Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Automatique 5367

Nu ook in een diepe tint geëmailleerd blauw

Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Automatique 5367

Ja, de witte email wijzerplaat van de Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Automatique 5367 is zeer fraai. En uiterst klassiek en traditioneel bovendien. Maar de nieuwe blauwe variant is zo diep als de oceaan.

Vorig jaar verraste Breguet met een opengewerkte variant van hun extra platte automatische tourbillon. De ragfijne Classique Tourbillon Extra-Plat Squelette 5395 is een delicaat meesterwerkje. Maar het fragiele en tegelijkertijd uitgesproken uiterlijk maken het geen horloge voor alledag. Om de standaardvariant met gesloten variant een alledaags horloge te noemen gaat wat ver. Dat beseffen we maar al te goed. Maar het relatief ingetogen uiterlijk maakt van de versie met dichte wijzerplaat een veelzijdiger horloge. En de roségouden of platina Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Automatique 5367 met wit geëmailleerde wijzerplaat krijgt nu een blauwe variant naast zich in de collectie.

Geduld is een schone en vooral traditionele en zeldzame zaak

Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Automatique 5367

De uiterst eenvoudig vormgegeven maar zeer fraaie brug van de tourbillon is een esthetisch ankerpunt

De Grand Feu wijzerplaat van de Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Automatique 5367 is van een intens diepblauw. Een tint die enkel en alleen door emailleren verkregen kan worden. Gelakte wijzerplaten kunnen nog zo fabuleus zijn, een geëmailleerde variant heeft altijd iets meer. Meer diepte, meer subtiliteit, meer traditionele klasse. Wat voor Abraham-Louis Breguet een gangbare manier was om wijzerplaten te produceren is dat vandaag de dag niet meer. Tegenwoordig zijn slechts weinig ambachtslieden voorhanden die de verfijnde, traditionele techniek onder de knie hebben. Geduld is een uitstervende eigenschap in een wereld van instant gratificatie. En geduld is hoognodig om tot een perfecte wijzerplaat in email te kunnen. Je moet met tegenslag om kunnen gaan aangezien het bakproces moeilijk te controleren is. En wanneer het fout gaat, dient van voren af aan begonnen te worden.

Cal. 581 heeft een perifere rotor

Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Automatique 5367

Het uurwerk met perifere rotor is verbijsterend fraai afgewerkt en gedecoreerd

In de 41 mm x 7,45 mm platina kast van de nieuwste versie tikt een zeer interessant automatisch uurwerk. De hoogte van 3 mm van Cal. 581 wordt onder andere behaald door een perifere rotor te gebruiken in plaats van een traditioneel exemplaar. Geen rotor bovenop het uurwerk, maar eentje die langs de buitenzijde draait. en deze rotor draait soepel genoeg om 80 uur gangreserve in de speciale ‘high energy’ hoofdveer te draaien. Een uurwerk dat voor een tourbillon trouwens een hoge tikfrequentie heeft van 4 hz. En het is ook nog eens uitgerust met een silicium balansveer. In totaal zijn 334 componenten nodig om tot een werkend uurwerk te komen. Waren we bijna de tourbillon vergeten. Deze ooit door Breguet hoogstpersoonlijk uitgevonden ‘wervelwind’ is gemaakt van onder andere titanium en silicium. En dat betekent nog meer hightech materialen die Breguet niet had, maar vast en zeker had gebruikt.

Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Automatique 5367

De platina Classique Tourbillon Extra-Plat Automatique 5367

Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Automatique 5367 prijs en beschikbaarheid

De nieuwste tourbillon-creatie van Breguet krijgt een prijs mee van rond de 160.00 euro. Dat is inclusief de alligatorleren band met platina vouwsluiting. Verkrijgbaar bij geselecteerde dealers, merkboutique’s en Tourbillon Boutique’s wereldwijd.

Voor meer tourbillons van de uitvinder: www.breguet.com