De 3 duurste Rolexen van 2018

Een “Single Red” Sea-Dweller, een “Killy” en zelfs een “Unicorn”

De eenhoorn onder de Rolex Daytona's, de 6265 geheel in witgoud

Het internationaal opererende veilinghuis Phillips heeft een prima jaar achter de rug – er werd afgelopen jaar voor 66 miljoen CHF aan horloges verkocht, meer dan alle andere veilinghuizen bij elkaar realiseerden. De vraag naar vintage horloges is onverzadigbaar en dat heeft astronomische veilingprijzen tot gevold. Die prijzen worden onder andere afgehamerd bij Philips. Vorig jaar werd de duurste Rolex aller tijden geveild, maar 2018 is ook bepaald geen armoedige bedoening. We zetten de 3 duurste Rolexen van 2018 op een rijtje en die werden allemaal bij Phillips verkocht.

 1. Rolex Dato Compax reference 6236 “Jean-Claude Killy”

  Rolex reference 6236, ook bekend als de Jean-Claude Killy naar de beroemde Franse skiër die het moel droeg

  Rolex reference 6236, ook bekend als de Jean-Claude Killy naar de beroemde Franse skiër die het moel droeg

Deze stalen Rolex Dato Compax, een met de hand op te winden chronograaf met kalenderfunctie, vestigde een nieuw wereldrecord voor een reference 6236 met een afhamerprijs van 616.373 euro. Dit specifieke model is misschien wel het best geconserveerde model dat ooit op een veiling verscheen en dat verklaart deels de recordprijs. De legendarische Franse skiër Jean-Claude Killy werkt al meer dan 40 jaar nauw samen in een ambassadeursrol met de raad van bestuur van Rolex. De skiër droeg in zijn eerste advertentie voor Rolex de reference 1655 “Orange Hand” en na verloop van tijd werd Killy “Mr. Dato Compax” een alias voor de Chronograph Calendar.

 1. Rolex Sea-Dweller reference 1665 “Single Red”

  Rolex Sea-Dweller reference 1665 Single Red prototype zonder heliumventiel

  Rolex Sea-Dweller reference 1665 Single Red prototype zonder heliumventiel

Deze Sea-Dweller was nooit te koop. Deze Sea-Dweller reference 1665 “Single Red” is namelijk een zeer zeldzaam prototype waarvan het ontluchtende heliumventiel ontbreekt – een onderdeel dat bij productieversie wel aanwezig is. Dit prototype haalde een veilingprijs van 621.638 euro en daarmee is deze reference 1665 “Single Red” de duurste Sea-Dweller ter wereld.

 1. Rolex 6265 “Unicorn”

  Rolex Daytona 6265, de glanzende en sprookjesachtige Unicorn

  Rolex Daytona 6265, de glanzende en sprookjesachtige “Unicorn” is compleet in witgoud uitgevoerd en daardoor uniek

Het duurste horloge dat in 2018 op een veiling werd verkocht is deze witgouden Rolex 6265 “Unicorn”. Het haalde een bedrag van net geen 6 miljoen euro tijdens een Phillips-veiling en is nu de een na duurste Rolex na Paul Newmans eigen Daytona die ruim 17 miljoen euro opbracht. De 6265 “Unicorn” is bijzonder omdat het een raadselachtige geschiedenis heeft. Deze unieke 6265 werd in 1970 door Rolex werd gemaakt en in 1971 verkocht aan een dealer in Dortmund. Het horloge was op speciale bestelling van een gefortuneerde klant gemaakt. Ongeveer acht jaar geleden kwam het horloge in handen van verzamelaar/kenner John Goldberger. Hij plaatste de witgouden band van een Oyster Date ref. 1507 uit 1969 op de compleet van witgoud gemaakte Daytona. En het feit dat Rolex op speciale bestelling een Daytona compleet in witgoud heeft uitgevoerd – tot aan de indexen aan toe – was tot voor kort bij niemand bekend. Het gebeurde ook helemaal nooit en dus kreeg het horloge de bijnaam “Unicorn”. Goldberger heeft lang beweerd het horloge nooit en te nimmer te verkopen omdat hij niet wilde dat mensen open en bloot te weten zouden komen wat hij voor de chronograaf zou krijgen. Toen veilingmeester Aurel Bacs hem vertelde dat hij dat geld natuurlijk niet hoefde te houden, ging Goldberger over stag. De veilingopbrengst ging dus niet naar Goldberger maar naar de stichting Children Action.

Rolex Oyster Date 1507 met het model witgouden band die door John Goldberger op de Unicorn werd gezet

Rolex Oyster Date 1507 met het model witgouden band dat door John Goldberger op de “Unicorn” werd gezet

 

Voor meer informatie over John Goldberger: johngoldbergerwatches.com

 

Voor meer informatie over alle geveilde horloges van Phillips: phillipswatches.com