Double Tourbillon Escapement en Double Balance GMT Skeleton

Arnold & Son doet het twee keer dubbelop

Double Tourbillon Escapement en Double Balance GMT Skeleton

Twee voor de prijs van één. Arnold & Son heeft met de Double Tourbillon Escapement en Double Balance GMT Skeleton horloges in huis die dubbeldik zijn uitgerust. Met twee tourbillons of met twee balanswielen. En dat alles in dienst van twee tijdzones.

Wie de tijd kent, weet waar hij is. Het is een oud navigatieprincipe dat in de geschiedenis van Arnold & Son een bepaald centrale rol speelde. Het van huis uit Engelse horlogehuis opgericht door John Arnold (1736-1799) bouwde namelijk in een ver verleden scheepschronometers. En die chronometers moesten uiterst nauwkeurig zijn om met behulp van ouderwetse navigatiemethoden op de juiste plek uit te komen. Een paar minuten afwijking zou namelijk leiden tot een afwijkende koers. Met misschien wel rampzalige gevolgen. Het maritieme verleden van Arnold & Son kwam al eerder heel beeldend tot leven in de Globetrotter Night, een 45,5 wereldtijdenhorloge. En nu verschijnen de Double Tourbillon Escapement en Double Balance GMT Skeleton met tweede tijdzone.

De symmetrische Double Tourbillon Escapement en Double Balance GMT Skeleton

Double Tourbillon Escapement en Double Balance GMT Skeleton

Double Tourbillon Escapement en Double Balance GMT Skeleton

Zowel de Double Tourbillon Escapement en Double Balance GMT Skeleton van Arnold & Son passen dus in een rijke traditie én in de moderne collectie. Maar omdat satellietnavigatie de rol van mechanische chronometers overgenomen zijn de twee horloges vooral uitingen van horlogevernuft. De Double Tourbillon Escapement – dat wordt afgekort tot DTE – combineert een tweede tijdzone met twee tourbillons. Het 43,5 mm horloge is verkrijgbaar in wit- en roségoud en de kleuren van het A & S8513-kaliber krijgen dan een bijpassende afwerking. Het met de hand op te winden uurwerk heeft twee veertonnen die zorgen voor een gangreserve van 90 uur. De energie uit de veer drijft twee afzonderlijke tandwieltreinen aan met elk een eigen tourbillon om de kracht zo goed mogelijk te verdelen. Dat levert behalve nauwkeurigheid dus ook twee afzonderlijk in te stellen tijdzones op.

Double Tourbillon Escapement en Double Balance GMT Skeleton

Voorzijde van het kaliber in de roségouden uitvoering van de Double Tourbillon Escapement

Geskeletteerd, dubbele onderdelen en één centrale secondewijzer

Ook het kaliber A & S1309 in de 44 mm Double Balance GMT Skeleton volgt het symmetrische ontwerp van het A & S8513-uurwerk. Net als de dubbele regulerende organen en de twee tijdzones. Geen tourbillons dit keer, maar traditionele echappementen. Maar het uurwerk is wel geskeletteerd. Bovendien heeft elke tijdzone zijn eigen veerton, tandwieltrein, echappement en balansveer. Dit uurwerk is dus nog meer in tweeën gedeeld. Maar wat ze wel delen is een centrale secondewijzer en een dag/nacht-indicator. Terwijl de meeste GMT-horloges verschillende urenaanduidingen, maar een gedeelde minutenwijzer hebben, hebben de DTE en de DBG Skeleton twee verschillende minutenwijzers. Dat heeft een groot voordeel wanneer afwijkende tijdzones worden betreden. En dat is in sommeige sommige delen van de wereld aan de orde. Wat te denken van India (UTC +5: 30) en Nepal (UTC +5: 45)? Geen enkel probleem voor de Double Tourbillon Escapement en Double Balance GMT Skeleton.

Double Tourbillon Escapement en Double Balance GMT Skeleton

Double Balance GMT Skeleton of DBG Skeleton

Double Tourbillon Escapement en Double Balance GMT Skeleton: prijzen en oplages

De DTE in witgoud (1DTAW.S01A.C121W) heeft een oplage van 28 stuks en heeft een prijs in Zwitserse franken van 192.600 zonder locale belastinge. In roségoud kost de DTE (1DTAR.L01A.C120R) 185.000 CHF. En ook in deze kluerstelling is de oplage 28 stuks. Van de DBG Skeleton (1DGAP.S10A.C120P) worden 30 stuks gebouwd en die kosten 35.300 CHF. Zonder belastingen welteverstaan. Nog een laatste opmerking wat betreft de historie van scheepschronometers bij Arnold en zijn nakomelingen. De twee nieuwelingen zijn niet chronometer gecertificeerd. Maar gelukkig hebben we tegenwoordig GPS.

Double Tourbillon Escapement en Double Balance GMT Skeleton

Het kaliber in de Double Balance GMT Skeleton

Voor meer informatie: www.arnoldandson.com