URWERK leert je opnieuw klokkijken

met de nieuwe UR-111C Two-Tone

URWERK leert je opnieuw klokkijken

Waarom iets veranderen dat werkt? Omdat het kan. En ook omdat het leuk is. Bij URWERK zijn ze dol op verandering. Innovatie noemen ze dat. URWERK leert je opnieuw klokkijken met de nieuwe UR-111C Two-Tone. Is dat nodig? Nee. Oogt dat spectaculair? Ja!

Je leert het op jonge leeftijd. En op een gegeven moment wil je wel weer eens wat anders. URWERK leert je opnieuw klokkijken. Waarom? Omdat het nodig is? Nee, natuurlijk niet, omdat ze dat kunnen, daarom. De nieuwe, druppelvormige UR-111C Two-Tone is gemaakt van zwart PVD en blank geborsteld staal en geeft de tijd op unieke wijze weer. Het horloge (breedte 42 mm x lengte 46 mm x dikte 15 mm) is onderdeel van de “Special Projects”-lijn. Deze collectie is een verzameling conceptuele horloges die de traditionele wijzer volledig heeft afgezworen.

URWERK leert je opnieuw klokkijken

De UR-111C Two-Tone is een soort van ruimteschip in het klein

Een optische illusie

URWERK leert je opnieuw klokkijken

Van links naar rechts zijn de digitale uren, de bewegende retrograde minuten en de digitale minuten af te lezen. Bovenop de kast zijn de seconden afleesbaar in stappen van 5 seconden

Waar de UR-100 GunMetal de tijd lineair en met satellieten weergeeft, doet de UR-111C Two-Tone dat volledig digitaal en lineair. En in drie stappen. De eerste is een retrograde lineaire minutenweergave. Bovendien zijn de cijfers onder een hoek van 30 graden geplaatst voor een betere leesbaarheid. Dit betekent dat de roterende cilinder waarop de minutenaanduiding is geverfd, 300 graden om zijn as moet draaien. En terwijl dat gebeurt wordt ook een veer opgewonden. Op de 60e minuut wordt de veer losgelaten. Daardoor springt de indicator terug naar de startpositie. Maar ook laat het de digitale urenaanduiding aan de linkerzijde verspringen.

Voor een zeer specialistische doelgroep gemaakt

URWERK leert je opnieuw klokkijken

De nieuwe UR-111C Two-Tone

De tweede innovatie is de digitale secondeweergave in stappen van 5 seconden. De Arabische cijfers aan de bovenzijde van de kast zijn geplaatst op twee draaiende wielen. En onder een soort van vergrootglas. Elk wiel is gemaakt met behulp van een ultramodern proces van lithografie, galvaniseren en gieten. En daardoor weegt elk wiel slechts 0,025 gram. Nieuwe technieken die gebruikt worden bij de productie van onderdelen is ook innovatie. Ook al is het voer voor ingevoerde specialisten en maniakale puristen. Maar een URWERK is per definitie een horloge voor een zeer kleine en specialistische doelgroep.

URWERK leert je opnieuw klokkijken dankzij Baumgartner en Frei

Tenslotte de derde innovatie, de kroon. Of liever, het ontbreken van een kroon. De UR-111C Two-Tone heeft in plaats van een kroon een soort van hendel. Plus een rollensysteem. En dat systeem is precies in het midden van de bovenkant van de kast geplaatst. Een intrekbare hendel dat is bevestigd aan het systeem wordt gebruikt om het uurwerk met 48 uur gangreserve op te laden. Overigens is het een automatisch uurwerk met een rotor dus opwinden met de hendel is niet altijd noodzakelijk. Het instellen van de tijd gebeurt ook met de hendel. Het bouwen van een dergelijk uurwerk was geen sinecure. Zo moest de transmissie opnieuw worden bedacht om een ??horizontaal uurwerk mogelijk te maken met een verticale tijduitlezing. Maar dat is wel toevertrouwd aan de URWERK-oprichters Felix Baumgartner en Martin Frei.

URWERK leert je opnieuw klokkijken

Zo casual kun je de UR-111C Two-Tone dus dragen

De URWERK UR-111C Two-Tone met springende uren, retrograde lineaire minuten, digitale minuten, en digitale seconden heeft een beperkte oplage van 25 stuks. Deze URWERK leert je opnieuw klokkijken voor CHF 130.000 (zonder belastingen).

Voor meer informatie: www.urwerk.com