Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Squelette 5395

De wervelende complicatie open en bloot

Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Squelette 5395

De uitvinder van de tourbillon presenteert een nieuwe variant van de mechanische ‘wervelwind’. De Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Squelette 5395 is een opengewerkte variant van een zeer dunne tourbillon met automatisch uurwerk dat we al kenden.

We schrijven 7 Messidor in het jaar IX wanneer Abraham-Louis Breguet het patent verwerft op zijn uitvinding de tourbillon. Welk jaar? Wanneer precies? Op 26 juni 1801 om wat duidelijker te zijn. Maar omdat na de revolutie van 1789 – 1799 alles op de schop ging, werd ook de kalender veranderd, vandaar Messidor. Pas vier jaar later, in 1805, kwam het eerste Breguet zakhorloge met tourbillon daadwerkelijk op de markt. We zijn inmiddels in 2019 aanbeland, maar dat betekent niet dan ‘weer’ een nieuwe tourbillon van Breguet inmiddels oud nieuws is. Nee, iedere ‘wervelwind’ van de oorspronkelijke uitvinder is nog altijd zeer de moeite waard.

Opengewerkt en met een perifere rotor

Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Squelette 5395

De Classique Tourbillon Extra Plat Automatique 5367 Grand Feu Enamel is een voorganger van de nieuwe geskeletteerde variant

En dat geldt dus ook voor de nieuwe Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Squelette 5395. Als uitgangspunt van het nieuwe model is de Classique Tourbillon Extra-Plat 5367 genomen. Vervolgens zijn de horlogemakers aan de slag gegaan om al het ‘overbodige’ aan het horloge zorgvuldig te verwijderen. Het zeer platte automatische kaliber 581 met zijn perifere rotor is zorgvuldig geskeletteerd. Niet eenvoudig aangezien de hoogte van het uurwerk slechts 3 mm bedraagt. Ook waren enkele technische aanpassingen aan de tourbillon nodig. Zo is de titanium tourbillonkooi nu direct gekoppeld aan de tandwieltrein.

Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Squelette 5395

Delicaat, transparant, gecompliceerd. De Classique Tourbillon Extra-Plat Squelette 5395 heeft het allemaal

Geskeletteerd én geguillocheerd én anti-zwaartekracht

Het geskeletteerde witgouden uurwerk in de Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Squelette 5395 is zeer transparant. Bovendien is het zeer delicaat verfraaid. Wie goed kijkt, ziet op wat er van de platine overblijft een klassiek “Clous de Paris” patroon. En dat ruitvormige patroon is geguillocheerd, een primeur voor Breguet. Natuurlijk zijn de verschillende uurwerkonderdelen geschuind. Heel voorzichtig en met de hand, al is dat misschien vanzelfsprekend.

Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Squelette 5395

De tourbillon is eigenlijk de handtekening van meesterhorlogemaker Breguet

Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Squelette 5395

Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Squelette 5395 in roségoud

Ook de verschillende delicate inscripties zijn handwerk. Zo is het jaar waarin Breguet zijn tourbillon patenteert met de hand gegraveerd op de brug die het draaiende, anti-zwaartekracht mechanisme op zijn plek houdt in het uurwerk.

Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Squelette 5395: de keuze is uit platina of roségoud

De 41 mm kast van de Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Squelette 5395 is uitgevoerd in platina (5395PT/RS/9WU) of roségoud (5395BR/1S/9WU). De geribbelde kast is typisch voor een klassieke Breguet en dat geldt ook voor de smalle lunette. Het gewelfde saffierglas biedt een uitstekend zicht op de vele details in het zeer luchtige en gecompliceerde uurwerk. De prijzen beginnen rond 220.000 euro. Geen idee wat dat is in oude revolutionaire Franse francs.

 

 

Voor meer informatie over de verschillende tourbillons van het horlogehuis Breguet: www.breguet.com