MB&F LM2 White Gold Purple

12 pimpelpaarse hommagehorloges

MB&F LM2 White Gold Purple cover

Trendkleuren zijn best een ‘dingetje’ in de hedendaagse horlogerie. Zo is blauw een absolute trendkleur net zoals compleet zwarte horloges een tijdje geleden dé trend waren. Paars is geen trendkleur, zal het ook nooit worden en toch is er nu de pimpelpaarse MB&F LM2 White Gold Purple.

Paars is een kleur die menigeen aan Prince doet denken (misschien anders even “Purple Rain” zachtjes op de achtergond aanzetten?) en slechts weinigen aan horloges. Rolex heeft in de catalogus een kleur die ‘grape’ heet maar dat is ook niet echt pimpelpaars en wie verder zoekt, belandt als snel tussen de mode- en wegwerphorloges. Max Büsser heeft blijkbaar wel wat met de kleur die veel in de katholieke kerk gebruikt wordt. Of Büsser een verleden heeft als misdienaar en dus in de kerk zijn liefde voor paars heeft opgedaan, weten we niet. Wat we wel weten is dat de kleur paars (of violet of purper) wordt gebruikt voor de dagen van de Advents- en de Vastentijd, op Goede Vrijdag, op andere boete- en voorbereidingsdagen en ook bij begrafenissen, waar paars in de plaats van het vroegere zwart is gekomen. Paars heeft zelfs een speciale betekenis want het is de kleur van boete en bezinning, van inkeer en daarmee ook van voorbereiding. Paars kan gezien worden als zwart waardoorheen het licht gloort.

Paars, maar af en toe ook groen en blauw

De pimpelpaarse MB&F LM2 White Gold Purple

De pimpelpaarse en zeer ruimtelijke MB&F LM2 White Gold Purple met zijn koepelvormige saffierglas

Licht gloort inderdaad door de MB&F LM2 White Gold Purple want het is een zeer ruimtelijke horlogecreatie. Het uurwerk met de twee zwevende balansen en een centraal differentieel onder de saffieren koepel is gemaakt door Jean-François Mojon en Kari Voutilainen en blijft een onvervalst spektakelstuk. Niet nieuw misschien, maar altijd de moeite waard. Wel nieuw is de kleur die op de achtergrond straalt. Paars is trouwens een lastige kleur om te gebruiken en wel om twee redenen. Ten eerste is het bijna van niemand de lievelingskleur en dus spreekt een paars horloge slechts een kleine groep mensen aan. Ten tweede is de kleur paars technisch lastig. Onstabiel omdat het bij verschillende hoeken lichtinval kan veranderen in groen en blauw. De wijzerplaat van de MB&F LM2 White Gold Purple kleurt paars doordat er gebruik is gemaakt van een speciaal kleurproces dat CVD/Chemical Vapour Deposition heet. Maar ondanks dit geavanceerde proces is er toch ook onder bepaalde hoeken een vleugje blauw of groen te zien. Dat onstabiele element vinden ze bij MB&F eigenlijk totaal niet storend en eigenlijk best “cool”.

12 hommages aan vroeger en nu

Het uurwerk in de LM2 is van de hand van Jean-François Mojon en Kari Voutilainen

Het uurwerk met twee balansen in de LM2 is van de hand van Jean-François Mojon en Kari Voutilainen

De MB&F LM2 White Gold Purple is een tot 12 stuks gelimiteerde variant op de Legacy Machine No.2 en niet de eerste paarse creatie van het horlogehuis. Paars deed in 2011 voor het eerst zijn intrede bij MB&F met de rotors van de HM3 Frog Zr, HM5 CarbonMacrolon en HM8 Only Watch. Ook de gelimiteerde edities van de HMX Black Badger en LM Perpetual kleurden al paars.

De Duality van Philippe Dufour met twee echappementen

De Duality van Philippe Dufour met twee balansen

Breguet and Friends

De nieuwe pimpelpaarse LM2 is een hommage aan de meesterhorlogemakers Abraham-Louis Breguet (1747-1823), Ferdinand Berthoud (1727-1807) en Antide Janvier (1751-1835) van vroeger tijden en ook aan Philippe Dufour, de maker van de Duality, het eerste horloge met twee balansen en een differentieel dat ze koppelt. De paarse hommage kost zo’n 180.000 euro. Staat “Purple Rain” nog op?

Voor meer informatie: www.mbandf.com