Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel

Alle uitvindingen op een rijtje

Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel

De Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel is een verzamelplaats van uitvindingen. Uitvindingen en ook ontwerpen gedaan door Abraham-Louis Breguet (1747 – 1823). De nummers en de wijzers dragen zijn naam en het automatische uurwerk in dit horloge stammen af van de ‘perpétuelle’, het allereerste automatische uurwerk.

Abraham-Louis Breguet was een veelzijdig man met vele talenten. Een natuurkundig en wiskundig genie dat zijn kennis aanwendde om de horlogewereld voor altijd te veranderen. Zijn visie was vooruitstrevend en weet zelfs heden ten dage nog steeds te verbazen en te betoveren. De grenzeloos ambitieuze Bregeut besloot eind 18e eeuw een uurwerk te ontwikkelen dat eeuwig zou lopen en niet keer op keer opgewonden hoefde te worden. Het uurwerk in het zakhorloge zou zichzelf opwinden door de beweging van de drager, dat was het idee. Breguet gebruikte de term ‘perpétuelle’, oftewel eeuwigdurend.

Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel

Een historisch Breguet perpetuelle zakhorloge dat de werking van het mechaniek onthult

Het idee materialiseerden in zijn begaafde handen tot een uurwerk dat gebruik maakte van een schommelend gewicht dat na elke beweging van de drager terugkeerde naar zijn oorspronkelijke positie. Het systeem dat in 1780 in een werkend zakhorloge werd geplaatst, zorgde ervoor dat de hoofdveer werd opgewonden. Een sleutel was niet langer nodig. De 2019 Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel is een late, maar directe afstammeling.

Een voor eeuwig tikkend uurwerk

De eerste perpétuelle verkocht Breguet aan de hertog van Orléans. Zijn eerste grote uitvinding, het ‘zelfopwindende horloge’ bracht hem aanzienlijke bekendheid bezorgen, zowel aan het hof van Versailles als in heel Europa. Breguets automatische zakhorloges waren uniek voor die tijd, zowel technisch als esthetisch. Opvallende uiterlijkheden waren bijvoorbeeld de geguillocheerde en geëmailleerde wijzerplaten en de elegante, geblauwde Breguet-wijzers die behalve door de kleur ook opvielen door de eenvoud van de vorm. Na zijn eerste uitvinding volgden nog vele andere baanbrekende verbeteringen op uurwerkgebied waarvan de zwaartekracht trotserende tourbillon zijn meesterwerk genoemd mag worden.

Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel: blauw, zo blauw

Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel

Voor- en achterzijde van de Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel

In de Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel (23.300 euro) is geen tourbillon te vinden, maar wel vele andere zeer kenmerkende Breguet-vondsten en -ontwerpen. Behalve het ‘eeuwig tikkende’ manufactuuruurwerk – uitgevoerd met silicium onderdelen in het echappement voor een zo nauwkeurig mogelijk tijdweergave –  vallen ook de zilveren Breguet-cijfers en de stalen Breguet-wijzers op. Deze onderscheidende wijzers die ook door andere horlogehuizen worden gebruikt en altijd bij de juiste naam worden genoemd, hebben een uitgeholde ronde punt om heel precies en net zo elegant de tijd aan te geven.

De onvergelijkbaar zachte glans van email

Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel

De 38 mm witgouden Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel

Niet typisch voor Breguet, maar wel zeer fraai is de blauw geëmailleerde wijzerplaat. Email heeft een onvergelijkbaar zachte glans met een moeilijk te beschrijven diepte. Al die subtiliteit wordt bereikt door hoogst traditioneel te werk te gaan. De wijzerplaten worden in een oven op meer dan 800 ° Celsius gebakken. Het emailleerpoeder smelt hierdoor op de wijzerplaatplaat. Dit proces wordt meerdere keren herhaald om tot een diepe, intense en onvergelijkbare tint blauw te komen. Voor een perfecte leesbaarheid zijn de Breguet-cijfers en andere inscripties op de wijzerplaat verzilverd. De Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel is meer dan de optelsom van uitvindingen.

Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel

Zilveren cijfers contrasteren met de diepblauwewijzerplaat van de Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel

Voor meer informatie over de Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel: www.breguet.com