Hublot Big Bang Integral Ceramic en Zenith Chronomaster Sport

Plus een stalen Bvlgari Octo chronograaf

Hublot Big Bang Integral Ceramic en Zenith Chronomaster Sport

Het nieuwe horlogejaar 2021 is afgetrapt met de eerste online salon, de LVMH Watch Week. TAG Heuer blonk door afwezigheid, maar dat mocht de pret niet drukken. Met dank aan de Hublot Big Bang Integral Ceramic en Zenith Chronomaster Sport. Maar ook de stalen Bvlgari Octo Finissimo S Chronograph GMT.

Hublot Big Bang Integral Ceramic en Zenith Chronomaster Sport plus Bvlgari Octo Finissimo S Chronograph GMT

Hublot Big Bang Integral Ceramic en Zenith Chronomaster Sport

Hublot Big Bang Integral Ceramic Blue

Vorig jaar debuteerde de Hublot Big Bang Integral met versies in titanium, King Gold en zwart keramiek. Meer keramiek in 2021 en wel in de kleuren wit, grijs én blauw. Het sporthorloge met geïntegreerde band is al enige tijd de ongekroonde koning van horlogeland. En dus haasten alle merken zich een waardig model in de collectie te kunnen presenteren. De Integral heeft zich een plekje verworven door vooral een modieuze verschijning te zijn. En dan vooral in de blauwe uitvoering.

Door en door kleur

Hublot Big Bang Integral Ceramic en Zenith Chronomaster Sport

Big Bang Integral Grey Ceramic

Kleur en keramiek zijn de sterke punten van Hublot. Door en door gekleurd keramiek is zelfs een Hublot exclusiviteit. Nu is keramiek krassen best lastig aangezien het door bijna geen enkel materiaal in hardheid wordt geëvenaard. Maar mocht de trouwring met diamant van de wederhelft toch eens een keer onvoorzichtig lans de kast schrapen ontstaat geen contrasterend bewijs. Een voordeel van een door en door gekleurd materiaal ten opzichte van een dunne kleurlaag. De drie nieuwe Interrals zijn stuk voor stuk heel anders. De grijze mag geplaatst worden onder het kopje ‘Urban’. Dat staat tegenwoordig voor casual, hip en jong. De witte is meer zomers en bedoeld om met witte sneakers te dragen op een sloep. De blauwe is misschien de meest uitgesproken kleurvariant, maar tegelijkertijd ook uitgevoerd in de favoriete kleur van 99 procent van de mannelijke wereldbevolking (?)

Een futuristische verademing

Hublot heeft door uitbundige horloges te maken in exotische materialen als kleurrijk keramiek en saffierglas, hightech carbon en hun eigen goudlegeringen als King Gold en niet te krassen Magic Gold, een horlogewereld voor zichzelf gecreëerd. Samenwerkingen met artiesten, kunstenaars, tatoeëerders en andere creatievelingen leveren onvergelijkbare en uitgesproken horloges op. Horloges die niet hoeven te concurreren met de gevestigde orde omdat ze niet lijken op die gevestigde orde.

In het Hublot-universum gelden andere regels. Het is een wereld die meer mode- en hype-gevoelig is. Hublot spreekt die mensen aan. De verzamelende purist snapt het misschien niet en de door horlogetechniek geobsedeerde techneut, maar die wil Hublot dan ook niet bedienen. Ook al tikt in de Integral het automatische chronograafkaliber Unico HUB1280 met column wheel uit de eigen manufactuur met 72 uur gangreserve. In een wereld van retrospectieve horloges die stuk voor stuk zijn gebaseerd op ‘iconen’ en vooral het verleden in leven willen houden, is het futuristische Hublot een verademing. Precies als de nieuwe Integrals.

De drie nieuwe keramische varianten van de Big Bang Integral Ceramic hebben een prijs van 22.700 euro.

Voor meer informatie over de 2021 novelties van Hublot: www.hublot.com

Hublot Big Bang Integral Ceramic en Zenith Chronomaster Sport plus Bvlgari Octo Finissimo S Chronograph GMT

Hublot Big Bang Integral Ceramic en Zenith Chronomaster Sport

Zenith Chronomaster Sport

Over de nieuwe Zenith Chronomaster Sport is al veel gezegd en geschreven. Dat het een Daytona-kloon is bijvoorbeeld. Maar er is ook genoeg enthousiasme te vinden op het wereldwijde web voor de nieuwste chronograaf van het huis dat ons El Primero bracht. Wat vindt Horloge.info van de Chronomaster Sport? Onze mening qua esthetiek is volkomen subjectief natuurlijk, maar als we die dan toch geven, komt die uit op gematigd positief. Volg ons in de vorming van onze mening.

Optisch bedrog

Hublot Big Bang Integral Ceramic en Zenith Chronomaster Sport

De ster van Zenith op de kroon

De witte variant spreekt het meest doordat de driekleurige subdials een soort van semi-panda effect genereren. Maar die lichte versie op stalen band doet inderdaad onmiddellijk denken aan de Daytona. En dat is vooral jammer omdat een tweede blik die van teleurstelling is; het is geen Daytona. De zwarte keramische lunette is wat dat betreft de ‘boosdoener’. De glimmende, contrasterende bezel is misschien niet één op één hetzelfde als de bezel van de Daytona, maar optisch bedrog doet je er wel meteen aan denken.

Drie subdials, drie verschillende kleuren

Hublot Big Bang Integral Ceramic en Zenith Chronomaster Sport

Subdials in drie verschillende kleuren en typisch Zenith

Eenmaal voorbij deze (opzettelijke?) fopperij ontdekken we dat Zenith heeft gekozen voor de kenmerkende El Primero driekleuren chronograafregisters in blauw, antraciet en lichtgrijs. Inderdaad, net als in de A386 uit 1969. In de zwarte wijzerplaatvariant smelten die kleuren bijna weg, maar geplaatst tegen een witte achtergrond ogen ze prominent. Iets te prominent naar onze smaak. Er is namelijk al zoveel aan de hand in deze chrono. Zwarte lunette met aanduidingen voor het meten van 1/10e van een seconde, helderwitte wijzerplaat met een datumaanduiding tussen 4 en 5 uur en dan ook nog drie subdials. Het is wel wat veel allemaal. Helemaal als je kiest voor de blauwe rubberen band met Cordura-patroon.

Helemaal rond in precies 10 seconden

In de stalen 41 mm kast tikt het El Primero 3600-kaliber. Dat kaliber debuteerde in 2019 in de limited edition Chronomaster 2 El Primero Striking Tenth en vierde de 50e verjaardag van het eerste automatische chronograafuurwerk in de horlogegeschiedenis. Na een gelimiteerde productierun is het kaliber nu klaargestoomd/verfijnd voor grootschaliger productie. Heel slim is de aanduiding van de tienden van een seconde op de lunette. De centrale secondewijzer scheert eens per tien seconden rond en dat maakt het aflezen tot 1/10e van een seconden uiterst eenvoudig. Het is een indrukwekkend stukje horlogetechnologie en het hoogtepunt van de Chronomaster Sport.

Hublot Big Bang Integral Ceramic en Zenith Chronomaster Sport

Zenith El Primero Calibre 3600

Moderne wensen met een verleden en oog op de toekomst

De chronograaf wordt bediend met zeer klassiek ogende ronde pushers. En wanneer alle stijlelementen bij elkaar opgeteld, ontstaat een retromoderne sportchronograaf. Een horloge dat put uit het verleden en inspeelt op de hedendaagse wensen.

Hublot Big Bang Integral Ceramic en Zenith Chronomaster Sport

Inspiratiebronnen voor de creatie van de nieuwe Chronomaster Sport in kaart gebracht

En die wensen zijn sporthorloges met geïntegreerde band. Het liefst met historisch perspectief en verzamelaarswaarde. Oftewel, een zekere waardevastheid. En dat heeft Zenith goed in de smiezen. Over de subdials hebben we al wat gezegd, maar ook de stalen band heeft historische wortels. Die lijkt op een band van Gay Frères, die in het verleden veel banden voor Zenith produceerde. Gay Frères leverde ook banden aan Rolex bijvoorbeeld, maar dat geheel terzijde.

Hublot Big Bang Integral Ceramic en Zenith Chronomaster Sport

Natuurlijk is kaliber El Primero 3600 zichtbaar door een saffieren achterdeksel

Geschiedenis troef

De toekomst veilig stellen door het verleden te omarmen is iets waar Zenith anno 2021 druk mee bezig is. Vintage modellen worden opgespoord en eigenaren worden aangespoord hun horloge te laten servicen in de manufactuur. Het is namelijk heel simpel; wie begeerlijke vintage horloges heeft gemaakt, heeft daar met de contemporaine collectie profijt van. Ook Breitling doet de uiterste best om hun vintage modellen onder de aandacht te brengen zodat de moderne herinterpretaties verkocht worden. Zenith doet dat nu ook. Slim, maar misschien ook wat doorzichtig. Door tijdens een presentatie het woord ‘iconic’ ontelbare keren te laten vallen, wordt iets niet per se ‘iconic’. Daar spelen andere, meer ongrijpbare zaken een rol. Zoals de grillige verlangens van collectioneurs. Maar goed, met het uineke El Primero-kaliber heeft Zenith een troef in handen. En dat ze die uitspelen is logisch en hun goed recht. Misschien moet het alleen iets subtieler.

Wit, zwart of toch maar wachten op een Rainbow?

Hublot Big Bang Integral Ceramic en Zenith Chronomaster Sport

El Primero Stratos Flyback Rainbow

Komen we terug op de beoordeling van de nieuwe Chronomaster Sport. In wit iets te opvallend en te nadrukkelijk aanwezig en bovendien teveel een stijlcode die wordt geassocieerd met een andere, veel beroemdere chronograaf. In zwart veel meer eigen, maar doordat deze variant meer onder de radar vliegt dankzij de subtieler kleurzetting ook misschien minder commercieel interessant. De vanaf prijs van 9.200 euro is trouwens stevig. Ja, onder de grens van de magische 10.000 euro, maar toch stevig. Des temeer reden voor Zenith om de historie tot leven te wekken. Want gewilde en dus kostbare vintage modellen rechtvaardigen stevige prijzen voor nieuwe modellen.

Wat de nieuwe Chronomaster Sport trouwens vooral teweeg bracht bij Horloge.info is een verlangen naar een nieuwe Rainbow. De lunette leent zich er bijvoorbeeld uitstekend voor. Bovendien is de El Primero Stratos Flyback Rainbow die voor het laatst een update kreeg in 2013 een Zenith in hart en ziel. Een Rainbow ziet niemand aan voor een Daytona. Of is dat nu juist het probleem…?

De verschillende referenties van de Chronomaster Sport op een rijtje:

Hublot Big Bang Integral Ceramic en Zenith Chronomaster Sport

03.3100.3600/69.M3100 – witte wijzerplaat met stalen band – 9.700 euro

03.3100.3600/69.C822 – witte wijzerplaat met rubber band – 9.200 euro

03.3100.3600/21.M3100 – zwarte wijzerplaat met stalen band – 9.700 euro

03.3100.3600/21.C823 – zwarte wijzerplaat met rubber band – 9.200 euro

Voor meer informatie: www.zenith-watches.com

Hublot Big Bang Integral Ceramic en Zenith Chronomaster Sport plus Bvlgari Octo Finissimo S Chronograph GMT

Hublot Big Bang Integral Ceramic en Zenith Chronomaster Sport

Bvlgari Octo Finissimo S Chronograph GMT

Vorig jaar was de LVMH Watch Week nog een fysieke beurs. In Dubai was het Bvlgari hotel het toneel voor de noviteiten om te stralen. En een van de meest opvallende nieuwe creaties bij Bvlgari was de stalen Octo Finissimo Automatic. Ook dit jaar valt een stalen noviteit op tussen een opengewerkte tourbillon en (alweer) een nieuwe versie van de kinkelende Serpenti voor dames die van pracht en praal houden. De stalen Octo Finissimo S Chronograph GMT is niet obsessief dun zoals de titanium creaties van het Romeinse huis dat vaak wel zijn. Dat geeft de chrono een wat robuuster voorkomen. En dat mag best wanneer het een sportieve chronograaf betreft.

Minder mat, meer definitie

De verschillende vlakken van de kast, de lunette en de band zijn talrijk en fraais subtiel gesatineerd. Maar waar de titanium varianten vooral erg mat ogen, blijft een zekere sprankeling behouden bij het gesatineerde staal. En dat komt de dieptewerking en subtiele lichtreflectie van de vele vlakken zeker ten goede. Schiet me opeens een juwelier te binnen die tijdens de presentatie van een Octo-variant verzuchtte “als er straks klanten met hun Octo komen die hun gekraste horloge opnieuw willen laten satineren mogen we wel extra personeel aannemen.” De Octo is een fraai staaltje uitbundig en origineel horloge-design, maar de kracht van de facetten is ook de zwakte. Want elke kras is onmiddellijk zichtbaar. En wie eenmaal een kras ziet, ziet niets anders meer…

Hublot Big Bang Integral Ceramic en Zenith Chronomaster Sport

Bvlgari Octo Finissimo S Chronograph GMT

Een manufactuurkaliber in de 100 meter waterdichte kast

Maar goed, terug naar de nieuwe, 43 mm Octo chronograaf die in de 8,75 mm dikke octogonale kast het automatische manufactuurkaliber BVL 318 met perifere rotor herbergt. Het is slechts 3.3 mm dik en dat levert in de titanium versie van dit horloge een wereldrecord op. Maar deze stalen variant is wat fermer (lees, dikker) uitgevoerd. Sportiever zou je kunnen zeggen. Bovendien is de kroon nu een geschroefd exemplaar om een waterdichtheid van 100 meter te kunnen garanderen – de titanium variant is slechts spatwaterdicht. En sportiviteit is ook de insteek van de blauwe wijzerplaat met zonnestraalmotief en de contrasterende subdials. De band is (natuurlijk) geïntegreerd in de kast en is deels gesatineerd en gepolijst.

De prijs van de stalen Octo Finissimo S Chronograph GMT is 17.000 euro.

Voor meer informatie: www.bulgari.com