Nomos oogst de pimpelpaarse Tetra plum

Geplukt in een vierkante kast met daarin een manufactuurkaliber

Nomos oogst de pimpelpaarse Tetra plum

De herfst is het seizoen van de fruitpluk. Appels, peren, abrikozen. En Nomos oogst de pimpelpaarse Tetra plum. Omdat ook pruimen, zelfs wanneer ze vierkant zijn en een manufactuurkaliber herbergen, geplukt moeten worden als ze rijp zijn.

Het kleurgebruik van Nomos is ongeëvenaard. Dat hebben we op Horloge.info al menig keer gezegd en getoond. We waren al eerder onder de indruk van de olijfgroene wijzerplaat van de Orion neomatik 41. En ook de Club neomatik signalweiss had ‘iets’. Het was niet zomaar wit in ieder geval. Nomos oogst de pimpelpaarse Tetra plum in het jaargetijde waarin de vruchten van de bomen vallen. De kleur van het horloge doet misschien bij menig conservatief horlogeliefhebber de mond openvallen, maar het paars uit Berlijn is zeer smaakvol. We zeggen Berlijn en niet Glashütte omdat de designstudio in de Duitse hoofdstad is gevestigd. In Glashütte worden de uurwerken gemaakt. Maar daarover straks meer.

Nomos oogst de pimpelpaarse Tetra plum in vierkante vorm

Nomos oogst de pimpelpaarse Tetra plum

De gangreserve tussen 12 en 1 uur doorbreekt het paars subtiel

De diepe paarse kleur van de Tetra plum oogt niet sappig, niet zoet en ook niet vitaminerijk. Nee, de wijzerplaat oogt smaakvol en een tikkeltje excentriek. Zoiets als een paar donkerpaarse sokken bij een donkerblauw pak; net even anders, maar niet schreeuwerig en wel doordacht en zeer eigen. Er zit wel een plekje trouwens op deze Duitse ‘pruim’. Tussen 12 en 1 uur is namelijk de circulaire gangreserve geplaatst en die kleurt wit en rood. Maar goed, niets uit de natuur is helemaal gaaf en dat geeft juist aan dat we met iets organisch te maken hebben. De nieuwe Nomos is dus een natuurlijke creatie en geen laboratorium kweekproduct.

Afwijkend maar populair

Nomos oogst de pimpelpaarse Tetra plum

De stalen kast van de Metra plum meet een harmonieuze en goed geproportioneerde 29,5 mm x 29,5 mm

De stalen kast van de Metra plum meet een harmonieuze en goed geproportioneerde 29,5 mm x 29,5 mm. Vierkant is veel minder populair dan rond in de horlogewereld. Maar de Tetra staat ondanks zijn afwijkende, hoekige voorkomen al meer dan 25 jaar in de Nomos-catalogus. En het horloge heeft die plek verdiend en vastgehouden doordat er genoeg liefhebbers van ‘het andere’ zijn. In de vierkante kast is het manufactuurkaliber DUW 4301 te vinden. En dat uurwerk uit het diepe Saksen is uitgerust met het eigen Nomos swing-system. Dat echappement is het resultaat van vele jaren noeste arbeid en het zorgt voor betrouwbare precisie.

De Nomos Tetra plum (Reference 499) met een grijze, suède band kost 2.140 euro en is verkrijgbaar bij geselecteerde winkels.

Voor meer gekleurde informatie: https://nomos-glashuette.com/