De IWC Silver Spitfire is begonnen aan The Longest Flight

En er is ook een Big Pilot’s Watch Edition Right-Hander

De IWC Silver Spitfire is begonnen aan The Longest Flight

Afgelopen maandag was het grote moment dan eindelijk aangebroken. De IWC Silver Spitfire is begonnen aan The Longest Flight rond de wereld. Na maanden van restaureren, sleutelen en testen, steeg het klassieke jachtvliegtuig op vanaf het Engelse Goodwood Aerodrome. En tussendoor verscheen ook een nieuwe Big Pilot.

De IWC Silver Spitfire is begonnen aan The Longest Flight

De Silver Spitfire wacht op droger weer in de ochtend

Laten we van tevoren even duidelijk zijn. De nieuwe Big Pilot’s Watch Edition Right-Hander heeft niets met de zilveren Spitfire te maken. Maar omdat het nieuws tegelijkertijd met de start van de 43.000 kilometer lange tocht rond de wereld komt én het een pilotenhorloge is, nemen we het gewoon mee.

De IWC Silver Spitfire is begonnen aan The Longest Flight

Maar laten we beginnen met een luchtvaartavontuur met zeer romantische trekjes. De wereld rondvliegen met een Spitfire MK.IX uit 1943. Klinkt als een avontuur. De piloten Steve Boultbee Brooks en Matt Jones durven het aan en zijn maandagmiddag vanaf Goodwood Aerodrome vertrokken. Ze gaan de komende maanden een poging doen geschiedenis te schrijven met een roemrucht jachtvliegtuig. De geplande trip telt meer dan 43.000 kilometer en voert de twee piloten die om en om vliegen – de zilveren Spifire is een éénzitter – naar zo’n 30 landen. Een marathon-estafettevlucht die vanaf het eerste moment wordt ondersteund door IWC. Toen Matt Jones eens tegen IWC CEO Chris Grainger opliep en zijn idee om met een oud vliegtuig de wereld rond te vliegen, zegde de horlogeman enthousiast zijn steun toe.

De IWC Silver Spitfire is begonnen aan The Longest Flight

De zilveren Spifire is een neutrale manier om de charme van de Spitfire met de hele wereld te delen

Twee keer een Pilot’s Watch Timezoner Spitfire Edition “The Longest Flight” voor onderweg

De IWC Silver Spitfire is begonnen aan The Longest Flight

IWC Pilot’s Watch Timezoner Spitfire Edition The Longest Flight

Jaren later en na een zeer zorgvuldig restauratieproces is de Spitfire klaar, is de route uitgestippeld en worden de twee piloten tijdens een afscheidsdiner in Goodwood House, de residentie van Lord March die ook de drijvende kracht is achter de vele autosportevenementen op zijn landgoed, getrakteerd op onder andere een horloge voor onderweg. Natuurlijk is dat de tot 250 stuks gelimiteerde Pilot’s Watch Timezoner Spitfire Edition “The Longest Flight” (IW395501).

Twee exemplaren achter de hand gehouden

Het 14.000 euro, kostende horloge werd tijdens de SIHH 2019 gepresenteerd en is inmiddels wereldwijd uitverkocht. Maar IWC had alvast twee exemplaren voor de zekerheid achter de hand gehouden. Het is een zeer toepasselijk wereldtijdenhorloge in een 46 mm stalen kast. En in die kast tikt het automatische manufactuurkaliber 82760. Het reizen door verschillende tijdzones is uiterst eenvoudig doordat de wereldtijden middels de draaibare lunette kunnen worden ingesteld. En ook de urenwijzer, het 24-uurs display en de datum worden dan automatisch aangepast.

De IWC Silver Spitfire is begonnen aan The Longest Flight

Steve Boultbee Brooks (links) en Matt Jones kijken elkaar nog maar eens even aan. Inderdaad, vandaag is de start van The Longest Flight

Een zeer Engelse dag

De IWC Silver Spitfire is begonnen aan The Longest Flight

Typisch Engels weer, typisch Engels vliegtuig

De dag van de start van The Longest Flight begint als een cliché Engelse zomerdag. Uit de grijze lucht valt regen. En het wolkendek is grijs. Onmogelijk om te vliegen met een vintage Spitfire. Maar het weerbericht is net als de Engelsen zelf, optimistisch en vol met goede moed. Tegen het einde van de ochtend zal het gaan opklaren en wanneer tegen 13:30 uur Matt Jones als eerste van start gaat, zal het stralend weer zijn. Geen vuiltje aan de lucht, zogezegd.

In formatie

En wat blijkt, het scenario ontvouwt zich precies zo. Net na de lunch wordt de Rolls-Royce Merlin van de Spitfire gestart en taxiet het vliegtuig onder begeleiding van drie soortgenoten in RAF-kleuren naar het begin van de startbaan. Een startbaan van gras op dit voormalige ’airfield’ uit WO II. De zilveren vogel stijgt op, vliegt in formatie nog een keer over en dan komt het solo uit zuidelijke richting nog één maal laag over gescheerd. Matt Jones maakt een laatste roll en zet dan koers naar het noorden. Op naar de eerste stop in Schotland. De Faröer Eilanden, IJsland, Groenland en Canada zijn de eerstvolgende stops. Behouden vlucht!

De IWC Silver Spitfire is begonnen aan The Longest Flight

Flight tracker van The Silver Spitfire

Voor info en updates over de Silver Spifire op reis rond de wereld: www.silverspitfire.com

IWC Big Pilot’s Watch Edition Right-Hander

Om de polsen van Matt en Steve is dus een Timezoner te vinden, maar een Big Pilot had natuurlijk ook gekund. En als een van de twee linkshandig zou zijn, had de hagelnieuwe Big Pilot’s Watch Edition Right-Hander (IW501012) een optie kunnen zijn. Een horloge met de kroon links i.p.v. rechts wordt vaak een ‘Lefty’ genoemd. Niet omdat de kroon links is geplaatst, maar omdat het voor linkshandigen is bedoeld die het horloge om de rechterpols willen dragen i.p.v. de linker. De kroon komt op de rechterpols dan in de goede positie om met de linkerhand bediend te worden.

De IWC Silver Spitfire is begonnen aan The Longest Flight

IWC Big Pilots Watch Edition Right-Hander (IW501012-4)

Een ‘Right-Hander’ is voor ‘Lefty’s’

Goed, de Big Pilot’s Watch Edition Right-Hander is dus een ‘Lefty’. Wat is er anders aan deze varianta dan aan een regulier Big Pilot? Welnu, de grote stalen 46,2 mm x 15,6 mm kast is hetzelfde. Ook de afwerking, afwisselend gepolijst en geborsteld, is identiek. De wijzerplaat is echter afwijkend. Deze is namelijk uitgevoerd in leigrijs met een zonnestraalmotief en heeft zwarte subdials voor de kleine seconden en de gangreserve-aanduiding. Geen centrale secondewijzer dus zoals bij een klassieke Big Pilot. En dus is het uurwerk IW501012 met zeven dagen gangreserve ook anders. Omdat het uurwerk 180 graden is gedraaid om de kroon op 9 uur te positioneren, is de indicator van de gangreserve naar de andere kant van de wijzerplaat verhuisd. De Big Pilot’s Watch Edition Right-Hander is gelimiteerd tot 250 pieces en heeft een prijs van 14.900 euro.

Voor meer informatie over de verschillende pilotenhorloges van IWC:www.iwc.com