Senator Chronometer Tourbillon Limited Edition

Glashütte Original bouwt een primeur die vliegt en stopt

Senator Chronometer Tourbillon Limited Edition

Een vliegende tourbillon die stopt wanneer het uurwerk wordt ingesteld. En dat had Glashütte Original nog niet. De Senator Chronometer Tourbillon Limited Edition is een primeur voor en door het Duitse horlogehuis. Gecompliceerde schoonheid met een praktische functie.

In een afgelegen dorpje in een uithoek van Duitsland worden eigenzinnige horloges gebouwd. Gecompliceerde uurwerken vooral. Uurwerken die de gevestigde Zwitserse orde meer dan eens angst inboezemen. De Senator Chronometer Tourbillon Limited Edition is een primeur voor en door Glashütte Original. Een horlogehuis dat toch al flink wat gecompliceerde creaties op het conto heeft. We noemen de eigenzinnig vormgegeven en technisch verfijnde Senator Excellence Perpetual Calendar als voorbeeld. Maar met de Senator Chronometer Tourbillon Limited Edition heeft het horlogehuis een primeur te pakken. Want het is de allereerste vliegende tourbillon die volledig tot stilstand komt wanneer de tijd wordt ingesteld.

Senator Chronometer Tourbillon

Aan fraaie details geen gebrek

Accuraat tot de macht twee

Met de Senator Chronometer Tourbillon laat Glashütte Original zien dat een tourbillon zowel precies als praktisch precies kan zijn. Praktisch als in zeer accuraat in te stellen zodat het vervolgens zeer accuraat de tijd kan weergeven. En dat dankzij het secondestop-mechanisme. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de minuten- en secondewijzers heel precies met de secondewijzer kunnen worden gesynchroniseerd. Doordat de secondewijzer op de tourillon is gemonteerd, stopt deze met draaien wanneer de kroon wordt uitgetrokken om de tijd in te stellen. Maar er komt meer bij kijken. Veel meer.

Alles komt tot stilstand

Nu is een vliegende tourbillon een delicaat mechanisme. Dit doordat het mechnisme enkel aan de onderzijde is gemonteerd. Een stabiliserende brug aan de bovenzijde ontbreekt. Het geeft het mechanisme de naam. Plus een fraaier uitzicht natuurlijk. Maar een dergelijk mechanisme volledig tot stilstand brengen en weer door laten ‘vliegen’, is niet eenvoudig. De Duitse horlogemakers kwamen met een oplossing op de proppen die gecompliceerd én innovatief is. En Glashütte Original heeft zelfs twee patenten aangevraagd op de constructie. Het werkt als volgt. Om de tijd in te stellen wordt de kroon uitgetrokken. Dit activeert een verticale koppeling die de tourbillon-kooi en de balans vergrendelt. Als de kroon vervolgens verder wordt uitgetrokken en in die positie wordt gehouden, gaat de secondenwijzer met de klok mee naar nul. En vervolgens gaat de minutenwijzer naar de volgende minutenindex.

Senator Chronometer Tourbillon

Duitse horlogenijverheid in optima forma

Tijdens het zeer delicate proces van het tot stilstand brengen van de tourbillon zorgt een rotatiedemper voor een soepele beweging. Nu kan de kroon worden losgelaten en – terwijl de kleine seconde op nul staat en blijft – kan de tijd precies op de minuut worden ingesteld. En wanneer de kroon weer teruggedrukt, wordt de secondewijzer vrijgegeven en hierdoor worden de minuten en seconden gesynchroniseerd.

Een chronometer nauwkeurig tourbillon is gek genoeg zeldzaam

Ook opvallend en minstens zo zeldzaam is dat deze tourbillon chronometer nauwkeurig is. Gek genoeg zijn er niet zo heel veel tourbillons met een chronometercertificaat. En dat terwijl een tourbillon toch in de eerste plaats een door nauwkeurigheid gedreven mechaniek is. De Senator Chronometer Tourbillon Limited Edition is een Duitse chronometer. Want getest volgens DIN 8319, een Duitse technische chronometerstandaard. En de testen werden gedaan in het voormalige astronomische observatorium in Glashütte. Duitser kan haast niet. De certificering bestaat uit een test van 15 dagen met het horloge in vijf posities. Én bij drie verschillende temperaturen. Maar het met de hand op te winden kaliber 58-05 is niet enkel precies. Het is ook krachtig. De ferme 70 uur gangreserve bewijzen het.

Senator Chronometer Tourbillon

De imposante en imponerende Senator Chronometer Tourbillon ref. 1-58-05-01-03-30

Typisch Duits met een Zwitsers detail

Het uurwerk is typisch Duits. En daarmee bedoelen we de afwerking met de traditionele Glashütte-strepen. Ook fraai is de platine die met de hand is gegraveerd met een frivool bloemmotief. Maar er is ook iets Zwitsers aan boord van deze Duitse tourbillon. En dat is de silicium balansveer. Die is namelijk afkomstig van moederbedrijf Swatch Group uit Zwitserland. Kein Problem, toch?

Glashütte Original Senator Chronometer Tourbillon Limited Edition: prijs en oplage

Van de Senator Chronometer Tourbillon Limited Edition in platina (ref. 1-58-05-01-03-30) worden slechts 25 exemplaren gebouwd. En de prijs van deze schaarse ‘GO’ bedraagt 150.000 euro. Dat is inclusief 19 procent BTW en dat betekent dus Duitse BTW. De Nederlandse prijs ligt dus iets hoger, maar die twee extra procenten zijn er vast af te onderhandelen.

Voor meer informatie: www.glashuette-original.com