‘Dandy’ horloge naar nu: Vacheron Constantin Historiques American 1921 – 36.5 mm

Hij lijkt zo van de pols gegleden van de Amerikaanse jaren 1920 dandy. Het vintage 1920-model vond zijn oorsprong in die jaren en is ge-upgrade naar nu en heeft nog meer allure.

De kussenvormig 36,5 kast is uitgevoerd in 18 karaat 5N rosé goud en heeft een onderscheidende diagonale aflezing en een , ook al niet op een standaard gepositioneerde, kroon tussen 1 en 2 uur. De Historiques American 1921 – 36.5 mm model is daarmee  vintage waardig en blijft trouw aan zijn originele esthetische codes:  Klassiek en dankzij een wat afwijkend uiterlijk ook weer niet.

1100S/000R-B430 HISTORIQUES AMERICAN 1921 small model

De Historiques collectie van Vacheron Constantin geeft al bijna 20 jaar nieuwe releases uit op het  technische en esthetische erfgoed van Vacheron Constantin. Het assortiment bestaande uit legendarische horloges die worden voorzien van hedendaagse twist. Ten tijden van het originele horloge werd  gezochte maar een creatie passend bij The Roaring Twenties en de Amerikaanse markt, waardoor het horloge de naam  ‘American 1921’ kreeg.

Voorzijde van de originele 40 mm Vacheron Constantin Historiques American 1921  en het kastdeksel van de 36,5 mm 2017 versie.

Voorzijde van de originele 40 mm Vacheron Constantin Historiques American 1921 en het kastdeksel van de 36,5 mm 2017 versie.

De kroon en de afleesbaarheid is vormgegeven vanuit de gedachte dat de tijd snel en goed afleesbaar moet zijn terwijl je handen op het stuur houdt of de tijd wil aflezen zonder de pols te draaien terwijl je een toespraak houdt. Deze extreem praktische opdracht van dit horloge met zijn diagonale aflezing werd gegeven door de ontwerpers van Vacheron Constantin in de jaren 1920, met in gedachte de Amerikaanse klant en hun passie voor auto’s. De ‘tegendraadsheid’ van het huidige ontwerp kreeg als tegenwicht de subtiele elegantie van een fijnkorrelige zilverkleurige wijzerplaat met zwarte, geschilderde Arabische cijfers zonder lichtgevend materiaal,  een minuutspoor, slanke opengewerkte wijzers (in het origineel dicht) en een roségouden kast, waar deze in het origineel van geelgoud is. Maar meest opvallend is de verkleining van de kast van 40 naar 36,5 mm, waardoor het een meer unisex model is geworden.

1100S/000R-B430 HISTORIQUES AMERICAN 1921 small model

De functies worden aangestuurd door het handgewonden Constantin 4400 AS kaliber dat een comfortabel 65-uurs gangreserve genereert. Het transparante kastdeksel geeft zicht op het uurwerk dat handmatig is afgewerkt. De donkerbruine alligatorband is handgestikt. En omdat een 36,5 maat zich niet alleen leent voor ‘dandy’s’ maar ook voor de vrouwelijke fan van het vintage horloge wordt het model ook geleverd met een glanzende roze band, eveneens van kroko.

Prijs: € 30.300
Meer informatie: Vacheron-constantin.com