Reservoir Longbridge British Racing

Een tijdinstrument in traditioneel British Racing Green

Reservoir Longbridge British Racing

Een horloge met het uiterlijk van een instrument. In het geval van de Reservoir Longbridge British Racing een horloge met het uiterlijk van een dashboard-instrument uit een sportwagen. Een klassieke Britse sportwagen. In traditioneel British Racing Green uiteraard.

Net als bijvoorbeeld Bell & Ross is het jonge horlogehuis Reservoir Frans. Maar de horloges van beide merken worden in Zwitserland vervaardigd. Reservoir werd in 2015 opgericht in de Parijse Rue du Faubourg Saint Honoré. Inderdaad, de meest prestigieuze Parijse straat waar alle grote luxemerken een vestiging hebben. Inspiratie voor de creaties die in het Zwitserse La Chaux-de-Fonds worden gemaakt, zijn instrumenten uit klassieke auto’s. Automobielen die tijdens het ‘gouden tijdperk’ van autoracen in de 20e eeuw over de circuits raasden. Denk dus aan de jaren ’50 en ‘60. Maar Reservoir beperkt zich niet enkel tot automobielen. Ook maritieme instrumenten en exemplaren uit de luchtvaart vormen een inspiratiebron. Het onderstaande filmpje geeft een idee wat Reservoir doet en vanuit welke gedachte.

Reservoir Longbridge British Racing: gekleurd door traditie

Reservoir Longbridge British Racing

Austin-Healey Sprite MK2 in British Racing Green

De collectie van Reservoir is opgebouwd uit drie componenten: Automobile, Aéronautique en Marine. En die collectie is in 4 jaar tijd behoorlijk groot gegroeid. De Reservoir Longbridge British Racing (3.750 euro) behoort tot de eerstgenoemde collectie. En de naam Longbridge is een verwijzing naar de gelijknamige buitenwijk van de Engelse stad Birmingham. In Longbridge werden sinds 1905 auto’s als de beroemde Austin-Healey geproduceerd. Het ontwerp van de wijzerplaat van de Reservoir Longbridge British Racing is geïnspireerd op de eenvoudig en snel af te lezen instrumenten in bijvoorbeeld een Austin-Healey Sprite.

ETA staat aan de basis en een module maakt het bijzonder

Reservoir Longbridge British Racing

De Longbridge British Racing achter het stuur van een

Het aflezen van de Reservoir Longbridge British Racing – en eigenlijk ook alle andere horloges die Reservoir bouwt – vergt even een aanpassing van denken. Maar als dat eenmaal is gebeurd, is het eenvoudig. De minuten worden aangegeven door een retrograde wijzer. En het ‘springende’ uur digitaal wordt weergegeven in een venster op 6 uur. Direct daaronder is een gangreserve-indicator geplaatst die sterk lijkt op de brandstofmeter in een auto. Aan de basis van deze indicaties staat een automatisch ETA Calibre 2824-2 met 37 uur gangreserve. En de speciale manier van aanduiden wordt mogelijk gemaakt door een speciaal voor Reservoir gebouwde module.

Een minutenwijzer als een toerenteller

Reservoir Longbridge British Racing

De stalen 39 mm Reservoir Longbridge British Racing

De 39 mm stalen Reservoir Longbridge British Racing weerspiegelt een klassieke Engelse sportauto. Denk aan bijvoorbeeld een Austin-Healey Sprite MK2 uit de jaren ’60 in British Racing Green. Maar ook de wijze van tijdweergave is een verwijzing naar een automobiel.  Zo doet de retrograde minutenwijzer die een boog maakt van 240 graden onmiddellijk denken aan een toerenteller. En de springende uren aan de kilometerstand plus de gangreserve-indicator aan de brandstofmeter. Reservoir heeft wel wat gemeen met Singer, het huis dat zowel klassieke Porsches op sublieme wijze moderniseert én horloges bouwt met een autolink. Al moet gezegd dat Singer op uurwerkgebied nog véél verder gaat dan Reservoir. En daardoor is Singer ook meteen veel minder goed bereikbaar dan het Franse merk. Reservoir is voor auto-gekke horlogeliefhebbers en andersom. Als alternatief voor bekendere autosporthorloges van bijvoorbeeld TAG Heuer en Oris.

Voor meer informatie over de verschillende te land, ter zee en in de lucht-collecties van Reservoir: www.reservoir-watch.com