Zenith Chronomaster El Primero Radar

Een limited edition gemaakt in samenwerking met Bamford

Zenith Chronomaster El Primero Radar

Bamford is de eerste horlogetuner die werd erkend en omarmd door een horlogehuis. Zenith ging in zee met Bamford en dat betekent dat de fabrieksgarantie ook gewaarborgd blijft. En dus ook voor de nieuwe Bamford x Zenith Chronomaster El Primero Radar.

De Zenith Chronomaster El Primero Radar, gelimiteerd tot 50 stuks, combineert retro-elementen en eigenzinnig futurisme tot een opvallend geheel. George Bamford van het gelijknamige Engelse tuningbedrijf, zag tijdens een fabrieksbezoek in Le Locle een zakhorloge uit 1916. En het horloge liet hem niet meer los. Het waren de opvallende rode accenten over de hele wijzerplaat die de inspiratiebron werden voor de Zenith Chronomaster El Primero Radar. En dat leidde tot een chronograaf met een uitgesproken retro-futuristische esthetiek. Niet zo retro als een El Primero A384 Revival, maar ook niet puur modern als een Defy El Primero 21. Precies daar tussenin eigenlijk.

Gesatineerd en een bruin verbrandde wijzerplaat

Zenith Chronomaster El Primero Radar

De Zenith Chronomaster El Primero Radar poseert en toont zijn ‘bruinverbrande’ wijzerplaat

Behalve veel visueel spektakel op de wijzerplaat biedt de Zenith Chronomaster El Primero Radar nog enkele opvallende, getunede details. Zo is de stalen kast compleet gesatineerd. Lekker mat dus. En dat is inclusief de kroon en pushers. Bovendien is de El Primero tri-compax wijzerplaat met oversized tellers opnieuw ontworpen. En toont een paar unieke wendingen. Want wie goed kijkt ziet een verbrande bruine tint die naar de rand donker wordt en dat geeft een fraai effect. Rond de wijzerplaatomtrek contrasteert een witte tachymeterschaal, met een radiaal ontwerp. Dat oogt spectaculair en nieuw, maar komt voor in tal van historische El Primero-horloges.

De Zenith Chronomaster El Primero Radar heeft ‘nachtzicht’-effect

Zenith Chronomaster El Primero Radar

De Zenith Chronomaster El Primero Radar is helemaal niet zo wild om de pols

Elk van de drie subdials op de wijzerplaat is anders. Zo heeft het kleine seconden-display concentrische cirkels die herinneren aan het ontwerp van enkele vintage Zenith-horloges. De uren-teller op 6 uur heeft een meer traditioneel Chronomaster-ontwerp. En de minuten op 3 uur passen perfect bij de naam Radar. Deze rode subdial gloeit namelijk in het donker dankzij SuperLuminova en dat geeft een soort van ‘nachtzicht’-effect.

Dubbele rode stiksels zijn een obsessie

De finishing touch die de Zenith Chronomaster El Primero Radar echt onderscheidt en het retro-futuristische thema benadrukt, is de band. Deze is gemaakt van rubber en heeft een corduroy-effect bovenop. Inderdaad, dat van een ouderwetse ribbroek. En dat ribbroek-motief geeft een vintage uitstraling ondanks de moderne constructie. De dubbele rode stiksels zijn misschien iets teveel van het goed, maar dat schijnt dan weer een obsessie van George Bamford te zijn. Hij is en blijft een tuner natuurlijk. Maar het staat de drager natuurlijk vrij een band naar keuze te monteren. Daar doen ze bij Zenith/Bamford niet moeilijk over.

Zenith Chronomaster El Primero Radar

De gesatineerde kast van de Zenith Chronomaster El Primero Radar oogt instrumenteel

Tenslotte moeten we vermelden dat de Zenith Chronomaster El Primero Radar vanaf november verkrijgbaar is. Maar alleen in officiële Zenith-boetieks. De dichtstbijzijnde boetiek is te vinden in Parijs. En voor wie de moeite neemt af te reizen naar de Franse hoofdstad; de eerste servicebeurt voor de Zenith Chronomaster El Primero Radar is gratis. Meer info op: www.zenith-watches.com