Twee Panerai Radiomirs, twee gedachten

Radiomir 8 Days – 45 mm & Radiomir California – 47 mm

Twee Panerai Radiomirs, twee gedachten

Onder het motto ‘ twee Panerai Radiomirs, twee gedachten ‘ verschijnen de Radiomir 8 Days – 45 mm en de Radiomir California – 47 mm. De eerste met een handopwindkaliber met de legendarische 8 dagen gangreserve. En de tweede met een minimalistische, smokey ‘California dial.’

2019 leek in eerste instantie een jaar te worden waarin de Submersible de boventoon zou voeren. Maar toen verschenen ook een sextet Luminor Due-modellen ten tonele. En nu gaat Panerai terug naar de roots met een duo Radiomirs. Alles begon voor het Florentijnse Panerai met de Radiomir in 1936. Op specifiek verzoek van de Italiaanse Koninklijke Marine ontwikkelde Panerai een duikhorloge voor de kikvorscommando’s. En hiermee is de Radiomir een van de eerste gespecialiseerde duikhorloges in de geschiedenis. De Radiomir Californië – 47 mm (PAM00931) en de Radiomir 8 dagen – 45 mm (PAM00992) zijn moderne variaties op dat vroege horlogethema.

Sober en mystiek

Twee Panerai Radiomirs, twee gedachten

Radiomir California – 47 mm in vol ornaat

De Radiomir California – 47 mm (PAM00931) is een zeer sober horloge. Maar het heeft ook zijn verleidelijke kanten. In essentie is het een duikinstrument maar de gouden gloed van de bruine wijzerplaat oogt vooral stemmig en chique. De combinatie van Romeinse cijfers, Arabische cijfers en indexen noemen we een ‘California dial’. En ook omdat er geen enkel logo op die wijzerplaat aanwezig is, wordt het geheel een mysterieus geheel. Trouwens, het ontbreken van een merknaam was een fundamentele eigenschap van een instrument dat ooit een militair geheim was. Het gebruik van plexiglas is trouwens historisch correct. En ook de geblauwde wijzers die enkele de uren en minuten weergeven, vallen op. Voor wie zoekt naar een secondewijzer doet dat tevergeefs.

Met de hand natuurlijk

Twee Panerai Radiomirs, twee gedachten

Het handopwindkaliber P.3000 met 3 dagen gangreserve

In een horloge dat teruggaat tot 1936 hoort een handopwindkaliber. En dat is dan ook gebruikt. Een groot en modern 16½ lignes P.3000-kaliber dat de 47 mm kast goed opvult. Wanneer beide veertonnen volledig zijn opgedraaid, is het manufactuur-uurwerk goed voor drie dagen gangreserve.

“8 giorni brevettato”

Twee Panerai Radiomirs, twee gedachten

Panerai Radiomir 8 Days – 45 mm (PAM00992)

Op de sandwich-wijzerplaat van de Radiomir 8 Days – 45 mm (PAM00992) is “8 giorni brevettato” te lezen. En die woorden doet de harten van ‘Paneristi’ overal ter wereld sneller kloppen. De Luminor PAM00203 met het NOS Angelus 240-uurwerk is de heilige graal onder moderne Panerai’s. En op de wijzerplaat van dat horloge staan ook de woorden “8 giorni brevettato”.

Twee Panerai Radiomirs, twee gedachten

Het handopwindkaliber P.5000 met de iconische 8 dagen gangreserve

In deze Radiomir is geen Angelus-uurwerk gebruikt, maar een handopwindkaliber uit de Panerai manufactuur in Neuchâtel. Het kaliber is betrouwbar, robuust en vertoont relevante esthetische eigenschappen die teruggrijpen op klassieke uurwerken als het Angelus-kaliber. Het gebruikte kaliber P.5000 heeft een grootte van 15½ lignes en maakt gebruik van twee veertonnen. En de kleine seconden zijn historisch correct.

Twee Panerai Radiomirs, twee gedachten, twee prijzen

De twee nieuwe Radiomirs zijn beide waterdicht tot ongeveer 100 meter. Ook de vintage ogende banden van Italiaans kalfsleer gelooid in Italië en een trapeziumgesp hebben de horloges met elkaar gemeen. De prijzen verschillen wel. De Radiomir California – 47mm PAM00931 kost 8.500 euro en de Radiomir 8 Days – 45mm PAM00992 8.300 euro.

Voor meer informatie over de overige modellen in de Radiomir-collectie: www.panerai.com