Hamilton Khaki Pilot Pioneer Mechanical

Een gemoderniseerde versie van het klassieke W10 pilotenhorloge

Hamilton Khaki Pilot Pioneer Mechanical

De nieuwe Hamilton Khaki Pilot Pioneer Mechanical is een gemoderniseerde versie van het klassieke W10 pilotenhorloge uit de jaren zeventig. En met gemoderniseerd bedoelen we opgewaardeerd. Maar de originele ‘vibe’ is behouden in het vliegeniersmodel met handopwind uurwerk.

Dat ze bij Hamilton wel raad weten met militaire horloges was al te zien in onze horlogetest van enige tijd geleden. Hierin acteerde een Khaki Field Mechanical , een horloge geïnspireerd op een model dat horloge moest voldoen aan de voorschriften zoals die werden omschreven in formulier GG-W-113 van het Amerikaanse ministerie van defensie.

Hamilton Khaki Pilot Pioneer Mechanical

Vintage Hamilton W10 uit 1973 en de inspiratie voor de 2019 Khaki Pilot Pioneer Mechanical

De nieuwe Hamilton Khaki Pilot Pioneer Mechanical is gebaseerd op een militair luchtvaarthorloge, de W10. Na vele jaren voor het Amerikaanse leger horloges te hebben gebouwd, kreeg Hamilton in de jaren zeventig het contract voor een eenvoudige pilotenwacht voor de Royal Air Force. En dat was de W10.

Hamilton Khaki Pilot Pioneer Mechanical x W10

Hamilton Khaki Pilot Pioneer Mechanical

Hamilton Khaki Pilot Pioneer Mechanical met leren NATO band

De nieuwe Hamilton Khaki Pilot Pioneer Mechanical is een zeer natuurgetrouw eerbetoon aan de klassieke W10. En dat uit zich in fraaie details. De maten van de kast, 36mm x 42mm (van lug tot lug), zijn niet heel veel anders dan het origineel. En dat betekent dat de vierkante tonneau-vorm ook gelijk is gebleven. Net als de bodem met vier schroeven. Wel heel anders is het geharde mineraalglas dat het plexiglas vervangt. De waterdichtheid is tot 100 meter gegarandeerd.

Geen overdaad aan faux patina

Hamilton Khaki Pilot Pioneer Mechanical

De gemoderniseerde, maar nog steeds origineel ogende Khaki Pilot Pioneer Mechanical

Net zoals het hoort bij een echt pilotenhorloge heeft Hamilton rekening gehouden met reflecterende oppervlakken. En die zijn er dus niet. De kast is namelijk in zijn geheel gesatineerd en dat geeft een fraaie instrumentele look. En de wijzerplaat heeft een korrelige structuur – de W10 had een veel gladdere wijzerplaat – die volgens Hamilton is geïnspireerd op camera- en verrekijkers uit die tijd. Het geeft ook een soort van patina-gevoel. Net als de beige lichtgevende massa die gebruikt wordt op de indexen en wijzers. Niet te veel trouwens, zodat de hoeveelheid faux patina binnen de perken blijft.

Hamilton Khaki Pilot Pioneer Mechanical

Het kaliber H-50 tikt in de Khaki Pilot Pioneer Mechanical

Leer of nylon?

Op de zwarte wijzerplaat steken de witte Arabische cijfers helder af. Net als de driehoek die de positie 12:00 aangeeft. De zwaardvormige wijzers handen zijn correct geproportioneerd. En die wijzers worden voortbewogen door het H-50 handopwindkaliber (gebaseerd op een ETA 2801-2) met 80 uur gangreserve. Met een leren NATO band kost de Hamilton Khaki Pilot Pioneer Mechanical 795 euro en met een grijs exemplaar in nylon 745 euro. Bereikbaar voor bijna ieder soldij.

Hamilton Khaki Pilot Pioneer Mechanical

Hamilton Khaki Pilot Pioneer Mechanical met grijze nylon NATO band

Voor meer informatie: www.hamiltonwatch.com