Junghans Meister Chronoscope Terrassenbau

Van architectonisch wonder tot chronograaf

Junghans Meister Chronoscope Terrassenbau cover

De naam Terrassenbau (terrasgebouw) van deze strak gestileerde chronograaf stamt van het gebouw/atelier van Junghans dat ze in 1918 opende en geldt als een architectonisch wonder uit die tijd. Het is een negen treden tellend terrasgebouw gebouwd op de helling van een vallei in het Zwarte Woud dat door de plaatsing en de grote ramen de horlogemakers van optimaal licht voorzag. Honderd jaar nadat het gebouw werd geopend verschijnt de Junghans Meister Chronoscope Terrassenbau.

Het Terrassenbau was misschien een architectonisch mirakel, het raakte door de jaren ook in onbruik en daardoor in verval. Naarmate de tijd vorderde, bouwde Junghans grotere en modernere gebouwen en daardoor werd de oude Terrassenbau overbodig en werd het gebouw verwaarloosd.

Het horloge en de inspiratiebron voor de naam in één beeld

Het horloge en de inspiratiebron voor de naam in één beeld

Zonde natuurlijk. Dat vonden ze bij Junghans gelukkig ook want in 2015 werd besloten het oude atelier eens grondig op te knappen. Het lijkt erop dat het renovatieproject binnenkort ten einde komt en dat later dit jaar zal het gebouw na zoveel jaren van nalatigheid weer zal worden geopend.

Gelimiteerde bouwwerken

De renovatie van de Terrassenbau en de aanstaande heropeing was voor het Duitse horlogehuis aanleiding om de Junghans Meister Chronoscope Terrassenbau te introduceren. In twee varianten zelfs; een stalen versie in een oplage van 1.000 exemplaren plus een tot 100 stuks gelimiteerde variant in roségoud.

Achterzijde met gravure van de manufactuur

Achterzijde met gravure van de manufactuur

De Junghans Meister Chronoscope Terrassenbau heeft een 40,7 mm kast met een hoogte net iets minder dan 14mm. De achterzijde van het horloge heeft een gravure van het karakteristieke terrasgebouw.

Saffier- of plexiglas?

De stalen Junghans Meister Chronoscope Terrassenbau met matzulveren wijzerplaat

De stalen Junghans Meister Chronoscope Terrassenbau met matzilveren wijzerplaat

Het glas op de gouden Junghans Meister Chronoscope Terrassenbau is geen glas maar plexiglas en dat geeft een onvervalst retro-gevoel. De stalen variant is uitgerust met saffierglas; moderner en krasbestendiger. In de kast van beide chrono’s steekt het kaliber J880.1 dat is gebaseerd op een ETA 7750. Het automatische uurwerk heeft 48 ??uur gangreserve, dag-datumfunctie en tikgetal van 28.800. Nu eens geen zwart of bruin voor de band, maar groen alligatorleer met een textuur die verwijst naar het wandtegeldecor dat in het interieur van de Terrassenbau is te vinden. De Junghans Meister Chronoscope Terrassenbau is waterbestendig tot 30 meter diep.

Champagne of zilver?

De wijzerplaat van de gouden Junghans Meister Chronoscope Terrassenbau heeft een champagnekleur en de subdials van de chronograaf zijn concaaf. De gestileerde rand rond de wijzerplaat op beide horloges, symboliseert een wanddecoratie van het oude gebouw. De stalen versie heeft een wijzerplaat uitgevoerd in mat zilver. De prijs van de gouden Junghans Meister Chronoscope Terrassenbau bedraagt € 7.950 (Duitse winkelprijs), terwijl de stalen versie € 2.140 kost.

Voor meer informatie: www.junghans.de