunette zijn tot op de dag van vandaag populair bij professionele- en hobbyduikers. In 2011 was de Blue Shark I een niet te missen hoogtepunt. Gemaakt voor prestaties met een waterbestendigheid van 3.000 meter. In 2019 kwam daar de Blue Shark III bij, met één van de krachtigste duikers ooit gemaakt, de waterbestendigheid liep hierbij op tot 4.000 meter.

Maar ook de herlancering van de Shell Star in 2016, waar de looks van de 70’s bewaard bleven, maar met specs van nu. Denk aan een heliumventiel en een waterbestendigheid van 500 meter.

Bijna vijf decennia later is de Shell Star-collectie nog steeds het schoolvoorbeeld van waar Delma voor staat. Ditmaal in het titanium en een totaalgewicht van 136 gram, ruim 40 procent lichter dan z’n stalen equivalent.

De titanium kast van 41mm is zeer draagbaar met een hoogte van slechts 13.6mm. De kast is 3mm kleiner dan z’n voorganger. Bijzonder, zeker als je kijkt naar de waterbestendigheid van 500 meter (50 bar). Inclusief heliumventiel en transparant achterdeksel waardoor je het SW200-1 uurwerk ziet met een nette gangreserve van 38 uur en een op maat gemaakte Delma-rotor.

Bijzonder detail aan de voorzijde is dan weer het gebruik van twee soorten Super-LumiNova. Voor de krasbestendige keramische lunette heeft Delma Super-LumiNova BGW9 gebruikt met een helder blauwe gloed. Kijk je naar de indexen en wijzers, dan is het een neon-groen Super-LumiNova C3. Wat allebei zorgt voor een goede afleesbaarheid.

Duikuitrusting

Free diver, oceaanbeschermer en Delma-ambassadeur Magnus Lundborg werkt al even samen met het horlogemerk en praat over het voordeel van een kleiner en lichter duikhorloge.

“Bij free diving in koud en donker water is timing alles,” aldus de Zweedse free diver. “Duiken met de nieuwe Delma Shell Star was indrukwekkend. Het is niet alleen licht van gewicht, het is ook uitzonderlijk goed af te lezen in de troebele wateren van de Noord-Atlantische Oceaan. Vrij van het gewicht van een duikfles, maar beperkt tot de tijd van je ademhaling, is de Shell Star binnen no-time een belangrijk onderdeel van mijn duikuitrusting geworden.”

Valt te begrijpen, want in een sport waar elk gebrek aan gewicht je kan helpen om meer te halen uit die enkele diepe ademhaling, is alles meegenomen. Dat kan Lundborg doen met een zwarte, blauwe of oranje zandkleurige wijzerplaat.

De nieuwe Shell Star zal Delma-liefhebbers ongetwijfeld aanspreken, net zoals nieuwkomers die op zoek zijn naar een niet te massief duikhorloge, maar wel één met een bewezen stamboom. Buiten het rijtje usual suspects.

Delma Shell Star Titanium

Uurwerk: SW200-1 – Diameter: 41mm – Hoogte: 13.60mm – Gangreserve: 38 Uur – Materiaal: Titanium – Glas: Saffier – Waterbestendigheid: 500 meter (50 bar) – Band: Titanium met vouwsluiting – Gelimiteerd tot: 499 stuks – Prijs: €1.790