Baanbrekende nieuw horloge: Zenith DEFY LAB

Zenith claimt een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Zwitserse horloge-industrie te hebben geschreven met het meest nauwkeurige mechanische horloge ter wereld, de Zenith DEFY LAB. Het  horloge werd afgelopen week gepresenteerd.

Zenith maakt al 152 jaar mechanische horloges en produceert op dit moment ongeveer 40 verschillende bewegingen met verschillende vormen en met complicaties. De eerste automatische chronograaf van het huis, de El Primo uit 1969, was in staat om tiende seconden te meten, de tijdseenheid die vanzelfsprekend voortvloeit uit een 5 Hz oscillatiefrequentie. In die dagen betekende dit dat Zenith een soort van Heilige Graal ontdekt had. De El Primero is een Zwitsers horloge-legende geworden en wordt nog altijd genoemd en geroemd als monument van de Zenith zoektocht naar precisie.Zenith presenteert nu, na fundamenteel onderzoek door Defy Lab, zijn nieuwe oscillator. De aankondiging werd gemaakt op een persconferentie die werd gehouden bij de ‘Fabricage Zenith’ in Le Locle en werd georganiseerd door Jean-Claude Biver, president van de horlogefunctie, samen met Juliet Tornare, CEO van Zenith en Guy Sémon, CEO van het Science Institute LVMH.ZENITH Watches DEFY LAB Launch

ZENITH Watches DEFY LAB Launch in Le Locle on September 14, 2017.  AFP-Services/HAROLD CUNNINGHAM

Een aantal hoogtepunten van het horloge:

De nieuwe oscillator is één geheel gemaakt van mono-kristallijne silicium (met details fijner dan een menselijk haar) en vervangt de gesprongen balans. De 30 of meer onderdelen van een standaard regelorgaan (die montage, aanpassing, timing, testen en smeren vereisen) worden dus vervangen door een enkel element dat slechts 0,5 mm dik is (in vergelijking met de gebruikelijke 5 mm).

De ontwikkeling heeft een frequentie van 15 Hertz, met een amplitude van +/- 6 graden, en is voorzien van een bijna 60 uur energie reserve – meer dan 10% meer dan die van de El Primero. Deze frequentie geeft het een uitzonderlijke – bijna 10 keer hoger – nauwkeurigheid. De gemiddelde dagelijkse afwijking blijft onder de 0,3 seconden. De criteria voor COSC chronometer certificering is de gemiddelde afwijking op de eerste tien dagen van het testen van -4 seconden tot +6 seconden, wat tot 10 seconden per dag betekent.

Er is geen olie nodig, immers geen contact betekent geen wrijving of slijtage, en is er dus ook geen smering nodig. Het uurwerk is ongevoeligheid voor temperatuurwisselingen, zwaartekracht en magnetische velden elimineert de sleutelschommelingen van de huidige balans- en veermontages die onderworpen zijn aan vervorming en / of dilatatie, waardoor de precisie wordt verminderd.

ZENITH Watches DEFY LAB Launch

De eerste Zentih Defy Lab horloges komen uit in 10 verschillende versies. De modellen hebben een 44 mm kast van Aeronith, het lichtste aluminium composietmateriaal ter wereld.

Meer informatie: Zenith-watches.com