De 43 mm Longines Heritage Military 1938

Een stalen handopwind Unitas-klassieker

De 43 mm Longines Heritage Military 1938

Uit de schijnbare onuitputtelijke historische catalogi komt de inspiratie voor een militair horloge met handopwind Unitas-kaliber. De 43 mm Longines Heritage Military 1938 is een robuuste instant-klassieker. En die grote kast kon echt niet kleiner.

De 43 mm Longines Heritage Military 1938 (L2.826.4.53.2) is van oorsprong een interbellum-horloge. Het oorspronkelijke model kwam uit in de periode tussen twee wereldoorlogen. En dat was een periode waarin het mannenhorloge het zakhorloge onherroepelijk naar de achtergrond duwde. Het was ook de tijd dat robuuste mannenhorloges een duidelijke militaire afkomst hadden. Hoe dat precies zit deden we al eerder uit de doeken op Horloge.info. En de nieuwe Heritage Military 1938 (2.340 euro) toont zijn militaire DNA zonder terughoudendheid.

De 43 mm Longines Heritage Military 1938

Het origineel uit 1938

De minimummaat is…?

Wat te doen met zakhorloge-uurwerken nu het polshorloges dé trend zijn. Horlogefabrikanten in de jaren ’30 wisten het wel. Die uurwerken werden namelijk in grote kasten gestopt. En die werden kasten werden voorzien van een band. Het verschil tussen polshorloges met een specifiek ontworpen uurwerk en exemplaren die de ‘restjes’ opmaakten was immens. Want 34 mm was groot zat voor de meeste mannen in die tijd. Maar een zakhorloge-uurwerk met een doorsnede van zo’n 36 mm heeft veel meer ruimte nodig. En voor een zakhorloge-uurwerk is 43 mm is zo ongeveer de minimum passende maat kast. En laat dat nu ook de maat zijn van de Heritage Military 1938.

Eigentijds lettertype

De 43 mm Longines Heritage Military 1938 oogt als een horloge uit het interbellum. En dat is vanwege de kleine seconden op 6 uur. Maar vooral ook door de grote, leesbare Arabische cijfers op een zwarte wijzerplaat. Longines heeft het oorspronkelijke karakter behouden en tegelijkertijd de esthetiek gemoderniseerd. En dat heeft het horlogehuis gedaan door moderne materialen te gebruiken en een robuust uurwerk gebouwd volgens de huidige maatstaven. Maar ook door een eigentijds lettertype te introduceren. En het resultaat is een nieuw horloge dat op moderne wijze het origineel eer bewijst. Waar Longines met de Heritage Military 1940 (L2.819.4.93.2) van vorig jaar zelfs de beschadigingen en het patina op de wijzerplaat van het origineel wilde reproduceren, is de Heritage Military 1938 eerder een 2.0-versie.

Super-Luminova met een radium randje

De 43 mm Longines Heritage Military 1938

Let op het romige randje ronde de Arabische cijfers

Dat betekent niet dat de 43 mm Longines Heritage Military 1938 een puur modern horloge is. Of weinig gedetailleerd. Nee, het tegenovergestelde is waar. Zo hebben de klassieke, schreefloze Arabische cijfers een bewuste imperfectie. De militaire horloges uit de jaren ’30 hadden oplichtende radium cijfers die met de hand geschilderd werden. Nu drukt Longines de nieuwe cijfers in serie af in modern Super-Luminova. Maar wel met een randje in romig, afwijkend kleurend lichtgevend materiaal. En dat geeft een subtiel imperfect tintje. Bovendien verwijst het naar langzaam verkleurend radium dat nu niet meer gebruikt mag worden. Om alle bekende stralingsgevoelige reden.

De maat van de 43 mm Longines Heritage Military 1938 verklaard

De 43 mm Longines Heritage Military 1938

De herinpretatie van 2019 heet Heritage Military 1938

Ten slotte komen we op de maat van de 43 mm Longines Heritage Military 1938. En dat doen we via het gebruikte uurwerk. Het stalen horloge wordt aangedreven door het Longines-kaliber 507.2. Dat is een handgewonden uurwerk op basis van het bekende kaliber ETA/Unitas 6498/2. Dat uurwerk met een gangreserve van 53 uur heeft een diameter van 36,6 mm uurwerk. En omdat het van oorsprong een zakhorlogekaliber is, vult het de kast volledig. Het origineel werd gemaakt met overgebleven zakhorloge-uurwerken. En het nieuwe met op dergelijke uurwerken gebaseerde modern kalibers. Dus is het eigenlijk is het allemaal heel logisch wat Longines doet. Bovendien komt het tegemoet aan liefhebbers van vintage die maar niet kunnen wennen aan een bescheiden maat kast van 38 mm.

Voor meer informatie over de verschillende Heritage Military-modellen: www.longines.com