Grand Seiko 60th Anniversary SLGH002

met het nieuwe Hi-Beat Calibre 9SA5

Grand Seiko 60th Anniversary SLGH002

De Grand Seiko Grand Seiko 60th Anniversary SLGH002 brengt horlogeliefhebbers vooruitgang. En wel in de vorm van het nieuwe Hi-Beat Calibre 9SA5. Dit ultra-precieze, snel tikkende uurwerk biedt bovendien meer gangreserve en een zeer verfijnd echappement.

Om de 60e verjaardag van Grand Seiko te vieren is een nieuw Spring Drive-uurwerk niet genoeg. Nee, ook een geheel nieuw Hi-Beat-uurwerk moest het jubileum extra luister geven. En daarom is Calibre 9SA5 ontwikkeld. Het is de opvolger van het in 1998 debuterende Calibre 9S. En dat uurwerk stamt weer af van het Calibre 61GS dat in 1968 debuteerde. Een Hi-Beat-uurwerk tikt met 36.000 trillingen per uur en dus beweegt de secondewijzer iedere tiende van een seconde een stap voorwaarts. De nieuwe 9SA5 breidt de gangreserve uit en voegt een speciaal echappement toe met dubbele impuls. En dat bijzondere uurwerk tikt in de Grand Seiko 60th Anniversary SLGH002.

Nieuwe gereedschappen, uitgedaagde horlogemakers, betere gangreserve

Grand Seiko 60th Anniversary SLGH002

Grand Seiko Calibre 9SA5 Hi-Beat met het nieuwe Dual Impulse Escapement

Met Calibre 9SA5 is een nieuwe stap gezet in de evolutie van het Hi-Beat-uurwerk. Het automatische uurwerk is bijvoorbeeld slanker, krachtiger en preciezer dan de voorgangers. Om dat te bereiken werden in de Shizukuishi Watch Studio van Grand Seiko bergen verzet. De manier van produceren werd volledig op de schop genomen. Denk aan nieuwe gereedschappen en horlogemakers die een extra stap moesten zetten om hun kunde te vergroten. Het heeft wel ergens toe geleid. Namelijk dat de gangreserve van het nieuwe Hi-Beat-uurwerk werd verhoogd van 55 naar 80 uur. En het nieuwe echappement staat aan de basis van die flinke krachttoename.

Een lichter en dubbel werkend echappement

Grand Seiko 60th Anniversary SLGH002

En dit is dat nieuwe Dual Impulse Escapement

Het nieuwe balanswiel in het Calibre 9SA5 echappementwiel geeft de kracht uit de hoofdveer rechtstreeks aan de balans. En dat verbetert de efficiëntie en leidt tot een verbeterde gangreserve. Het Dual Escapement is de sleutel. Wanneer het onderdeel in de ene richting beweegt, wordt de kracht rechtstreeks op de balans overgedragen. En wanneer het in de andere richting beweegt, gebeurt dat zoals bij een traditioneel echappement met een anker. Het vergrendelen en het loslaten van de kracht zijn van elkaar gescheiden. En om de juiste componenten daarvoor te maken was micro-elektromechanische systeemtechnologie (MEMS) nodig. Wie naar het echappement kijkt, ziet onmiddellijk dat het een complex mechanisme is. Een horlogemaker raakt hoogstwaarschijnlijk in opperste vervoering. Dankzij de uiterst precieze bewerkingstechnologie hebben deze vitale componenten toleranties van een miljoenste van een gram. En ook zijn ze 5% lichter dan traditionele componenten. Minder energie is dus nodig om ze in beweging te krijgen.

Nieuwe vormen voor balansveer en bruggen

Grand Seiko 60th Anniversary SLGH002

Zo oogt het nieuwe, snel tikkende en automatische uurwerk eruit in de nieuwe Grand Seiko SLGH002

Trouwens, ook de balansveer is vernieuwd. De platte balansveer van het Calibre 9S is vervangen door een free spring exemplaar met overcoil. En ook is het nieuwe kaliber met een hoogte van 5,18 mm 15% slanker dan Calibre 9S. Een nieuwe layout van de tandwieltrein en twee veertonnen zijn een belangrijke element van de afslankoperatie. Ook nieuw is de grote brug die de balans op zijn plek houdt en zorgt voor meer stabiliteit. En ook een imponerende nauwkeurigheid van +5/-3 seconden afwijking per dag. Nu we het toch over bruggen hebben, de rondingen op de verschillende bruggen verbeelden de omtrek van Mount Iwate. En ook een bocht in de Shizukuishi-rivier. Het uitzicht van de Grand Seiko-horlogemakers.

Alles is nieuw en dus ook het kastontwerp

Grand Seiko 60th Anniversary SLGH002

De nieuwe SLGH002 is een evolutie van het 44GS-ontwerp

Het nieuwe kaliber 9SA5 debuteert in de Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition SLGH002. En dat is een horloge met een 40mm diameter x 11.7mm geelgouden kast. Het ontwerp oogt herkenbaar als een 44GS-kast, maar is aangescherpt. Zo is de bandaanzet breder. Voor een meer contemporaine aanblik, maar ook om het draagcomfort te verbeteren. Meest opmerkelijk aan de licht gebogen kast is de slankheid. En natuurlijk ook de afwisselend gesatineerde en gepolijste oppervlakken. En de gepolijste delen glanzen strak en helder dankzij de beroemde Zaratsu van Seiko.

De Grand Seiko 60th Anniversary SLGH002 volgt de 44GS-regels

Grand Seiko 60th Anniversary SLGH002

Grand Seiko 60th Anniversary SLGH002 Hi-Beat Calibre 9SA5 Dual Impulse Escapement

Wanneer we de blik richten op de wijzerplaat ontdekken we dat de Grand Seiko 60th Anniversary SLGH002 de regels volgt die in 1967 zijn vastgelegd. We hebben het over de Grand Seiko Style die materialiseerde in de 44GS. We zien ferme, opgelegde, gepolijste uren-indexen in geelgoud. En ook de prominente wijzers zijn uitgevoerd in geelgoud. Het datumvenster past helemaal in die stijl. En dat geldt ook voor de geelgouden vouwsluiting. De Grand Seiko 60th Anniversary SLGH002 is gelimiteerd tot 100 stuks. De prijs zal rond de 45.000 euro uitkomen wanneer het horloge in augustus 2020 bij Grand Seiko Boutiques verschijnt.

Voor meer informatie verwijzen we naar: www.grand-seiko.com