Twee gelimiteerde hommages aan Seiko chronografen

De 55th Anniversary LE SRQ031 en de 50th Anniversary LE SRQ029

Twee gelimiteerde hommages aan Seiko chronografen

Seiko was belangrijk in de ontwikkeling van de chronograaf. We gaan terug naar 1964 en 1969 met twee gelimiteerde hommages aan Seiko chronografen die geschiedenis schreven; de Chronograph 55th Anniversary Limited Edition SRQ031 en de Automatic Chronograph 50th Anniversary Limited Edition SRQ029.

Laten we niet al te voor de hand liggend zijn. En dus nu eens niet chronologisch te werk gaan als het gaat om twee gelimiteerde hommages aan Seiko chronografen. En dus beginnen we in 1969 wanneer Seiko het Calibre 6139 presenteert. Het is ’s werelds eerste automatische chronograaf met een zuilenrad of column wheel en verticale koppeling. En dat is een horloge waarin de gebruikte uurwerktechniek nog steeds actueel is.

Twee gelimiteerde hommages aan Seiko chronografen

De originele ‘Panda’ is deze Chrono uit 1969

Seiko Automatic Chronograph 50th Anniversary Limited Edition SRQ029

Ter nagedachtenis aan de klassieker uit 1969 met het Calibre 6139 brengt Seiko een limited edition Prospex-chronograaf uit. In de geest van het origineel, maar toch anders. De combinatie van een zuilen-rad en een verticale koppeling was een geniale verbetering van het startmechanisme van de chronograaf. Tegenwoordig wordt de combinatie van een verticale koppeling en een zuilenrad algemeen gezien als een vereiste in een hoogwaardige chronograaf; in 1969 was dit een belangrijke stap vooruit in een automatische polschrono.

De nieuweling is een ‘Panda’, net als toen

Twee gelimiteerde hommages aan Seiko chronografen

Seiko Automatic Chronograph 50th Anniversary Limited Edition SRQ029

De nieuwe 41 mm Prospex Automatic Chronograph 50th Anniversary Limited Edition SRQ029 herdenkt het Calibre 6139 uit 1969. Maar het maakt gebruik van Seiko’s meest geavanceerde chronograafkaliber, 8R48. Dat automatische manufactuurkaliber debuteerde in 2014. En naast de verticale koppeling en het column wheel bevat het Seiko’s unieke driepuntige hamer. Samen met de kenmerkende hartvormige nok zorgen die voor de perfecte synchronisatie van het terugvliegen van de wijzers. Het horloge is gebaseerd op een ontwerp uit die tijd dat bekend werd als de ‘Panda’. Zie twee zwarte sub-wijzerplaten tegen een witte wijzerplaat en zie een panda. Het heeft ook dezelfde fijne lijnen op de wijzerplaat als het origineel. En ook dezelfde wijzers met dezelfde oranje punt op de chronograaf secondewijzer en dezelfde urenmarkeringen en tachymeterschaal. Een derde subdial is toegevoegd voor een tweede tijdzone. En de kast van het tot 1.000 stuks gelimiteerde horloge is kenmerkend en zeer glanzend zaratsu gepolijst.

Herinnering aan de Seiko Crown Chronograph uit 1964

Twee gelimiteerde hommages aan Seiko chronografen

De Crown Chrono uit 1964

De Crown Chronograph uit 1964 was het eerste chronograafhorloge van Seiko. Elk aspect van het horloge werd helemaal opnieuw ontworpen. Het had een eenvoudig mechanisme met één enkele poussoir. Maar de aanwezigheid van een column wheel gaf al blijk van innovatief uurwerkvernuft.

Seiko Chronograph 55th Anniversary Limited Edition SRQ031

De nieuwe chronograaf in de Presage-collectie is trouw aan het ontwerp van de 1964 Crown Chronograph. Let op het prominente glas en de scherp gedefinieerde cijfers op de smalle lunnette. En ook de naar binnen gekantelde kastvorm is een terugblik op 1964. Hierdoor draagt het horloge ferm maar comfortabel en strak om de pols. Natuurlijk is ook deze herinterpretatie sterk geëvolueerd. Ook in de 42,3 mm SRQ031 wordt het kaliber 8R48 met zijn 12 uur chronograaf en 45 uur gangreserve gebruikt. Let ook op de bandaanzet die Zaratsu gepolijst is.

Twee gelimiteerde hommages aan Seiko chronografen

Seiko Chronograph 55th Anniversary Limited Edition SRQ031

Twee gelimiteerde hommages aan Seiko chronografen, twee keer verzamelwaardig

Net als eerdere herinterpretaties van Seiko-klassiekers zoals bijvoorbeeld de Seiko 5 zijn ook deze nieuwe chronografen in de Presage- en Prospex-collectie weer zeer gedetailleerd vormgegeven. De prijs van de Automatic Chronograph 50th Anniversary Limited Edition SRQ029 bedraagt 3.700 euro. En die van de Chronograph 55th Anniversary Limited Edition SRQ031 3.400 euro. Scherpe prijzen voor toptechniek en afwerking met een historisch tintje. Maar vanwege de gelimiteerde oplage van 1.000 stuks elk ook zeer verzamelaarswaardig. Haast lijkt geboden.

Voor meer informatie: www.seiko.nl