Rado Golden Horse 1957 en Automatic

In limited edition 37 mm en standaard 41,8 mm staal

Rado Golden Horse 1957 en Automatic

In Nederland heeft Rado altijd een streepje voor gehad. De strakke keramische kasten in no-nonsense, doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg design vinden hier gretig aftrek. Maar Rado is meer dan soberheid. De Rado Golden Horse 1957 en Automatic zijn namelijk hip retro.

Rado Golden Horse 1957 en Automatic

Rado Golden Horse uit de jaren 60

Bij Rado laten ze al wat langer zien dan ze meer kunnen dan hypersterk, hyperlicht en hyperstrak. Want de herintroductie van de Captain Cook tijdens Baselworld 2017 was een historische verrassing. En vorig jaar liet de Hyperchrome zich van zijn meest historische retro-kant zien. De Rado Golden Horse 1957 en Automatic zijn de nieuwste recreaties met een duidelijke link naar het verleden. Geen keramische kasten dus ook, maar staal al wordt het krasbestendige wondermateriaal waar Rado faam mee verwierf, wel degelijk ingezet.

Funky en gedetailleerd

De Golden Horse-collectie bestaat onder andere uit 35 mm-modellen voor dames. Maar wij focussen ons op de gelimiteerde 37 mm uitvoeringen en de reguliere herenhorloges met een kastdiameter van 41,8 mm. De tot 1957 stuks gelimiteerde uitgaves met een zwarte of een rode wijzerplaat zijn het meest trouw aan het origineel. En de van rood naar zwart verkleurende versie heeft bij Horloge.info de voorkeur. Prachtige kleur, heel erg jaren zestig, tikkeltje funky. Ook de detaillering op de gebogen wijzerplaat – geldt trouwens voor alle modellen – is fraai. Het Golden Horse-logo op 6 uur gebruikte Rado ook in de jaren 60. En dan is er nog de kleine rotor met het ankertje op 12 uur. Dat zwaait met elke beweging. Het is de historische manier waarop een Rado de drager vertelde dat het uurwerk voldoende gesmeerd was.

80 uur gangreserve

Die smering betreft in de nieuwe modellen een zeer modern automatisch uurwerk van ETA. Geen verrassing als je weet dat Rado onderdeel is van de Swatch Group, de eigenaar van ETA. Het is ook geen verassing dat kaliber ETA C07 met 80 uur gangreserve ook door andere merken van de horlogegroep gebruikt worden. Soms heet het uurwerk dan Powermatic. En dan tikt het bijvoorbeeld in de Certina DS-1 Big Date 60th Anniversary.

Rado Golden Horse 1957 en Automatic

Automatische ETA machine in de Golden Horse met 80 uur gangreserve

Staal, zelfs titanium en natuurlijk keramiek

Staal voert dus de boventoon in de constructie van de Rado Golden Horse 1957 en Automatic. Al is opvallend genoeg ook titanium gebruikt in de sluiting van de stalen banden. Maar de lunettes zijn wel van keramiek. De grijs gekleurde bezels zijn van plasma keramiek en de rosékleurige van zogenaamd Ceramos. De banden in de collectie zijn van leer en staal in twee uitvoeringen. Een neutrale band met matte middenschakels die wel wat weg heeft van de Oyster-band van Rolex. En een meer retro exemplaar met zogenaamde ‘rijstkorrel’-schakels glanzend gepolijst. De kasten zijn waterdicht tot 50 meter en hebben een zichtbodem. De kroon is niet geschroefd.

Rado Golden Horse 1957 en Automatic overzicht

De Golden Horse 1957 komt in een oplage van 1957 stuks voor 1.740 euro met rode wijzerplaat. Hetzelfde aantal als de 1957-variant met stalen band voor 1.840 euro. De 41,8 mm Golden Horse automatic is niet gelimiteerd. En de prijzen beginnen bij 1.950 euro voor een stalen variant met leer. De versies met stalen band kosten 2.050 euro. En voor een versie met rosékleurig Ceramos is de prijs 2.150.

Voor meer informatie over alle keramische en retro-modellen: www.rado.com Rado