Seiko Presage Prestige Crown chronograaf hommage

Géén chronograaf en tóch een eerbetoon in drie versies

Seiko Presage Prestige Crown chronograaf hommage

Getrouwe herinterpretaties zijn geen zeldzaamheid in de horlogewereld. Maar remakes die eigenlijk geen remakes zijn wel degelijk. De nieuwe Seiko Presage Prestige Crown chronograaf hommage is zo’n zeldzame curiositeit. Want deze hommage aan een chronograaf is helemaal geen chronograaf!

In oktober van 2019 bracht Seiko de vintage geïnspireerde Presage Automatic Chronograph SRQ031 uit. En dat horloge was geïnspireerd door de Crown Chronograph uit 1964. Die ref. 5719A-45899 werd onthuld ter gelegenheid van de Olympische Spelen van Tokio dat jaar. Bovendien was dit horloge de eerste chronograaf van Seiko. Elk aspect van de Crown Chronograph werd helemaal opnieuw ontworpen. Het had een eenvoudig mechanisme met één enkele drukker. Een centrale secondeteller en op de wijzerplaat was geen subdial te vinden. Maar de aanwezigheid van een column wheel gaf al blijk van innovatief uurwerkvernuft. De hommage van vorig jaar had wel subdials en was dus een curieuze hommage. De nieuwste Seiko Presage Prestige Crown chronograaf hommage is zo mogelijk nog curieuzer. Want dit horloge is helemaal geen chronograaf!

Seiko Presage Prestige Crown chronograaf hommage

De originele Seiko Crown Chrono uit 1964met de enkele drukker op 2 uur en geen enkele subdial

Net als het origineel, maar ook weer helemaal niet

De Seiko Presage Prestige Crown chronograaf hommage bestaat uit drie horloges. De beige SPB127J1, de zwarte SPB131J1 en de zeegroene SPB129J1. En geen van deze modellen hebben dus een chronograaf-functie. Maar ze lijken wel heel erg op de chrono uit 1964. Het origineel was een basale chronograaf die opviel door de afwezigheid van subdials. En vooral ook de verdraaibare zwarte plastic lunette voor opnametijden van meer dan een minuut. De nieuwe Presage Prestige ziet er ongeveer hetzelfde uit. De drukker op 2 uur ontbreekt, net als het woord ‘chronograph’, maar qua uiterlijk is er weinig verschil. En dat is voor de purist met een lichte vorm van OCD misschien juist moeilijk te begrijpen en te verkroppen. Het oogt als een legendarische chronograaf, maar is dat zelf niet. Zoiets als een boot die lijkt op een vliegtuig.

Seiko Presage Prestige Crown chronograaf hommage

Seiko Presage Prestige SPB131J1

Luxueuze afwerking

Maar goed, wanneer we over de dwangmatigheden heen stappen, zien we een fraai vormgegeven horloge. Bijna alle elementen van de wijzerplaat zijn een replica van het origineel. De stalen kast meet 41,3 mm (versus 38,2 mm voor het origineel) en is relatief slank met een hoogte van slechts 11,2 mm hoogte. De flanken van de kast zijn gepolijst, terwijl de bandaanzetten aan de bovenkant zijn gesatineerd. De gepolijste schuine rand op de bandaanzet zorgen voor een luxueus ogend extraatje. En net als bij het origineel, wordt de Seiko Presage Prestige Crown chronograaf hommage gekenmerkt door de zwarte lunette. Maar het plastic is vervangen voor veel harder zwart gecoat staal.

Seiko Presage Prestige Crown chronograaf hommage

De meest avontuurlijk gekleurde versie is de Presage Prestige SPB129J1

De gevolgen van de vooruitgang

Het is bijna overbodig om te zeggen dat in de stalen kasten van de drie gelimiteerde horloges geen chronograafuurwerk met column wheel te vinden is. Maar het is in ieder geval wel een manufactuurkaliber. Alle drie de horloges worden aangedreven door het automatische kaliber 6R35. Dat uurwerk is voorzien van een centrale rotor, tikt met een frequentie van 3 Hz, heeft een snel in te stellen datum en de secondewijzer stopt wanneer het uurwerk wordt ingesteld.

Seiko Presage Prestige Crown chronograaf hommage

De nieuwe Presage Prestige modellen zijn gelimiteerd tot 1964 stuks

De gangreserve bedraagt 70 uur. En dat is een verbetering van 20 uur ten opzichte van de chronograaf waarop de nieuwe Seiko Presage Prestige Crown chronograaf hommage is gebaseerd. Lang leve de vooruitgang! Lang leve de evolutie! Het ontbreken van een chronograaffunctie moeten we gewoon zien als evolutie. Net als bij dieren worden weinig gebruikte franje langzaam weg geselecteerd. Blijkbaar werkt het ook zo bij dit Japanse ‘beestje’.

Seiko Presage Prestige Crown chronograaf hommage

Seiko Presage Prestige Crown chronograaf hommage

De drie varianten van de Seiko Presage Prestige Crown Chrono interpretatie kosten 830 euro

Ref. SPB127J1 (beige)
Ref. SPB131J1 (black)
Ref. SPB129J1 (green)

Diameter: 41.3 mm
Hoogte: 11.3 mm
Materiaal: staal
Waterdicht: tot 100 meter

Uurwerk: 6R35
Functies: uren, minuten, seconden, datum, 60 minuten in twee richtingen verdraaibare lunette
Frequentie: 21.600 tikken per uur (3 Hz)
Opwinding: automatisch
Gangreserve: 70 uur

Band: staal

Gelimiteerde editie: 1964 stuks van elke drie kleuren

Prijs: 830 euro

Klik hier voor meer informatie over de nieuwe Presage Prestige-modellen