De Seiko Astron GPS Solar 5X is de platste ooit

’s Werelds kleinste en dunste licht-aangedreven horloge

Astron GPS Solar 5X SSH003 cover

De introductie van de Seiko Astron was een soort van Big Bang. Het GPS-horloge dat overal ter wereld door een connectie te maken met satellieten in een baan om de aarde, stipt op tijd is, werd een wereldwijd een groot verkoopsucces. De Astron evolueerde, werd steeds verfijnder en de Seiko Astron GPS Solar 5X is de platste ooit.

Sinds de introductie van de Seiko Astron GPS in 2012 is de familie flink uitgebreid. De horlogecollectie die op licht vertrouwt voor de energievoorziening, met satellieten in een baan om de aarde verbindt en daardoor ‘atoomtijd-precies’ is en met die technologie aan boord niet alleen horlogeliefhebbers maar ook technologie-freaks aanspreekt, is in de loop der jaren flink uitgebreid. De Astron is er nu als Chronograaf-, Dual-Time-, Wereldtijd- en Big-Date-variant.

Astron GPS Solar 5X SSH007 Limited Edition

Astron GPS Solar 5X SSH007 Limited Edition

De Seiko Astron GPS Solar 5X is de platste ooit

Een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Astron GPS Solar-technologie is de lancering van het geheel nieuwe kaliber 5X. Sinds de introductie zes jaar geleden hebben de ontwikkelaars bij Seiko niet stilgezeten en zijn ze erin geslaagd het gecompliceerde quartz-uuwerk in de Astron GPS steeds kleiner te bouwen. De 8X was een flinke stap in de goede richting ten opzichte van de eerste generatie (even een persoonlijke noot van de auteur: ik heb zelf een eerste generatie Astron GPS Solar Limited Edition SAST001 en hoewel het horloge een fantastisch stukje technologie is, gaat de bediening niet altijd even intuïtief) als het gaat om gebruiksgemak, de kaliber 5X is opnieuw een stap vooruit. De nieuwe Astron 5X-serie is namelijk ’s werelds kleinste en dunste GPS-horloge dat gebruik maakt van zonne-energie. Het is slechts 42,9 mm in diameter en 12,2 mm hoog – ter vergelijking, mijn eerste generatie Astron GPS heeft een diameter van 47 mm en een hoogte van 18 mm al merk je daar om de pols eigenlijk niets van.

Astron GPS Solar 5X SSH001

Astron GPS Solar 5X SSH001

Automatische zomertijd!

Om de snelheid en kwaliteit van de GPS-verbinding te verbeteren, is elk onderdeel van de GPS-module in het 5X-uurwerk opnieuw ontworpen. De werking van het 5X-kaliber is ook sneller en intuïtiever dan ooit. Er zijn bijvoorbeeld slechts drie seconden nodig om de wijzers veertien uur van Tokio naar New York te doen bewegen, dankzij het systeem dat uren, minuten en seconden onafhankelijk van elkaar aanstuurt. Nieuwe functies maken ook automatische aanpassing aan de zomertijd mogelijk (het ontbreken van die functie vind ik het grootste gemis aan mijn Astron) en geven de drager de mogelijkheid om door de kroon te bedienen direct van thuis naar lokale tijd om te schakelen en omgekeerd.

Twee keer per dag satellietverbinding

Zoals de meeste Astron-dragers met een recent model al weten en ondervinden als ze hun horloge gebruiken, stelt ook de nieuwe Astron 5X-serie met slechts één druk op de knop de tijdzone in waarin ze zich bevinden. De lichtenergie die een batterij overbodig maakt, wijkt slechts één seconde per 100.000 jaar. Het horloge verbindt zelfs tweemaal per dag met het satellietnetwerk; de eerste verbinding wordt gemaakt nadat de draaisensor zonlicht detecteert en de tweede wordt gemaakt op een vooraf door de eigenaar bepaald en ingesteld tijdstip.

Ingetogen en toch ‘lekker druk’

Astron GPS Solar 5X SSH003

Astron GPS Solar 5X SSH003

Doordat het uurwerk is gekrompen, kon ook de kast kleiner en platter worden gemaakt. Daardoor oogt de Astron GPS nu verfijnder dan ooit. De driedimensionale wijzerplaat, krachtige wijzers en de scherpe lijnen en strak glanzende oppervlakken die alleen door het voor Seiko kenmerkende Zaratsu-polijsten kan worden bereikt, hebben een onmiskenbaar Astron-uiterlijk, maar dan ingetogener. De afwerking en de detaillering zijn van een zeer hoog niveau en de dat toont zich in vier nieuwe varianten waarvan we er hier drie laten zien: de tot 2.000 stuks gelimiteerde SSH007 (2.400 euro) met zijn tweekleurige band en de soberste (lees: meest Nederlandse) modellen SSH001 en SSH003 (allebei 2.200 euro). De 42,9 mm Astron GPS met kaliber 5X heeft een volwassen, gesoigneerd uiterlijk met functionele kwaliteiten die ook esthetisch aanspreken; de verschillende aanduidingen op de wijzerplaat en de twee extra poussoirs ogen ‘lekker druk’. De kleinere en plattere titanium kast met keramische lunette past nu op nog meer polsen en past zelfs onder de overhemdsmouw. Extra draagcomfort geeft ook de nieuw ontworpen gesp van de band die kleine aanpassingen mogelijk maakt. De nieuwelingen liggen vanaf december in de winkel.

Nóg meer nieuwe Astrons!

Even voor de volledigheid, het nieuwe kaliber 5X is ook geplaatst in de nieuwe, grotere 43,5mm, SSH009 en SSH011 (beide horloges kosten 2.600 euro) en in februari 2019 volgen nog twee 5X-modellen met een lunette van saffier en keramiek. We houden het met satellietprecisie in de gaten.

De band van de Astron GPS Solar 5X heeft een nieuwe vouwsluiting gekregen

De band van de Astron GPS Solar 5X heeft een nieuwe vouwsluiting gekregen