Om de zomer van 2023 en het 75-jarig jubileum van de Seamaster-collectie te vieren, lanceert Omega elf nieuwe Seamaster ‘Summer Blue’-horloges. De nieuwe referenties zijn verdeeld over zeven collecties.

Concreet zijn dit de Omega Aqua Terra, de Worldtimer, de Seamaster 300, de Seamaster Diver 300M, de Planet Ocean, de Ploprof en de Ultra Deep.

Voor de goede orde, Omega startte in de wereld van onderwaterhorloges met de Omega Marine, gemaakt in 1932, 16 jaar vóór de eerste Seamaster-collectie.

Burgerduiker

Het was het eerste duikershorloge ter wereld dat toegankelijk was voor burgerduikers. Vanaf het begin maakt deze duiker indruk met opmerkelijke prestaties: hij was waterdicht tot 135 meter, tijdens druktests. Het merk bleef zijn expertise op het gebied van waterbestendigheid en robuustheid verder ontwikkelen.

Het was uiteindelijk in 1948 dat Omega de Seamaster-collectie lanceerde, ontworpen voor ‘de stad, de zee en het platteland’. Het serieuzere werk begon in 1957 met de introductie van de Seamaster 300.

Blauw, blauwer, blauwst

Alle geselecteerde nieuwe modellen zijn onder handen genomen met de frisse blauwe wijzerplaten en bandcombo’s.

Maar, er is een belangrijke detail. Afhankelijk van het model worden de wijzerplaten van de horloges donkerder, hoe waterbestendige ze zijn. De diepzeewaardige Ultra Deep bijvoorbeeld, met een waterbestendigheid van 6.000 meter, heeft slechts een klein beetje lichtblauw in het midden van de wijzerplaat.

Zeepaarden

Terwijl de Aqua Terra 150M 38mm een ??volledig helderblauwe wijzerplaat heeft . Of zoals Omega het zelf zegt: “Aqua Terra staat voor het zonovergoten oppervlak, Ultra Deep voor de donkere afgrond.”

De achterkant van alle modellen is voorzien van een lasergravure of een reliëfgravure van een drietand en twee zeepaardjes.

Ontwerper Jean-Pierre Borle vond de inspiratie in de 50’s voor de zeepaardjes tijdens een reis naar Venetië: de gebeeldhouwde afbeeldingen van het zeepaardje van Neptunus zijn overal in de stad te vinden.

De horloges – natuurlijk allemaal gecertificeerd als Master Chronometers en antimagnetisch – kosten tussen de €6.300 (Diver 300M) en €13.800 (Ultra Deep).

Ploprof

Een paar van onze favorieten zijn de volgende. De Seamaster AquaTerra, die werd gelanceerd in 2002. Met een strak design, grotendeels geïnspireerd op de originele Seamaster 300 uit 1957. Hij is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: één met een kast van 38mm, voorzien van een gepolijste band en één met een 41mm kast.

De beroemde Seamaster Professional 600 met een jaren 70-look, één van de meest succesvolle duikhorloges ooit gemaakt, is bestand tegen de extreme druk van de oceanen. Dankzij een methode om het glas aan de kast uit één stuk te bevestigen, is het heliumventiel ook niet meer nodig.

Met tenslotte de Seamaster Ultra Deep. Een ode aan de recordduik van de Ultra Deep horloges in de Marianentrog: deze horloges bereikten in 2019 het diepste punt ter wereld. De horlogemaker viert dit record met de Seamaster Ultra Deep: waterbestendig tot 6000 meter. Het heeft een kast van 45.5 mm en een wijzerplaat die de Challenger Deep afbeeldt, terwijl op de achterkant van de kast een herdenkingssymbool staat.