De Nomos Tetra Symphony in vier kleuren

Is een klassiek kwartet ter ere van Ludwig van Beethoven

De Nomos Tetra Symphony in vier kleuren

250 jaar geleden werd Ludwig van Beethoven in Bonn geboren. De Nomos Tetra Symphony in vier kleuren is een vierkant eerbetoon aan de beroemde componist. De vier fraai en opmerkelijk gekleurde Tetra’s hebben al net zo opmerkelijke namen.

De Nomos Tetra Symphony in vier kleuren

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Bij Nomos weten ze heel goed hoe ze kleuren moeten mengen. Denk bijvoorbeeld aan de pimpelpaarse Tetra Plum van vorig jaar. En dat horloge was ook opmerkelijk door de hoekige kast. Noem het hoekig, maar markant is ook een goede omschrijving. En markant was componist Ludwig van Beethoven (1770 – 1827) ook. In alle opzichten. Zijn composities zijn ijkpunten in de muziekgeschiedenis. En zijn persoonlijke leven is donker en dramatisch. Een componist die zijn gehoor langzaam maar zeker verliest is tragisch. Hij leed daar onder en dat is te horen in zijn turbulente composities. En op portretten van de componist oogt de man met de markante trekken en weelderige lokken, als een gekweld mens. De Nomos Tetra Symphony in vier kleuren ogen niet zozeer gekweld als wel markant. De vorm en de kleuren zijn daar debet aan.

Bijzondere namen voor bijzondere kleuren

De Nomos Tetra Symphony in vier kleuren

Tetra Ode an die Freude

De Nomos Tetra Symphony in vier kleuren krijgt natuurlijk bijzondere namen. Ook dat zijn we van Nomos gewend. De namen zijn ontleend aan beroemde composities van Van Beethoven. De kleuren zijn interpretaties van Nomos. En dus krijgen we een horlogesymfonie in vier delen. Een koperkleurige Tetra Go?tterfunken (Divine Spark), de olijfgroene Tetra Ode an die Freude (Ode to Joy), turquoise voor de Tetra Unsterbliche Geliebte (Immortal Beloved), en een diep donkerblauw voor de Tetra Fidelio.

De Nomos Tetra Symphony in vier kleuren

Tetra Unsterbliche Geliebte

De Nomos Tetra Symphony in vier kleuren

De achterzijde van de Tetra Goetterfunken met zicht op het manufactuurkaliber Alpha dat met de hand moet worden opgewonden

Alle vier de horloges worden ‘gedirigeerd’ door het handopwindkaliber Alpha dat bij Nomos in Glashütte ontwikkeld en gebouwd is. Door het saffierglas aan de achterzijde is het zichtbaar. Puntje van kritiek in de Tetra-compositie, de kast is rechthoekig en het uurwerk is rond. Een vormuurwerk had beter gestaan. Maar misschien had dat de prijs van 1.660 euro die deze Tetra’s kosten al te negatief beïnvloed.

Beethoven, Bauhaus, Deutscher Werkbund, Nomos

Laten we ook even stil staan bij de beslissing van Nomos om Beethoven te eren. De horlogemakers doen dat vanuit de gedachte dat zowel Nomos als Beethoven de belichaming zijn van ‘Made in Germany’. De technische vaardigheden en de uitgebalanceerde productontwerpen van Nomos passen in de tradities van Bauhaus en de Deutscher Werkbund.

De Nomos Tetra Symphony in vier kleuren

Tetra Fidelio

Had Beethoven voor een Nomos gekozen als hij de keuze had gehad? Tsja, moeilijk te zeggen. Maar als we hier een beetje over doorfilosoferen komen we tot een andere conclusie. Mocht Ludwig de keuze hebben gehad dan was hij voor een creatie van Sakische dorpsgenoot A. Lange & Söhne gekozen. Omdat hij als gevierd componist best wat knaken te besteden had. En ook omdat de innovatieve composities van het muzikale genie meer overeenkomen met de opzienbarende Zeitwerk van Lange.

De Nomos Tetra Symphony in vier kleuren in de winkel

De Nomos Tetra Symphony in vier kleuren

De vierdelige Tetra Symphony

De horloges in de Tetra Symphony-serie zijn vanaf eind februari verkrijgbaar bij geselecteerde winkels. En de prijs hadden we l verklapt, die komt op 1.660 euro.

Voor meer gekleurde informatie: www.nomos-glashuette.com