20 jaar Lange 1: Lange 1 Tourbillon Handwerkskunst

Het Duitse merk A. Lange & Söhne, dat er eigenhandig voor zorgde dat de Duitse horloge-industrie rondom Glashütte in de jaren 90 weer opbloeide, viert het 20-jarig jubileum van de Lange 1. Het horloge dat eer betoont aan de eerste Lange 1 die het merk na zijn wederopstanding in 1990 maakte, wordt nu in een gelimiteerde oplage van 20 stuks gemaakt met het label ‘Handwerkskunst’. Het tourbillonhorloge heeft een aantal bijzondere eigenschappen. De één-minuutstourbillon (het Lange manufacture kaliber L961.3 met handopwinding) heeft een stop seconds, 72 uur gangreserve en een zwarte geëmailleerde wijzerplaat met een decoratieve afwerking die met de hand is opgebracht. Het uurwerk huist in een 38,5 mm. platina kast.

A Lange-Sohne-ALS_704_048_FS_a6De grondlegger van A. Lange & Söhne, Ferdinand Adolph Lange, richtte zijn merk op in 1845 en legde daarmee de basis voor de horloge-industrie in Saksen. Zijn kostbare zakhorloges zijn nog altijd gezocht onder verzamelaars in de hele wereld.
Na de Tweede Wereldoorlog werd het bedrijf onteigend en de naam A. Lange & Söhne verdween nagenoeg uit ieders geheugen. In 1990, had de achterkleinzoon van Ferdinand Adolph, Walter Lange, de euvele moed om het merk opnieuw te lanceren. En met succes.
Tegenwoordig maakt het merk nog altijd slechts een kleine hoeveelheid horloges per jaar, uitsluitend in goud en platina. Ze bevatten een manufacture-uurwerk en zijn met de hand fraai gedecoreerd. In slechts 24 jaar ontwikkelde het merk 49 eigen kalibers en stelde het zijn toppositie veilig tussen de beste horlogemerken ter wereld. Innovatieve modellen, zoals de Lange 1 met zijn eerste supergrote datumaanduiding in een polshorloge en de Lange Zeitwerk met zijn perfect afleesbare, verspringende cijfers, zijn inmiddels iconen van het merk.

A-Lange-sohne-Lange 1-tourbillon achterzijde ALS_704_048_RS_a6De jubileumeditie van de Lange 1 heeft een zwarte, geëmailleerde wijzerplaat met gepolijste urenmarkeringen en wijzers in rhodiumplated goud. De tourbillonophanging is prachtig hooggepolijst met een nieuwe polijsttechniek. De zwarte, massief zilveren subdial voor de seconden is licht verzonken in de basiswijzerplaat en de contouren van de opening waardoor de tourbillon zichtbaar is, zijn minutieus gepolijst. De cijfers van de grote Lange-datumaanduiding zijn grijs op een zwarte achtergrond.
De driekwart platine van de Lange 1 Handwerkskunst is gemaakt van Duits zilver en door de open delen is de gedecoreerde dubbele veerton zichtbaar. De tourbillonbrug, het kroonradertje en alle tussenliggende kloven zijn zwaar gedecoreerd met een techniek die het materiaal uit de basismaterie wegslijpt. Zeven geschroefde gouden châtons en de twee diamanten op de uiteinden van as van de tourbillon – waarmee Ferdinand Lange de kwaliteit van zijn zakhorloges altijd aanduidde – zijn de finishing touches. De horloges zijn bijzonder exclusief en daarom alleen verkrijgbaar in de Lange Boutiques. Prijs in de Lange Boutique in Frankrijk € 180.500, in Duitsland € 179.000.

Kijk voor meer informatie op www.lange-soehne.com