De transparante Laureato Absolute Light

Is een nieuwe lichtgewicht van Girard-Perregaux

De transparante Laureato Absolute Light

Vorig jaar verschenen de eerste Absolute-varianten van de Laureato. De Girard-Perregaux Laureato Absolute in zwart titanium en blauw overtuigde tijdens de afgelopen (en tevens laatste) SIHH. En nu is er de transparante Laureato Absolute Light in keihard saffier.

Het idee achter de Laureato Absolute-collectie is om de sportieveling van de ‘GP’-familie te laten experimenteren met nieuwe materialen. De Laureato van GP is wat de Royal Oak is voor AP. Maar met de aantekening dat de GP geen Genta-creatie is en de AP wel. Bovendien heeft de Laureato nooit de status bereikt van de Royal Oak. En ook op de Overseas van Vacheron Constantin blijft het sporthorloge achter. Heeft veel te maken met de levensloop van GP. Nu is het onderdeel van Kering en lijkt de rust weergekeerd, maar lange tijd was het onrustig en onduidelijk bij het gevestigde horlogehuis. Na de dood van opperbaas Luigi Macaluso nam zijn zoon Stefano het stokje over. Maar dat bleek geen sinecure. Gucci, nu Kering geheten, kocht het merk in 2013 en in 2018 werd Patrick Pruniaux, die bij Ulysse Nardin (ook onderdeel van Kering) vandaan komt, de CEO van het merk.

De transparante Laureato Absolute Light

De Laureato Absolute Light heeft een geskeletteerd uurwerk met veel titanium componenten

De transparante Laureato Absolute Light van saffier

Langzaam maar zeker wordt de Laureato steeds meer divers en interessant. Vorig jaar werd dus al een Absolute Light-variant in zwart titanium met diepblauwe wijzerplaat gelanceerd. En nu zien we het tegenovergestelde van ondoordringbaar pikzwart; helder transparant saffierglas. Ook titanium is gebruikt. Omdat het fraai oogt, maar zeker ook omdat het gewicht van dat metaal laag is. De naam vereist natuurlijk ook het gebruik van lichtgewicht materiaal. De transparante Laureato Absolute Light is dus licht, maar vooral doorzichtig. Het grijze uurwerk wordt een cruciaal ontwerpelement van het horloge. Een uurwerk met fraai gedecoreerde en afgewerkte componenten is gebouwd op een achthoekige platine. Het geskeletteerde kaliber GP01800 bestaat uit 172 componenten en heeft een gangreserve van 54 uur. Om het zicht op het industrieel ogende uurwerk aan de achterzijde te maximaliseren, werd de gouden rotor ook flink geskeletteerd.

De transparante Laureato Absolute Light

De rotor van de Laureato Absolute Light is fraai opengewerkt. Het geeft een onbelemmerd zicht op het manufactuurkaliber

Diamant om saffier te kunnen bewerken

Het produceren van een saffierkristallen kast is een langdurig en precies proces. Ten eerste dient de grondstof volledig transparant te zijn. Ten tweede is de hardheid van saffier een sta-in-de-weg als het gaat om makkelijk produceren. Saffier heeft namelijk een hardheid van 9 op de schaal van Mohs die tot 10 gaat. Hierdoor is saffier extreem moeilijk in de juiste vorm te slijpen. Alleen diamantgereedschap met een hardheid van 10 Mohs kan het aan. Fraaie tegenstelling tot het harde saffier is de zachte rubberband. Die is bovendien perfect in de kast geïntegreerd. Bovendien is de band voorzien van een micro-aanpassingssysteem op de gesp voor extra draagcomfort.

De transparante Laureato Absolute Light

Het produceren van een saffieren kast is lastig dankzij de hardheid van het materiaal

De transparante Laureato Absolute Light wordt door Girard-Perregaux in een beperkte oplage van 88 genummerde exemplaren geproduceerd. En op de achterzijde van de kast is het nummer gegraveerd.

Voor meer informatie over de verschillende Laureato’s: www.girard-perregaux.com