Astron GPS Solar Dual-Time 5X53 SSH083

Seiko kleurt de Astron paars als nachtelijke kersenbloesem

Astron GPS Solar Dual-Time 5X53 SSH083

Inspiratie is overal, je moet het alleen zien. En bij Seiko zien ze heel veel. De beroemde roze kersenbloesem bijvoorbeeld. Die is niet alleen overdag mooi, maar ook ’s nachts wanneer deze paars kleurt. Seiko ving die kleur in de Astron GPS Solar Dual-Time 5X53 SSH083.

Niets ‘Japanser’ dan de roze kersenbloesem. Maar de betovering van de beroemde Japanse kersenbloesem beperkt zich niet tot de dag. Wanneer de zon is ondergegaan, verandert de bloesen van sprookjesachtig tot mysterieus door het zachte sterrenlicht. En omdat in Japan voor alles een naam is, wordt kersenbloesem bij nacht ‘Yozakura’ genoemd.

Astron GPS Solar Dual-Time 5X53 SSH083

Yozakura in Tokio

Niet zomaar paars

Seiko heeft de mysterieuze schoonheid van Yozakura proberen te vangen in de nieuwe Astron GPS Solar Dual-Time 5X53 SSH083. De matzwarte stalen kast en band vormen de nachtelijk omkadering voor een kleurrijk schouwspel. De nachtelijk verschijningsvorm van de kersenbloesem kleurt paars-roze op de wijzerplaat. Een wijzerplaat die niet egaal is gekleurd. De wijzerplaat is als het ware gespikkeld. Dar kun je dus de bloesem in zien, maar het zou ook een flard uit onze Melkweg kunnen zijn. Hoe dan ook het oogt spectaculair. Niet al te paars? Nee, niet zo paars als bijvoorbeeld de pimpelpaarse Nomos Tetra plum of de MB&F LM2 White Gold Purple. Seiko is erin geslaagd een veel meer organisch, diep en dynamisch ogend paars te creëren. Een kleur paars die ook nog eens op subtiele wijze donkerder kleurt richting de zes uur positie.

Astron GPS Solar Dual-Time 5X53 SSH083

Paars maar niet té paars

Staal zo zwart als de nacht

Astron GPS Solar Dual-Time 5X53 SSH083In de stalen kast met harde, zwarte coating is het nieuwste en meest geavanceerde GPS Solar Dual-Time 5X53 kaliber geplaatst. Maar die kast zelf heeft hetzelfde gebogen silhouet en dezelfde brede bandaanzet als de oer-Astron uit 1969, het eerste quartz polshorloge ter wereld. Kaliber 5X53 past zich (bijna) overal in de wereld aan aan de exacte tijd. Onverhoopte wijzigingen in de regio / tijdzone / DST moeten handmatig worden ingesteld. Heel benieuwd wanneer we in Nederland kiezen voor een polderoplossing voor zomer- dan wel wintertijd en dus een half uur gaan afwijken van de nu gangbare tijdzone, of de Astron dan niet in de war raakt. Zal van de tijden die gehanteerd worden in de satellieten waarmee de Astron in GPS-verbinding staat afhangen.

 

Kaliber 5X53 is automatisch thuis in 39 tijdzones

Maar goed, in 39 tijdzones over de hele wereld voelt de Astron zich automatisch thuis. En ook kan het horloge supersnel wisselen tussen lokale tijd en ‘thuistijd’. En dat alles door uitsluitend gebruik te maken van de kracht van licht. Daardoor is een batterijwissel nooit nodig. Wel is het zaak het horloge in het licht te houden. Lange tijd ‘opsluiten’ in een opbergdoos is niet iets dat een Astron heel prettig vindt.

Astron GPS Solar Dual-Time 5X53 SSH083

en de Yozukura dat als inspiratie diende voor dit gelimiteerde horloge

Overigens is kaliber 5X53 ook te vinden in de titanium Astron GPS Solar SSH003J1 die we vorig jaar in de Horloge Test hadden. Uit die test kwam naar voren dat de Astron misschien wel het meest ultieme reizigershorloge is. En dat niet alleen om het super accurate en dynamische uurwerk dat zich (bijna) overal middels GPS weet aan te passen. Nee, ook de afwerking, vormgeving en het draagcomfort laten maar heel weinig te wensen over. Nu is de stalen Astron GPS Solar Dual-Time 5X53 SSH083 wel een stukje zwaarder dan de titanium soortgenoot. Maar omdat de kastdiameter net onder de 43 mm blijft steken en de hoogte van 13,3 mm ook niet al te overdreven is, denken we dat ook in staal deze Astron een aangenaam polsgevoel op zal leveren.

Astron GPS Solar Dual-Time 5X53 SSH083

Kintaro Hattori op de leeftijd van 30 jaar

Seiko 1881 – 2021: 140 jaar inspiratie

Kintaro Hattori was net 21 jaar toen hij in 1881 met zijn uurwerkbedrijf begon. Tijdens de 50 jaar dat hij het bedrijf aanstuurde werd Seiko de belangrijkste horlogeproducent in Japan. Bovendien had het bedrijf eigen ontwerp- en productiefaciliteiten. Kintaro’s vastberaden visie luidde: ‘Always one step ahead of the rest’. En dat streven heeft Seiko nog steeds. In het jaar dat Seiko 140 jaar bestaat zullen vele nieuwe modellen worden gelanceerd in de geest van Kintaro’s woorden. 2021 wordt afgetrapt met speciale series van Prospex, Presage en die hier besproken Astron. En voor al deze jubileumhorloges geldt dat ze zijn geïnspireerd op de unieke verscheidenheid van Japanse landschappen, zeegezichten en stadsgezichten.

Seiko Astron GPS Solar Dual-Time 5X53 SSH083: specificaties en prijs

Uurwerk: Kaliber 5X53, GPS gestuurde tijd- en tijdzone zone aanpassing, Dual-Time met AM/PM indicator, eeuwigdurende kalender tot februari 2100, automatische aanpassing naar zomertijd en wintertijd, high speed time zone adjustment, time transfer functie, GPS ontvangst indicator, wereldtijden functie (39 tijdzones), power save functie

Astron GPS Solar Dual-Time 5X53 SSH083

Seiko Astron GPS Solar Dual-Time 5X53 SSH083

Accuratesse: +/- 15 seconden per maand zonder een GPS-signaal te ontvangen en bij temperaturen tussen 5 en 35 graden Celcius

Specificaties SSH083:

  • Stalen kast en band met super-hard coating
  • Dual-curved saffierglas met super-clear coating
  • Waterdicht tot 100 meter
  • Magnetische resistentie: 4,800 A/m
  • Diameter: 42,7 mm, dikte: 13,3 mm
  • Band met verstelbare vouwsluiting met fijn-afstelling
  • Vouwsluiting met drukker
  • Gelimiteerde oplage van 1.500 stuks wereldwijd
  • Prijs: 2.300 euro
  • De Astron GPS Solar Dual-Time 5X53 SSH083 wordt in een oplage van 1.500 stuks gemaakt en is vanaf nu verkrijgbaar bij de Seiko Boutiques wereldwijd en geselecteerde Seiko-retailers

Voor meer informatie: www.seiko.nl