Glashütte Original Senator Excellence Perpetual Calendar, première van een verfijnde complicatie

Het meest recente voorbeeld van Duitse hogere horlogerie komt deze herfst in de vorm van de Glashütte Original Senator Excellence Perpetual Calendar. Het horloge is een vervolg op de vorig jaar gepresenteerde drie-wijzer Senator Excellence met het automatisch uurwerk, kaliber 36. De jongste uitgave werd geüpgraded naar kaliber 36-02.

Geen complicatie is meer typerend Glashütte Original dan de ‘Big Data , dat dit jaar haar 20ste verjaardag viert. Sinds 1997 combineert Glashütte Original twee numerieke schijven op hetzelfde niveau die samen de datum weergeven. De update houdt in dat het kaliber is uitgebreid met een Perpetual Calendar complicatie. Het COCS gecertificeerde uurwerk behoudt zijn indrukwekkende 100 uur gangreserve. Esthetisch gezien is het ook een zeer fraai exemplaar; het uurwerk  heeft o.a. een geskeletteerde rotor met 21 karaat oscillatie gewicht.

06__Senator-Excellence-PC_Gold_900

Het model met 42 mm kast is er in twee uitvoeringen; een stalen en een uitvoering in rood goud. De prachtige wijzerplaat van gelakt zilver-grainé toont de gangreserve op 12 uur, en de subdials voor de eeuwig durende kalender op 2, 4 en 10 uur. De maanfase wordt weergegeven in blauw, net als de drie centraal geplaatste wijzers.  Er is een goede reden dat er voor de maanfasefunctie twee manen aan ‘de hemel’ verschijnen…

05__Senator-Excellence-PC_Gold_900

 

Het maanwiel heeft 59 tanden en verplaatst één positie per dag. Met behulp van twee ‘manen’  wordt het mogelijk om de  maancyclus die precies 29,5 dagen duurt, te tonen door de manen afwisselende te verschuivingen terwijl de overgang onzichtbaar blijft voor de drager. De eeuwigdurend kalender is voorzien van een zogenaamde ‘February-cam’;  slechts één keer in vier jaar liggen zijn enkele tand precies in lijn met de ‘februari’ op de maandschijf daaronder waardoor een schrikkeljaar geen correctie behoeft.

11__Senator-Excellence-PC_Cal36_900

07__Senator-Excellence-PC_Gold_900

Zo complex als de verfijnde mechanica van het uurwerk is, zo eenvoudig is het voor de drager om de verschillende functies aan te passen. Een universele corrector maakt het mogelijk om gelijktijdig de dag, datum en maand aan te passen. Als dat al nodig is, want dankzij de 100-uurs gangreserve blijven de juiste instellingen lang na het dragen functioneren.

Prijzen:
Staal met kroko band: € 19.050
Staal met stalen band: € 20.300
Rood goud met kroko band: € 31.650

Meer informatie: Glashuette-original.com