De robuuste, sportieve, stalen Odysseus

Een altijd draagbare primeur van A. Lange & Söhne

De robuuste, sportieve, stalen Odysseus

We leven in het tijdperk van het luxe stalen sporthorloge. Dat hebben ze ook in het Duitse Glashütte in de smiezen. De robuuste, sportieve, stalen Odysseus is het allereerste stalen sporthorloge van A. Lange & Söhne. En het horloge is de stamvader van een nieuwe collectie die het horlogehuis in onbekende wateren voert.

Luxueuze stalen sporthorloges met een geïntegreerde stalen band zijn hot. De Royal Oak en vooral de Nautilus zijn niet aan te slepen. En dat zorgt voor prijzen in het grijze circuit die een veelvoud van de winkelverkoopprijs bedragen. Maar een gat in de markt is niet de reden voor A. Lange & Söhne om de eerste schreden op de sporthorlogemarkt te betreden. Volgens het horlogehuis heeft het slechts geluisterd naar de wens van de ‘Lange’-drager. Deze, meestal gefortuneerde, persoon kan namelijk enkel en alleen van zijn kostbare, edele en niet zelden gecompliceerde Lange genieten wanneer hij ver uit de buurt van water en sportieve situaties blijft. Daar moest verandering in komen door de ‘Langeholic’ een horloge te kunnen aanbieden dat tegen een stootje én een spat water kan.

De robuuste, sportieve, stalen Odysseus is een echte Lange

De robuuste, sportieve, stalen Odysseus

Dit is de stamvader van de Odysseus familie

En dus wordt de Odysseus gepresenteerd. Het is de start van een collectie robuuste, luxueuze sporthorloges. De Odysseus – het horloge is vernoemd naar een koning uit de Griekse mythologie – verschijnt in eerste instantie in één model. Het is een stalen horloge met grote dag- en datumaanduiding met een blauwe wijzerplaat en een stalen band. Het horloge is van A tot Z helemaal nieuw. En ondanks dat het nieuwe horizonten verkent in een sportieve outfit, is het op het eerste gezicht toch een echte Lange. Ze gaan dan ook niet over één nacht ijs in Glashütte. De ontwikkeling van de Odysseus, het eerste in serie geproduceerde stalen horloge van het Duitse merk, heeft zo’n vier jaar gekost. Het merklogo heeft een prominente plek op 12 uur gekregen en dat geeft onmiddellijk houvast. Het is een startpunt van waaruit de rest van de Odysseus ontdekt kan worden.

Een geïntegreerde stalen band en twee verdekt opgestelde poussoirs

De robuuste, sportieve, stalen Odysseus

De subtiel geplaatste, haast onzichtbare poussoirs aan weerszijden van de kroonr

Over mooi of lelijk gaan we het hier niet hebben. Niets is immers zo subjectief als schoonheid. En dus concentreren we ons op de techniek en afwerking van de Odysseus. En dan blijkt Schmid gelijk te hebben, de Odysseus is op en top een echte Lange. De stalen 40, 5 mm x 11,1 mm kast – waterdicht tot 120 meter – en de geïntegreerde stalen band vormen een soepel en naadloos geheel. De combinatie van gesatineerde, gepolijste en afgeschuinde oppervlakken geven de gehele horlogecompositie een zeer verzorgd voorkomen. Een fabuleus afgewerkt voorkomen bovendien. Heel eigenzinnig en dus ook heel Lange zijn de subtiel geplaatste, haast onzichtbare poussoirs op 2 en 4 uur. Hiermee worden de grote dag- en datumaanduiding op respectievelijk 9 en 3 uur bediend.

De robuuste, sportieve, stalen Odysseus

De stalen 40, 5 mm x 11,1 mm kast en de geïntegreerde stalen band vormen een fraai geheel. Fraai afgewerkt ook vooral.

Een nieuwe wijzerplaat met een oude bekende erop

Dat brengt ons op het thema wijzerplaat. De diepblauwe wijzerplaat heeft meerdere lagen en decoratietypen. Daardoor ontstaat een dynamisch en afwisselend geheel. Dat komt ook doordat Lange een relatief smalle lunette heeft gebruikt is. Het geeft de wijzerplaat een weids voorkomen. En in de wijzerplaat valt behalve de al aangehaalde grote dag- en datumaanduiding, ook een bekend lettertype op. Dat is een vertrouwd lettertype want het is precies hetzelfde als te zien is in de verschillende varianten van de Zeitwerk. Net als in de Datograph Up/Down “Lumen” en de Lange 1 Tourbillon “Handwerkskunst” trouwens. Ook fraai aanwezig op de heldere wijzerplaat zijn witgouden indexen en wijzers. En dan mag ook het fraai gewelfde, ontspiegelde saffierglas boven de wijzerplaat niet onvermeld blijven.

De robuuste, sportieve, stalen Odysseus

De indexen zijn gemaakt van witgoud en fraai geschuind en gepolijst én voorzien van lichtgevend materiaal

Een geheel nieuw ontwikkeld uurwerk

Aan de basis van de Odysseus staat een geheel nieuw uurwerk. Dat is het automatische L155.1 Datomatic-kaliber dat is voorzien van een platina rotor. De keuze was uit een bestaand uurwerk als basis gebruiken of helemaal van voren af aan te beginnen. En dus koos Lage voor het laatste en dus ook de moeilijkste weg. Maar omdat het nieuwe Odysseus-horloge wordt gepresenteerd als eersteling van een collectie, misschien ook wel zo logisch.

De robuuste, sportieve, stalen Odysseus

Het automatische L155.1 Datomatic- kaliber is voorzien van een platina rotor

Een nieuwe familie beginnen op basis van al teveel inmenging van andere families kan leiden tot ontevredenheid bij horlogepuristen. En bij de horlogepuristen doet het Duitse horlogehuis het nu juist zo goed. En dus is het saffieren zichtvenster het zeer fraaie, hagelnieuwe kaliber L155.1 Datomatic te bewonderen.

De robuuste, sportieve, stalen Odysseus

De wijzerplaatzijde van het het automatische L155.1 Datomatic- kaliber

Odysseus voorziet in een behoefte, maar vult geen gat in de markt

Met de stalen Odysseus (28.000 euro) start Lange een zesde collectie naast de Lange 1-, Zeitwerk-, Saxonia-, 1815- en Richard Lange-families. De Odysseus zal qua prijs een plek innemen hoog in het sporthorlogesegment. En ook qua afwerkingsniveau zoals we al hebben vastgesteld. Maar of het de immense honger naar bijvoorbeeld Nautilussen en Royal Oaks kan stillen, lijkt uitgesloten. Lange, dat zo’n beetje alles met de hand doet en alles dubbel bouwt en controleert, heeft namelijk een redelijk beperkte productiecapaciteit. Het idee dat vanaf moment van lancering duizenden Odysseus-horloges van de band zullen rollen die een gat in de markt gaan vullen, is dus hoogst onrealistisch. Maar dat de Odysseus in een behoefte voorziet van een selecte groep staat buiten kijf.

De robuuste, sportieve, stalen Odysseus

De verschillende structuren op de wijzerplaat geven diepte en leven

Toekomstige Odysseus-varianten

De (nabije)toekomst zal ongetwijfeld nieuwe variaties en complicaties opleveren binnen de Odysseus-familie. Denk aan de gestage evolutie van de Zeitwerk die tot nu toe zijn hoogtepunt vond in de Zeitwerk Minute Repeater. Wij denken aan een Odysseus met regatta timer bijvoorbeeld die ook nog eens de start laat klingelen. Maar vooralsnog doen we het met deze dag/datum-variant. Geduld is geboden. Ook als het gaat om de robuuste, sportieve, stalen Odysseus.

Voor meer informatie over de robuuste, sportieve, stalen Odysseus: www.lange-soehne.com