Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition

Professional Diver’s 600M met het nieuwe Spring Drive Calibre 9RA5

Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition

Spring Drive is een uurwerk voor twijfelkonten. Voor wie niet kan kiezen tussen quartz en mechanisch. Nee, onzin natuurlijk. Spring Drive is een innovatief hybride-uurwerk voor avantgardistische fijnproevers. En de nieuwste telg is te vinden in de Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition Professional Diver’s 600M.

Voordat we van start gaan met het 60e jubileum van Grand Seiko. En ook de introductie van nieuw Spring Drive-uurwerk, eerst tijd voor iets anders. Klik hier voor een selectie Grand Seiko-horloges die tere ere van het 55-jarig bestaan werd uitgebracht. En? Is er in de afgelopen vijf veel veranderd. Wij zien een subtiele evolutie op het gebied van design. Maar ook op het gebied van uurwerktechniek zit (Grand) Seiko niet stil. Een nieuw, platter Spring Drive-uurwerk is het bewijs. Laten we maar beginnen met het voorstellen van de Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition Professional Diver’s 600M dat is uitgerust met het allernieuwste Calibre 9RA5.

Calibre 9RA5 is slanker, krachtiger en preciezer

Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition

Calibre 9R5A valt mede op door de grote brug onder de rotor

In 1999 presenteerde Seiko een hybride-uurwerk dat de traditionele mechanische ziel van het uurwerk deed samensmelten met onverslaanbare quartz-precisie. Een symbiose van hart en ziel op z’n Japans. Een horloge aangedreven door een traditionele hoofdveer en een volstrekt uniek echappement met een afwijking van 1 seconde per dag deed de wereld versteld staan. En dat doet het nog steeds. Twee decennia na de introductie van Spring Drive is het tijd voor een slanker, krachtiger en nóg preciezer uurwerk. En dat is Calibre 9RA5.

5 dagen gangreserve uit twee hoofdveren van verschillende grootte

Opvallend is dat Calibre 9RA5 dit jaar verschijnt en niet vorig jaar toen het concept de 20e verjaardag vierde. Maar de 60e verjaardag van Grand Seiko was belangrijker. En de Calibre 9RA5 is de kers op de taart die Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition Professional Diver’s 600M heet. Maar straks meer over deze imposante duiker. Nu eerst het uurwerk. En daar is genoeg over te melden. In vergelijking met Calibre 9R6, de steun en toeverlaat van Grand Seiko, levert Caliber 9R5A 60% meer kracht. En dat betekent een gangreserve van 5 dagen. Een hele werkweek dus.

Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition

Twee veertonnen van verschillende afmetingen zijn goed voor 5 dagen gangreserve

Bovendien is de maandelijkse nauwkeurigheid niet langer ± 15 seconden, maar slechts ± 10 seconden. En het uurwerk is bovendien van 5,8 mm hoogte teruggebracht naar 5 mm. Tenslotte is de snelheid waarmee de datumaanduiding verspringt toegenomen. Aan de basis van dit alles staan twee hoofdveren van verschillende grootte.

De nieuwe Magic Lever ’tovert’ uit het midden

Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition

De opnieuw ontworpen Magic Lever van het nieuwe Spring Drive uurwerk

De beweging bevat twee vaten die een vermogensreserve van maximaal 120 uur leveren. Ze zijn van verschillende grootte om het koppel te leveren dat nodig is voor de vijfdaagse gangreserve. En omdat ze qua afmeting verschillen passen ze beter in de beperkte ruimte van een horlogekast. Maar meest opvallend is de nieuw vormgegeven en verplaatste Magic Lever, de ‘toverstaf’ van het automatische Spring Drive-uurwerk. Seiko gebruikt de Magic Lever sinds 1959. Het is een slim systeem dat de efficiëntie van het zelfopwindende mechanisme verhoogt door de energie te gebruiken die wordt gecreëerd door de tweezijdige wikkeling van de rotor. Doordat de positie van het onderdeel is veranderd heet het nu Offset Magic Lever. En dat is omdat het uit het midden van het uurwerk geplaatst. Hierdoor kan de hoogte van het uurwerk worden teruggebracht tot de eerder genoemde 5 mm. De verhuizing heeft niet geleid tot verlies van wikkelefficiëntie.

Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition

De Magic Lever is uit het midden geplaatst en bespaart hierdoor ruimte in de hoogte

Een stijvere uurwerkconstructie en een ge-update IC

En Calibre 9RA5 is misschien dun, maar heeft een verbeterde stijfheid en schokbestendigheid. Dit dankzij de nieuwe lay-out van de tandwieltrein naar het midden en een fikse centrale brug. Die het geheel bij elkaar houdt. Deze brug uit één stuk zorgt ervoor dat de schokbestendigheid van de Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition Professional Diver’s 600M voldoet aan de ISO-norm voor duikhorloges. En dan is er ook nog een nieuw IC (integrated circuit) controle systeem aan boord voor grotere precisie. Calibre 9RA5 heeft een nauwkeurigheid van ± 10 seconden per maand dankzij een nieuw IC. Maar ook dankzij zeer stabiel quartz dat een verouderingsproces van drie maanden heeft doorgemaakt. Voor het eerst heeft het IC een sensor om de temperatuur in het uurwerk te meten.

Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition

Het nieuwe, krachtige, platte en accurate Spring Drive Calibre 9R5A

Bovendien is de IC geprogrammeerd om eventuele onnauwkeurigheden in de trilling van het quartz te compenseren die kunnen worden veroorzaakt door temperatuurverandering. Het quartz en de sensor zijn vacuüm verzegeld om zelfs het kleinste temperatuurverschil tussen de twee te elimineren. Nog een voordeel van deze quarantaine-ruimte is dat ontregelend vocht, statische elektriciteit of lichtinterferentie worden buitengesloten. Alles uit de kast om een nauwkeurigheid van +/- 0,5 seconde per dag te behalen.

Een lichte titaniumlegering in plaats van zwaarder staal

Tijd voor wat er om Calibre 9RA5 heen is gebouwd. En dat is een professioneel duikhorloge met geschroefde kroon en heliumventiel dat verzadigingsduiken tot een diepte van maximaal 600 meter aankan. Voor de 46,9 mm x 16 mm kast van de Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition Professional Diver’s 600M is gekozen voor titanium. Omdat het 40% lichter is dan staal. Bovendien is deze speciale titaniumlegering zeer krasbestendig. Anderhalf keer zo krasbestendig als normaal titanium. Ook de bad is van die legering gemaakt trouwens. Opvallend is ook de kast, het saffierglas en de duikring ontworpen zijn voor eenvoudige en veilige demontage. Zo kan de professioneel duikende eigenaar van het horloge regelmatig onderhoud plegen en zijn duikinstrument in optimale conditie houden.

Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition

Een duiker van het hoogste niveau en daardoor waterdicht tot 600 meter

De Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition Professional Diver’s 600M komt in augustus

Op de contrastrijke wijzerplaat met elementen en wijzers die natuurlijk oplichten in het donker is ook de gangreserve-indicator geplaatst. Op 10 uur om precies te zijn. En deze is verdeeld in vijf delen voor precieze aflezing. De nieuwe Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition Professional Diver’s 600M SLGA001 wordt gepresenteerd in een speciale Grand Seiko 60-jarig jubileumdoos met een extra verwisselbare blauwe siliconen band. Het horloge komt in augustus wereldwijd beschikbaar zijn als een beperkte oplage van 700 stuks. En het imposante duikhorloge heeft een geschatte prijs van 11.500 euro.

Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition

Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition Professional Diver’s 600M SLGA001

Voor meer informatie over Grand Seiko kijk op www.grand-seiko.com of ga naar de Seiko Boutique waar ook Grand Seiko wordt verkocht in Amsterdam.