The Longines Heritage Military is puur retro

Gebaseerd op een horloge uit 1940 voor de Royal Air Force

The Longines Heritage Military

Terug naar WOII toen heldhaftige Royal Air Force-bemanningen in de Battle of Britain in Spifires en Hurricanes tegen Messerschmitts en Heinkels vochten. Om de pols misschien wel een Longines. En als eerbetoon is er een recreatie. The Longines Heritage Military is puur retro en uniek bovendien.

Longines is met de The Longines Heritage Military (L2.819.4.93.2 ) trouw gebleven aan het oorspronkelijke design van het horloge dat destijds werd ontworpen voor de Britse Royal Air Force. Het horlogehuis uit St. Imier is een meester in herinterpretaties zoals de recente Heritage Skin Diver en de Military COSD uit 2015 bewijzen. Voor The Longines Heritage Military is het merk zelfs zo ver gegaan dat de wijzerplaat met de hand is bewerkt door middel van kleine zwarte druppeltjes waardoor elk horloge door de tand des tijds lijkt te zijn aangevreten en bovendien uniek is. Dit is dus puur en onversneden retro.

Het horloge van radiotelegrafist Stanley Turner

The Longines Heritage Military is puur retro

Het originele, 32,5 mm horloge van RAF radiotelegrafist Stanley Turner met fraai patina op de wijzerplaat

Aanleiding voor The Longines Heritage Military is het persoonlijke horloge van Stanley Turner. Turner, een veelvuldig gedecoreerde RAF-radiotelegrafist aan boord van een RAF-vliegtuig tijdens de Tweede Wereldoorlog, droeg dit model om zijn pols tijdens zijn gevechtsmissies. Turner raakte het horloge kwijt en het werd uiteindelijk teruggevonden en aangeboden aan Longines door een jonge Engelse verzamelaar. Het horloge was de directe inspiratie voor het nieuwe Longines-horloge ter ere van de 100e verjaardag van de RAF.

Van 32,5 mm gegroeid tot 38,5 mm

The Longines Heritage Military is puur retro

The 38,5 mm Longines Heritage Military op voorverouderde leren band met zwarte spikkels op de wijzerplaat voor een verregaand patina-effect

Het minimalistische ontwerp en de bescheiden diameter van 38,5 mm zorgen ervoor dat The Longines Heritage Military niet al te veel afwijkt van het kleinere origineel dat slechts 32,5 mm in diameter was. De 32,5 mm staan in schril contrast met bijvoorbeeld een Big Pilot, maar we moeten niet vergeten dat Turner zijn horloge niet als piloot droeg, maar met een radiotoestel voor zijn neus en in penibele situaties misschien ook wel met een boordmitrailleur. Aan een 46 mm stalen knots om zijn pols had hij weinig. Wat trouwens wel enigszins oversized is aan zowel het origineel als aan de herinterpretatie is de geribbelde kroon die gebruiksgemak met en zonder handschoenen moet garanderen.

Creatief met verf(spatjes)

The Longines Heritage Military is puur retro

De verfspatjes op The Longines Heritage Military hebben op elk horloge een uniek patroon

The Longines Heritage Military (1.860 euro) valt het meest op door de zilveren wijzerplaat waarop een subtiele mist van fijne druppels in zwarte verf is aangebracht. Dit proces, een primeur voor Longines en ook nog eens volledig met de hand uitgevoerd, maakt elk horloge uniek. Het moet oxidatie nabootsen die op de originele wijzerplaat werd aangetroffen. Het is een zeer creatieve manier om puur-retro te creëren. Je zou ook kunnen zeggen dat Longines met dit horloge het kunstmatig nabootsen van veroudering naar het volgende niveau tilt. Een niveau ver voorbij beige SuperLuminova. Eigenlijk een soort van negatieve botox-behandeling voor een horloge: deze druppeltechniek doet het horloge 78 jaar ouder lijken!

Automatisch, niet met de hand

The Longines Heritage Military is puur retro

Het achterdeksel is overduidelijk, dit is The Longines Heritage Military

Niet retro en ook niet vermeld op de wijzerplaat is het automatische uurwerk in de stalen kast. Het origineel was een handopwinder en daarom dacht Longines dat het misschien niet helemaal gepast zou zijn om de aanwezigheid van het automatische kaliber L888.2 te veel onder de aandacht te brengen. Wel weer zeer retro is de gebogen, volledig gepolijste lunette en een gewelfd saffierglas. The Longines Heritage Military wordt geleverd met een groen, voor-verouderde leren en een NATO-band in dezelfde tinten.