Tekst: Bernard Werk

In deze HorlogeTest een horloge met een rijke familiegeschiedenis. We kijken we al jaren vol bewondering wat de Scheufele-familie heeft gedaan met Chopard. Van de populaire Mille Miglia-modellen tot aan de complexe L.U.C-modellen. In de test ditmaal de nieuwste bestseller binnen de Chopard-gelederen: de Alpine Eagle.

In september 2019 was ik aanwezig bij de onthulling van de allereerste Alpine Eagle in Genève. Daar stonden vader Karl-Friedrich en zoon Karl-Fritz Scheufele voor ons klaar met een primeur. Of eigenlijk twee. Alles stond die dag in het teken van de nieuwe ster uit de Chopard-collectie: de Alpine Eagle.

Een mooi stukje geschiedenis die zich herhaalt, want toen Karl-Friedrich in 1980 startte bij Chopard, begon hij direct te lobbyen voor een stalen horloge. In lijn met de high-end sporthorloges á la de Patek Philippe Nautilus en Audemars Piguet Royal Oak. Zijn ingeving mondde uit in een succesverhaal met de St. Moritz.

Dat de geschiedenis zich herhaalt, bleek toen Karl-Fritz met ongeveer hetzelfde verhaal bij zijn vader kwam. Hij had namelijk een oude stalen St. Moritz bij zijn opa in de bureaula gevonden en achtte de tijd rijp voor een herinterpretatie.

Ook vader Karl-Friedrich had, net als zijn vader toen, de nodige bezwaren. Uiteindelijk werkten grootvader, vader én kleinzoon aan de nieuwe Alpine Eagle. Grootvader zorgde ervoor dat de oorspronkelijke dynamiek van de St. Moritz werd behouden. Vader ging voor de perfecte band. En de kleinzoon focuste zich op de bijzondere wijzerplaat.

Adelaarsoog

De tweede primeur in september 2019 was de invoering van Lucent Steel A223. Zowel de kast, lunette als de geïntegreerde band van de Alpine Eagle was gemaakt van Lucent Steel A223. Dat was in vier jaar ontwikkeld door Chopard en hun partners. En was, zoals je bij Chopard mag verwachten, niet zomaar staal.

Het staal is voor minimaal 80 procent gerecycled en tweemaal gesmolten, waardoor veel onzuiverheden verdwijnen, en de hardheid laat toenemen tot 223 Vickers. In vergelijking met normaal staal is dat 80 Vickers meer en doet het ook wonderen voor de krasbestendigheid.

Mooi detail is ook dat Lucent Steel door zijn zuiverheid een zeer bijzondere glans heeft, zeker op de manier waarop de kast en band zijn gepolijst en gesatineerd. Over mooie details gesproken: de diepzwarte wijzerplaat, die geïnspireerd is op de iris van het adelaarsoog, vind ik een erg mooi detail.

104 Gram

Na deze ietwat lange introductie, maar nodig om het een en ander te kunnen duiden, kom ik terecht bij het testhorloge. Om de pols deze keer de Chopard Alpine Eagle Cadence 8HF in titanium.

Ik was even in verwarring, omdat ik dacht een Lucent Steel-exemplaar in handen te hebben, want er staat Swiss Made Stainless Steel op de gesp. Het horloge weegt bijna 104 gram en dat zou erg licht zijn voor een stalen uitvoering. Oorzaak van de verwarring: alleen de vouwsluiting blijkt van staal te zijn en de rest van de kast en band van titanium grade 5.

Dat niet alleen licht in gewicht is, maar ook van kleur. Het is optisch praktisch gelijk aan staal.  Deze Alpine Eagle met een diameter van 41mm en een dikte van 9,75mm draagt, mede door zijn lage gewicht, erg prettig.

Het is jammer dat de band geen microafstelling heeft, maar dat ligt aan de keuze voor de vouwsluiting. Een keuze die ik vanuit esthetisch oogpunt goed begrijp, want zo is de band vanaf de buitenzijde een doorlopend geheel. Met het geborstelde en gepolijste titanium oogt en voelt het geheel hoogwaardig afgewerkt.

De lunette met functionele schroeven en de schitterende diepzwarte gegalvaniseerde wijzerplaat met oranje secondewijzer en type aanduiding 8HF maken dit geheel af. De wijzerplaat is uitgevoerd met opgelegde, rhodium plated, indexen en alleen de ‘12’ is in Romeinse cijfers uitgevoerd. Allen zijn gevuld met Grade X1 SuperLumiNova. De zwarte datumschijf met witte cijfers is tussen de ‘vier en vijf uur’ geplaatst, en uitstekend afleesbaar.

Hoogfrequent

Draaien we het horloge om, dan zien we door het saffierglas in de achterdeksel het in eigen huis geproduceerde chronometer gecertificeerd uurwerk: Caliber 01.12-C. Een 28-steens hoogfrequent uurwerk. Het tikgetal van 8 Hz van dit uurwerk ligt twee keer hoger dan bij een gemiddeld mechanisch uurwerk, 57.600 ten opzichte van de veel gebruikte 28.800 tikken per uur. Met een aangename gangreserve van 60 uur.

Hierdoor wordt het uurwerk nauwkeuriger, omdat schokken beter en sneller worden verwerkt en daardoor minder invloed hebben op de balans.  Met een gemiddelde afwijking van maar drie seconden voor het testhorloge. Hoogfrequente uurwerken zijn niet vreemd voor Chopard. Al in 2012 bracht het huis al een serie horloges in de L.U.C-collectie op de markt.

Het uurwerk is erg goed afgewerkt. Je ziet dat er veel zorg aan besteed is om ook optisch mee te kunnen met de beste. Wat je net niet ziet zijn de in silicium afgewerkte impulse pin, anker en ankerrad die meehelpen aan een beter anti-magnetisme.

De Chopard Alpine Eagle heeft niet alleen sportieve looks, maar ook de specificaties om echt mee te kunnen. Met 10 ATM waterbestendigheid kun je goed uit de voeten. Deze Alpine Eagle is een uitstekende herinterpretatie van de St. Moritz van toen. In titanium alleen maar comfortabeler, met een indrukwekkend uurwerk. Het horloge is iets strakker gelijnd en groter dan zijn voorganger. Op alle vlakken dus vernieuwd en verbeterd, maar toch zijn er nog duidelijk familietrekjes te zien.

Chopard Alpine Eagle Cadence 8HF

Uurwerk: 01.12-C – Kast: 41mm – Dikte: 9.75mm – Glas: Saffier – Gangreserve: 60 Uur – Waterbestendigheid: 10 ATM – Band: Titanium grade 5 met rvs-sluiting -Prijs: €22.100