De vernieuwde TAG Heuer Carrera Calibre 16

komt in blauw en zwart en met een keramische lunette

De vernieuwde TAG Heuer Carrera Calibre 16

De Carrera is een publiekslieveling. Zowel de retro als de moderne modellen hebben een puur autosporthart dat menigeen inpalmt. De vernieuwde TAG Heuer Carrera Calibre 16 zal dat ook zeker doen. En de zwarte of blauwe chronograaf heeft nu een keramische lunette.

Jack Heuer bedacht in 1963 de Carrera als autosporthorloge voor onversaagde autocoureurs en dat heeft goed uitgepakt. Het horloge is een erfstuk van het horlogehuis. De vernieuwde TAG Heuer Carrera Calibre 16 is voorzien van stilistische verbeteringen en staat weer een stapje hoger op de evolutieladder dan de voorganger. De nieuwe stalen chronograaf heeft de diameter van 41 mm gemeen en ook het uurwerk, maar daar houdt et dan ook wel bij op.

Strakker vormgegeven, maar ook meer details

De vernieuwde TAG Heuer Carrera Calibre 16

Het vorige model van de Carrera Calibre 16

De vernieuwde TAG Heuer Carrera Calibre 16 heeft een nieuw vormgegeven, strakker, hoekiger vormgegeven stalen kast. Een afwisselend gesatineerde en gepolijste kast die tegelijkertijd slanker is geworden en kortere lugs heeft gekregen. Het geeft het horloge een krachtig en moderner uiterlijk. Ook de wijzerplaat is behoorlijk onder handen genomen. Op de nieuweling is het drukker geworden. De wijzerplaat in zwart of blauw heeft een fijn zonnestraalmotie. De tellers op de drie subdials van de chronograaf zijn groter en meer uitgesproken. In plaats van een stip SuperLuminova bij elke index, zijn de indexmarkeringen nu gevuld met het lichtgevend materiaal. Meer details en ook kleur is toegevoegd. Op de zwarte wijzerplaat siert een rood accent de uiteinden van de centrale secondewijzer en subdial, de start/stop-poussoir en de flens van 12 tot 3 uur. Op de modellen met een blauwe wijzerplaat is het accent uitgevoerd in oranje.

Calibre 16 is eigenlijk een Valjoux 7750

De vernieuwde TAG Heuer Carrera Calibre 16

Calibre 16 heeft als basis het legendarische Valjoux 7750 chronograafuurwerk

Het uurwerk, Calibre 16, is het zelfde gebleven. En dat is goed want het is eigenlijk een Valjoux 7750, een oer betrouwbaar automatisch chronograafuurwerk dat zichzelf meer dan bewezen heeft. Onder het gegraveerde achterdeksel van deze nieuwe Carrera loopt een betrouwbare ‘diesel’ en geen gevoelig getuned racemonster.

De lunette creëert een wereld van verschil

Meest opvallend aan de vernieuwde TAG Heuer Carrera Calibre 16 is evenwel de zwarte of blauwe lunette. De voorganger had een gepolijste lunette zonder indicaties. Dat oogde klassiek, maar in vergelijking met de nieuweling ook best wat bleekjes. Saai misschien zelfs wel. De zwarte of blauwe lunette is uitgevoerd in kleurvast en krasbestendig keramiek. En bovendien heeft de lunette nu een tachymeterschaal.

De vernieuwde TAG Heuer Carrera Calibre 16

De TAG Heuer Carrera Calibre 16 heeft nu een lunette van keramiek in plaats van aluminium

Verkleurend en bekrast aluminium of kleurecht en krasbestendig keramiek

De introductie van een keramische lunette op de de vernieuwde TAG Heuer Carrera Calibre 16 zet aan tot horloge-filosoferen. Keramische lunettes zijn inmiddels gemeengoed geworden. Logisch. Ze zijn kleurecht, krasbestendig en daardoor blijven ze zo goed als nieuw. Maar die pluspunten kunnen ook minpunten zijn. Gekleurde aluminium lunettes tonen na jaren van gebruik hun vervagende kleuren en krassen als eretekens. Wie een vale vintage Pepsi lunette naast een nieuwe variant in blauw en rood keramiek houdt, zorgt voor polarisatie. Voorstanders van vintage loven het leven in het aangetaste exemplaar en verfoeien de perfectie en helderheid van de onaantastbare nieuweling.

‘Lunette van de eeuwige jeugd’

De vernieuwde TAG Heuer Carrera Calibre 16

Veel staal en een keramische lunette ogen sportief en hoogwaardig bovendien

Een horloge met keramische lunette heeft een soort van eeuwige jeugd. De tijd heeft geen invloed op het materiaal. De kast waarop de lunette is geplaatst kan door de juwelier periodiek worden opgekalefaterd; een soort van botox-behandeling. Een aluminium lunette verouderd met de kast mee en vice versa. En dat geldt voor zowel vintage als nieuwe horloges. De vernieuwde TAG Heuer Carrera Calibre 16 heeft een vintage verleden, maar zal dat nooit ten volle kunnen tonen door de ‘lunette van de eeuwige jeugd’. Eeuwig zonde? Dat is een kwestie van smaak.

De vernieuwde TAG Heuer Carrera Calibre 16 in viervoud

De vernieuwde TAG Heuer Carrera Calibre 16

4 keer de vernieuwde Carrera Calibre 16

CBM2110. BA0651: zwarte wijzerplaat en lunette, stalen band € 4.050,-
CBM2110. FC6454: zwarte wijzerplaat en lunette, zwart leren band € 3.900,-
CBM2112. BA0651: blauwe wijzerplaat en lunette, stalen band € 4.050,-
CBM2112. FC6455: blauwe wijzerplaat en lunette, bruin leren band € 3.900,-

Voor meer informatie over de verschillende modellen in de Carrera-collectie: www.tag-heuer.com