De groen gloeiende Datograph Up/Down “Lumen”

is A. Lange & Söhne’s vierde lichtgevende creatie

Datograph Up/Down Lumen cover

Bij A. Lange & Söhne noemen ze de groen gloeiende Datograph Up/Down “Lumen” de chronograaf die nooit slaapt. De vierde “Lumen”-versie van een Lange-horloge is opnieuw een fascinerende mix van moderne en traditionele horlogekunst uit Glashütte.

Van achteren, van voren of in het donker, de Datograph Up/Down "Lumen" is altijd fascinerend

Van achteren, van voren of in het donker, de Datograph Up/Down “Lumen” is altijd fascinerend

De Datograph is de bewonderde chronograaf met grote datumaanduiding van het Duitse A. Lange & Söhne. Nu zijn chronografen meestal sportieve horloges – zelfs de meest traditionele creaties herbergen iets van frivoliteit en speelsheid – maar de Datograph is toch vooral een serieus horloge. Serieus door de aanwezigheid van een onwaarschijnlijk fraai uurwerk in de kast en ook door het ontwerp; we hebben het hier natuurlijk wel over een horloge dat uit Duitsland komt. Met de “Lumen” horloges – met de groen gloeiende gloeiende Datograph Up/Down “Lumen” zijn we  inmiddels toe aan de vierde variant – toont Lange zich van een moderne en ontspannen kant.

We noemen je “Luminous”, of nee, toch maar “Lumen”!

Drie voorgangers van de Datograpgh Up/Down Lumen, de Lange 1 Lumen, Zeitwerk Lumen en Lange 1 Moon Phase

Drie voorgangers van de Datograpgh Up/Down Lumen, de Lange 1 Lumen, Zeitwerk Lumen en Lange 1 Moon Phase

De eerste “Lumen” was de Zeitwerk, maar die heette eigenlijk “Luminous”. Dat vond Richemont groepsgenoot Panerai te veel op “Luminor” lijken en dus moest halsoverkop – het horloge was al gepresenteerd aan de buitenwacht – een nieuwe naam bedacht worden. Dat werd “Lumen” en in retrospectief is dat maar goed ook. “Luminous” is veel te recht voor z’n raap, veel te beschrijvend; het zegt wat het horloge doet. “Lumen” heeft iets mysterieus, suggereert meer en is ongrijpbaarder.

Semi-tranparant

Gloedvol detail van de laatste "Lumen"-variant

Gloedvol detail van de laatste “Lumen”-variant

De nieuwe, groen gloeiende Datograph Up/Down “Lumen” is dankzij de vele oplichtende elementen een chronograaf die 24 uur per dag inzet baar is. Alle indicaties zijn zelfs in het donker leesbaar dankzij de semi-transparante wijzerplaat en lichtgevende displays. De Datograph Up/Down “Lumen”  – met flyback-functie, een nauwkeurig springende minuten-teller en een gangreserve-aanduiding – wordt geleverd in een beperkte oplage van 200 horloges. Misschien is het nu tijd voor een gloedvol filmpje van de oplichtende nieuwe Datograph.

Voor meer informatie: www.alange-soehne.com