Vacheron Constantin Les Cabinotiers Armillary Tourbillon

Uniek, gecompliceerd en uitgevoerd in modern donker titanium

Vacheron Constantin Les Cabinotiers Armillary Tourbillon

De Vacheron Constantin Les Cabinotiers Armillary Tourbillon is een lichtgewicht krachttoer. Licht door het gebruik van zwart titanium en gecompliceerd door de aanwezigheid van een tourbillon met dubbele assen en een retrograde-tijdsweergave. Het unieke stuk is bovendien afgeleid van het Reference 57260 zakhorloge.

Vorig jaar december verscheen een aantal ‘beestachtig’ gecompliceerde en uitbundig versierde Vacheron Constantin-horloges. En één daarvan was de Les Cabinotiers Armillary Tourbillon Snake. Dit jaar verschijnt een nieuwe variant die geheel aan de andere kant van het spectrum staat. Geen roségoud maar zwart titanium, geen dierversieringen, maar futuristische designdetails. Maar ook een uniek stuk en ook gebaseerd op het Reference 57260 zakhorloge met zijn 57 complicaties. een creatie die in 2015 het 260-jarig bestaan van het Geneefse horlogehuis vacheron Constatin luister bijzette.

Vacheron Constantin Les Cabinotiers Armillary Tourbillon

Les Cabinotiers Armillary Tourbillon Snake uit 2018

Een gecompliceerde ‘Vacheron’ in titanium?

De Vacheron Constantin Les Cabinotiers Armillary Tourbillon heeft vier patenten aan boord. Maar die zie je niet meteen. Wat je wel ziet zijn de tourbillon drie draait om twee assen en de sferische balansveer in de ‘wervelwind’. En natuurlijk de retrograde weergave van de tijdindicaties. Al zal in eerste instantie de aandacht uitgaan naar de zwarte kast. Een Vacheron Constantin in een zwarte kast? Van titanium nota bene? Het is inderdaad even wennen. Wie naar het horloge kijkt zonder de naam te zien zou misschien kunnen denken dat we hier met een Armin Strom te maken hebben. Maar dat hebben we niet. Dit is traditionele haute horlogerie met een moderne twist.

Een gecompliceerde basis

Vacheron Constantin Les Cabinotiers Armillary Tourbillon

Vacheron Constantin ref. 57260

Aan de basis van de Vacheron Constantin Les Cabinotiers Armillary Tourbillon staat een uitzonderlijk zakhorloge. Dat is het Reference 57260-zakhorlogedat het 260-jarig bestaan ??van Vacheron Constantin in 2015 vierde door middel van 57 complicaties. Uit dat zakhorloge zijn door de horlogemakers van de afdeling Les Cabinotiers als het ware onderdelen geplukt voor nieuwe creaties. Zo heeft de Reference 57260 een dubbele retrograde tijdindicatie en de bi-axiale tourbillon die nu ook te zien is in de Vacheron Constantin Les Cabinotiers Armillary Tourbillon.

Eerder urban dan traditioneel

Vacheron Constantin Les Cabinotiers Armillary Tourbillon

Voorzijde van kaliber 1990

Het handopwindkaliber 1990 beweegt de uren- en minutenwijzer. De wijzers bewegen niet rond, maar zwaaien over de halve cirkel van de wijzerplaat. En ze schieten met grote snelheid terug naar nul zodra de 60 minuten en 12 uur zijn bereikt. Dat vereist kracht en kunde om een dergelijk systeem naar behoren te laten functioneren. En dat alles gebeurt in een leigrijze omgeving die eerder urban dan traditioneel aandoet. En dat voor een gevestigd horlogehuis als vacheron Constantin.

Vacheron Constantin Les Cabinotiers Armillary Tourbillon

Achterzijde van kaliber 1990

Vacheron Constantin Les Cabinotiers Armillary Tourbillon: een bol onder een welving

De bolvormige tourbillon op 9 uur is natuurlijk ook een aandachttrekker van jewelste. De tourbillon draait onder een speciale welving in het saffierglas voor nog meer visueel spektakel. De naam ‘Armillary’ is Engels voor ‘armillair’ en dat is weer een verwijzing naar de Franse horlogemaker Antide Janvier. Hij maakte in de 18e eeuw een spectaculaire astronomische klok met een armillaire bol. In de bol in het horloge bevinden zich onder andere een silicium echappement en een cilindrische balansveer. Dit type balansveer werd uitgevonden door Jacques-Frédéric Houriet in 1814. En dit type balansveer heeft een perfect concentrische beweging voor betere nauwkeurigheid van de gang.

Vacheron Constantin Les Cabinotiers Armillary Tourbillon

De unieke Les Cabinotiers Armillary Tourbillon in zwart titanium

De gang is mede zo nauwkeurig door het gebruik van superglas silicium in het echappement. De diepgrijze kleur van het uurwerk werd verkregen door een NAC (N-acetylcysteïne) behandeling waar elektrolyse aan te pas komt. Het past perfect bij de sinistere titanium kast. En de opmerkelijke precisie van het uurwerk overtreffen de eisen van het Swiss Official Chronometer Testing Institute (COSC). Maar een officieel chronometercertificaat ontbreekt dus. Het Zegel van Geneve dat excellentie op uurwerk- en afwerkingsgebied garandeert, is wel aanwezig. En dat zegel is te zien op 7 uur boven de naam van het horloge.

Les Cabinotiers maken unieke horloges

Vacheron Constantin Les Cabinotiers Armillary Tourbillon

Schilderij van Geneefse Les Cabinotiers uit 1879

In het universum van Vacheron Constantin vertegenwoordigt Les Cabinotiers een afdeling op zich die zich toelegt op de personalisatie van stukken en unieke creaties. Deze traditie dateert uit de 18e eeuw, een tijd waarin meesterhorlogemakers ‘cabinotiers’ werden genoemd. En zij werkten in ateliers badend in natuurlijk licht, bekend als kabinetten die waren gelegen op de bovenste verdiepingen van de gebouwen van Genève. In de handen van deze ambachtslieden, open voor de nieuwe ideeën van de Verlichting, werden uitzonderlijke uurwerken geboren. Inspiratiebronnen waren astronomie, werktuigbouwkunde en kunst.

Voor meer informatie over Les Cabinotiers: www.vacheron-constantin.com