Girard-Perregaux Laureato Absolute Wired

Het horlogehuis uit 1791 presenteert een 2021 e-commerce exclusive

Girard-Perregaux Laureato Absolute Wired

Girard-Perregaux stamt uit 1791 en is daarmee één van de oudste maisons. Een vaste waarden in de wereld van de haute horlogerie. ‘GP’ is met 230 jaar misschien oud, maar niet ouderwets getuige de hightech Girard-Perregaux Laureato Absolute Wired die alleen op het eigen e-commerce platform wordt verkocht.

We kunnen er niet omheen. We moeten het er toch even over hebben. Girard-Perregaux is misschien wel één van de oudste haute horlogerie huizen, maar het is ook een huis met gebreken. Ooit werd ‘GP’ in één adem genoemd met ‘AP’ en ‘VC’, maar die tijden zijn voorbij. Waar Audemars Piguet zichzelf onsterfelijk heeft gemaakt met de Royal Oak-dynastie en de kapitaalkrachtige en machtige Richemont groep Vacheron Constantin in de schijnwerpers weet te houden, worstelt Girard-Perregaux meer in de kantlijn. GP was zelfstandig tot 2011 toen de eigen Sowind Group met daarin ook JeanRichard, onderdeel werd van de Kering Group. Kering is sinds 2013 de naam van het machtige Pinault-Printemps-Redoute (PPR) dat is gefundeerd op de parel in de kroon Gucci. Maar ook Boucheron, Yves Saint Laurent, Balenciaga en sinds 2014 Ulysse Nardin, zijn onderdeel van Kering.

Restauratie van een horlogehuis

Het opbouwen van een reputatie duurt eeuwen, het afbreken daarvan in een oogwenk. En dat is wel een beetje wat er is gebeurd met GP. Het horlogehuis heeft enkele zeer markante creaties voortgebracht zoals de tourbillon met drie gouden bruggen. Maar kwaliteitsproblemen en bijvoorbeeld ook het op de grijze markt verschijnen van limited editions voordat ze bij de officiële verkooppunten verkrijgbaar waren, zijn niet bevorderlijk van het bewaken van de goede naam. En een goede naam en reputatie is alles in de wereld van de haute horlogerie die is gebouwd op vertrouwen. Maar de herstelwerkzaamheden van de maison GP zijn al enige tijd aan de gang. En wie de restauratie van de reputatie enkel beoordeelt op de nieuwe modellen die gelanceerd worden, doet dat waarschijnlijk positief. Belangrijk horloge in het oppoetsen van het geschonden blazoen is de Laureato, het luxe sporthorloge dat al sinds 1975 in de catalogus staat.

Tijdloze stijlkenmerken

Girard-Perregaux Laureato Absolute Wired

De achthoekige bezel in combinatie met het carbon glas in zwart en blauw definieert de Laureato Absolute Wired

De Girard-Perregaux Laureato Absolute Wired wordt exclusief verkocht op het net gelanceerde GP e-commerceplatform. De Laureato met zijn achthoekige bezel en geïntegreerde band is sinds 1975 een hét sporthorloge van GP. Het horloge hoort qua vorm thuis in het illustere rijtje Royal Oak, Nautilus en Overseas, maar qua imago en beleving is het bezig aan een zeer lastige inhaalrace. Aan het design ligt het niet. De styling combineert rechte randen en gebogen lijnen met gepolijste en gesatineerde oppervlakken in het geval van de modellen uitgevoerd in metaal. Dat leidt tot een afgewogen en dynamisch horloge. En ook in de nieuwste versie van de Laureato zijn de ontwerpcodes van het origineel duidelijk aanwezig. Ook in de hightech Girard-Perregaux Laureato Absolute Wired.

Hightech uiterlijk, belegen innerlijk

Girard-Perregaux Laureato Absolute Wired

Het hypnotiserende patroon van de 44 mm carbon glas kast van de Laureato Absolute Wired

De 44 mm kast van de Girard-Perregaux Laureato Absolute Wired is gemaakt van zwart en blauw carbon glas en oogt spectaculair en futuristisch. Het achterdeksel is bevestigd met 6 schroeven en heeft een gegraveerd Laureato Absolute-logo. Het geeft de chronograaf een waterdichtheid van 5 atmosfeer. Dat is niet heel vooruitstrevend. En dat kan eigenlijk ook niet gezegd worden van het gebruikte uurwerk. Dat is namelijk het automatische manufactuurkaliber GP03300 voorzien van Dubois-Depraz chronograafmodule.

Kaliber GP03300

Aan de basis van dit modulaire chronograafuurwerk ligt het oer-kaliber 3000. Dat is een kaliber dat stamt uit 1994 en de gangreserve van 46 uur weerspiegelt dat. Waar moderne kalibers van toonaangevende huizen inmiddels bijna een dubbel uithoudingsvermogen kunnen voorleggen, borduurt GP voort op een uurwerk dat weliswaar bewezen betrouwbaar en robuust is, maar ook een tikkeltje vermoeid en achterhaald. Het is bovendien een klein uurwerk dat ook past in de kleine 38 mm-versies van de Laureato. GP doet er goed aan om het voorbeeld van onder andere IWC, TAG Heuer en Breitling te volgen en grotere en krachtiger uurwerken te maken die thuishoren en precies passen in contemporaine chronografen. Het is dus hoogste tijd voor eigenaar Kering om te investeren in een modern basiskaliber. Het zal de reputatie van GP zeker goed doen. En als gevolg wie weet ook de verkopen op het e-commerce platform.

Hypnotiserend carbon glas

Maar goed, wie de enigszins belegen uurwerktechniek voor lief neemt, vindt in de Girard-Perregaux Laureato Absolute Wired een moderne en sprekende chronograaf. De kleurencombinatie is bijvoorbeeld zeer mannelijk en modieus. En de gemarmerde structuren en lijnen in het carbon glas zijn hypnotiserend. Het is een zeer levendig horloge en zeker één van de meest aansprekende Laureato’s van de afgelopen jaren. En, zoals gezegd, enkel en alleen verkrijgbaar in de E-Commerce selection van GP. Op die nieuwe site zijn trouwens in totaal 27 horloges te vinden. Waaronder de vorig jaar gepresenteerde transparante Laureato Absolute Light in saffierglas. En dat is meteen de duurste van de online selectie. De Girard-Perregaux Laureato Absolute Wired kost op de site 17.700 USD. Dat is een smak geld, maar een stalen 41 mm Royal Oak chrono kost een slordige 30 mille. GP doet er met de Laureato dus alles aan om in de spotlight te komen.

Girard-Perregaux Laureato Absolute Wired: specs en prijsGirard-Perregaux Laureato Absolute Wired

Kast: 44 mm, zwart en blauw carbon glas, achterdeksel bevestigd met 6 schroeven, gegraveerd met Laureato Absolute-logo

Wijzerplaat: zwart

Waterbestendigheid: 5 atmosfeer / 50 meter (dus eigenlijk spatwaterdicht)

Band: rubber met titanium PVD vouwsluiting

Uurwerk: automatisch kaliber GP03300, 25,95 (11 1/2 ” ‘) x hoogte 6,5 mm, tikfrequentie 28.800 vibraties per uur (4 Hz), gangreserve 46 uur

Aantal componenten: 419

Functies: chronograaf, datum, uren en minuten, kleine seconden

Prijs: 17.700 USD