De Seiko 5-collectie wordt nieuw leven ingeblazen

27 nieuwe horloges voor de Suits, Sports, Sense, Specialist en Street

De Seiko 5-collectie wordt nieuw leven ingeblazen

De Seiko 5-collectie is al sinds jaar en dag een ijzersterke verzameling mechanische horloges tegen een zeer bereikbare prijs. De Seiko 5-collectie wordt nieuw leven ingeblazen in 2019 met de introductie van 5 lijnen; Suits, Sports, Sense, Specialist en Street.

Het was in 1963 dat Seiko hun eerste sporthorloge op de markt bracht. En dat was een horloge dat Sportmatic werd genoemd en het was tegelijkertijd een Seiko 5. Aangezien we hier met een Seiko te maken hebben, is die naam zeer doordact en geladen met symboliek. En dus staat dat getal ‘5, ergens voor. Dat staat dus voor 5 kernwaarden van het horloge: een automatisch uurwerk geeft de tijd aan; een dag-datumweergave is een fuctionele complicatie; waterbestendigheid geeft gebruiksgemak; een verzonken kroon op 4 uur draagt comfortabel; en de kast en band zijn solide gebouwd voor duurzaamheid.

De Seiko 5-collectie wordt nieuw leven ingeblazen

De eerste Seiko 5 stamt uit 1963 en was het eerste sporthorloge van het Japanse huis

De Seiko 5-collectie wordt nieuw leven ingeblazen

Die 5 eigenschappen zijn ook terug te vinden in de nieuwe varianten van de Seiko 5. Seiko noemt de horloges Seiko 5 Sports Models en heeft ze voorzien van een gloednieuw log. Hier komt de multufunctionaliteit van het cijfer ‘5’ weer om de hoeken kijken. Want het nieuwe beeldmerk is een samensmelting van de ‘S’ van ‘Sport’ en het nummer ‘5’. Natuurlijk zijn ook de reeds lang geleden 5 gedefinieerde eigenschappen weer van de partij. Daar gaat Seiko natuurlijk niet vanaf wijken.

De Seiko 5-collectie wordt nieuw leven ingeblazen

Seiko 5 Suits Collection SRPD67K1

En ondanks de lijst met eigenschappen/vereisten zijn de prijzen schappelijk gehouden. Denk aan een beginprijs van 280 euro. En dat is een scherpe prijs. Zo’n beetje de helft van wat bijvoorbeeld een Seiko Prospex Save the Ocean Automatic SRPD21K1 moet kosten. Al moet zeker gezegd worden dat die Prospex beter prestaties en een hogere afwerkingsgraad kan voorleggen. En dat in ogenschouw genomen is ook dát horloge zeer schappelijk geprijsd.

De Seiko 5-collectie wordt nieuw leven ingeblazen

Seiko 5 Street Collection SRPD83K1

Manufactuurkaliber 4R36 met 41 uur gangreserve

In de nieuwe Seiko 5-modellen tikt het automatische werppaard van het Japanse horlogehuis, Calibre 4R36 met 41 uur gangreserve. En voor extra horlogeplezier is dat uurwerk te zien door een doorzichtige achterzijde. Geen saffierglas, maar wel Hardlex wordt gebruikt; om de kosten binnen de perken te houden. Maar het stalen 42,5 mm x 13,4 mm horloge is wel tot 100 meter waterdicht.

De Seiko 5-collectie wordt nieuw leven ingeblazen

Seiko 5 Sports Collection SRPD53K1

27 varianten in 5 lijnen

Keuzestress is iets dat wel om de hoek kan komen kijken als het gaat om de Seiko 5. Er zijn namelijk  maar liefst 27 verschillende modellen. Voor de overzichtelijkheid zijn die gegroepeerd in 5 verschillende stijlen: Sports, Suits, Specialist, Street en Sense. En precies zoals de namen al zeggen, hebben de verschillende lijnen een specifiek uiterlijk. Soms uitgesproken sportief en soms ook urban voor de straat. Wat ze gemeen hebben zijn wijzerplaten met driedimensionale indexen en banden van materialen als staal, nylon en siliconen. En de ferme kasten zijn altijd van staal, maar die zijn soms wel exotisch gekleurd. Bijvoorbeeld zwart, grijs, roségoud en zelfs olijfgroen.

De Seiko 5-collectie wordt nieuw leven ingeblazen

Seiko 5 Sense Collection SRPD77K1

De Seiko 5 is een ideaal instaphorloge dat de rode loper uitlegt om de wereld van het mechanische horloge te betreden. Maar behalve als instapper zullen de horloges ook de doorgewinterde horlogekenner aanspreken die gevoel heeft voor prijs, kwaliteit en historie.

Voor meer informatie: www.seiko.nl