De Zenith El Primero A384 Revival

is een tijdreis terug naar 1969

De Zenith El Primero A384 Revival

Vijftig jaar geleden presenteerde Zenith een horloge dat volgens eigen zeggen de eerste automatische chronograaf ter wereld was. Met de Zenith El Primero A384 Revival wordt die hele geschiedenis weer opgerakeld. Een tijdreis terug naar 1969 met een natuurgetrouw eerbetoon.

De Zenith El Primero A384 Revival

Oude advertentie voor de Zenith El Primero A384 met een claim die behoorlijk zelfverzekerd is

Wat is de beroemdste chronograaf ter wereld? De meeste horlogeliefhebbers en -kenners zullen als antwoord de El Primero van Zenith geven. Op de vraag wat was de allereerste automatische polschrono zal ook dat antwoord vaak weerklinken, maar toch blijft er discussie over. De titel van eerste automatische polschronograaf wordt namelijk ook geclaimd door Seiko en de merken die deel uitmaakten van een consortium bestaande uit Heuer, Breitling, Hamilton-Buren en Dubois-Depraz. De chronograafkalibers die deze partijen bouwden, werden ook in 1969 gelanceerd. Maar kwamen misschien iets later op de markt, alleen in thuisland Japan en niet wereldwijd en meer van dit soort details en discussiepunten. Maar één ding staat als een paal boven water, de El Primero is als enige kaliber nog steeds in productie.

Exact 1/10e van een seconde dankzij 36.000 vibraties per uur

En dat de El Primero nog steeds in allerlei geëvolueerde vormen gebouwd wordt, ligt in de basis van het kaliber verscholen. Het uurwerk is namelijk een volledig geïntegreerde, robuuste en praktische constructie. En dat het tikgetal van 36.000 vibraties per uur het meten van exact 1/10e van een seconde mogelijk maakt, heeft de iconische status van het kaliber alleen maar versterkt.

De Zenith El Primero A384 Revival

De originele A384 van 1969

Als twee druppels water

De Zenith El Primero A384 Revival

Het El Primero kaliber 400 is helemaal up to date

Dat in 2019, 50 jaar na de lancering van de allereerste El primero, een eerbetoon uit zou komen, lag voor de hand. En dat het eerbetoon, de Zenith El Primero A384 Revival, als twee druppels lijkt op de originele A384 misschien ook niet. Maar dat mag de pret niet drukken. Want het origineel heeft de tand des tijds qua design zeer goed doorstaan. Het originele kaliber El Primero 3019 PHC iets minder. De uurwerktechniek heeft namelijk niet stilgezeten en dus is het vervangen voor een modern El Primero 400 kaliber met 278 onderdelen. Net als het origineel heeft dat uurwerk 50 uur gangreserve en tikt het met 36.000 vibraties per uur.

Toen baanbrekend modern, nu retro-modieus

De Zenith El Primero A384 Revival

De 2019 variant van de Zenith El Primero A384

De stalen 37 mm x 12,8 mm kast van de Zenith El Primero A384 Revival is gelijk aan het origineel. De hoekige vormen waren toen baanbrekend modern en nu retro-modieus – vandaar dat de ronde A386 die iets later verscheen dankzij de klassieke ronde kast het beter deed op de markt. Doordat de verschillende facetten van de kast zijn gesatineerd oogt het horloge industrieel, instrumenteel en robuust. De panda-wijzerplaat spreekt ook zeer tot de verbeelding. Maar waar het origineel het moest doen met eenvoudig te krassen kunststof en een gesloten achterdeksel heeft het eerbetoon aan zowel de voor- als de achterzijde saffierglas. En de band van alligatorleer met een rubberen voering is ook een modernistische evolutie.

De 2019 variant van de Zenith El Primero A384

De kast is hoekig, scherp en ademt de late jaren zestig

De Zenith El Primero A384 Revival is géén limited edition!

Tot onze grote verrassing is de Zenith El Primero A384 Revival (ref. 03.A384.400/21.C815) geen gelimiteerde editie, maar een model dat in de standaardcollectie is opgenomen. Denk aan een prijs van 7.900 euro.

Voor meer informatie over de verschillende El Primero chronografen: www.zenith-watches.com