Op de redactie van Horloge.info vroegen we ons af welke horloges de spelers van het Nederlands elftal zouden dragen? Tijdens interviews op TV is het vaak moeilijk te zien en we mogen helaas niet aan de horlogedozen van de heren komen, dus zijn we eens gaan kijken naar de clubs waar de selectie van het Nederlands elftal speelt ? en de horlogemerken die daarvan sponsor zijn. We kwamen tot opvallende conclusies.

Om te beginnen heeft het merendeel van ?onze jongens? helemaal geen horloge van de zaak! Vreemd, zeker als je je bedenkt dat voetbalclubs tegenwoordig elk dubbeltje drie keer moeten omdraaien voordat ze het mogen uitgeven, dat ze dan een mogelijkheid inkomsten te genereren laten liggen. Misschien geldt dit qua financiën ook wel voor veel horlogemerken, hoewel we ons kunnen voorstellen dat (bijvoorbeeld) een TW Steel ?Feyenoord Limited Edition? het (op de locatie van het hoofdkantoor van het merk na) goed zou doen onder de grofweg één miljoen fans van de club uit Rotterdam.


Er zijn een aantal clubs waarvoor onder licentie horloges worden gemaakt, maar dat zijn geen officiële horloges van de club ? de merken geen sponsors derhalve. Zo heeft Paul Picot bijvoorbeeld een licentie voor het gebruik van het logo en de naam van Inter Milan en zal ?hij van Yolanthe? ook wel zo?n horloge hebben gekregen bij zijn verhuizing van Real Madrid. Maar bij die transactie zal hij zijn Ebel 1911 Tekton Real Madrid Limited Edition waarschijnlijk niet hebben ingeleverd.


Ebel 1911 Tekton "Real Madrid" - klik aan voor uitvergrotingDe Ebel 1911 Tekton namelijk, komt het dichts bij de titel ?het horloge van Oranje?. Ebel is sponsor van een aantal grote Europese voetbalclubs, waaronder Real Madrid, Arsenal, Ajax (horloge foto boven) en Bayern München. Bij die clubs spelen 7 van onze 23 WK-gangers, te weten Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel, Edson Braafheid, Mark van Bommel, Rafael van der Vaart, Arjen Robben en Robin van Persie. Elke club heeft een eigen gelimiteerd Ebel horloge, hoewel het in alle gevallen om de Ebel 1911 Tekton gaat. Wel zijn ze steeds opnieuw opgemaakt ? aangepast aan de kleuren van de club ? en hebben ze een door de saffierglazen bodem te bezichtigen rotor (in de vorm van een voetbal) die per club is voorzien van de naam en het logo.


In de Ebel 1911 Tekton tikt een door Ebel zelf gemaakt uurwerk kaliber 245, dat speciaal is ontwikkeld voor de voetbalhorloges. 245 staat voor 2x 45 minuten, de lengte van een voetbalwedstrijd, die perfect te meten is omdat de chronograaf periodes van 45 minuten registreert. De minuten, die vanuit het midden van de wijzerplaat in een venster te volgen zijn, doen bij het voltooien van één wedstrijdhelft de schijf boven 6 uur verspringen, die op die manier een verstreken periode van 45 minuten aangeeft. Als men de chronograaf door laat lopen, kan men ook de extra tijd nog meten. De Limited Edtions (limitering verschillend per club van 150 tot 500 stuks) kosten ? 9.990,-, behalve van Real Madrid, die kost ? 10.700,-.


Mark van Bommel met zijn Ebel Classic Hexagon "FC Bayern München" - klik aan voor een grote afbeelding van het horlogeOf de heren het horloge ook tijdens het WK dragen is niet bekend. Ebel liet Horloge.info weten dat de spelers van de teams geen persoonlijke verplichtingen tegenover Ebel hebben, maar een Ebel 1911 Tekton hebben ze in ieder geval allemaal (ook Louis van Gaal en Martin Jol hebben er één). Leuk om te weten is nog dat de mannen van Bayern München (Van Bommel, Robben en Braafheid) ook een horloge van Ebel hebben gekregen dat ze eind 2010 weer moeten inleveren: een EBEL Classic Hexagon ?FC Bayern München?. Daarna zullen deze horloges ? met elk op de achterkant de naam van de drager ? voor het goede doel (FC Bayern Hilfe e.V.) worden geveild. Het zou de opbrengst natuurlijk enorm ten goede komen als onze jongens de horloges in Zuid Afrika zouden dragen. Stel je voor dat ze dan ook nog eens wereldkampioen worden??


Zie voor meer informatie over de voetbalhorloges van Ebel de (mooie) website www.ebel.com/football.


Tekst © Horloge.info, foto?s © Ebel.