Omega Seamaster Aqua Terra 150m Master Chronometer

41 mm staal met stemmig groen of bescheiden blauw

Omega Seamaster Aqua Terra 150m Master Chronometer

Stel je mag uit alle horloges ter wereld maar één horloge kiezen. En dat ene horloge moet je overal en altijd (kunnen) dragen. Een driedubbele tourbillon kan dus eigenlijk niet. Dan wordt de spoeling heel dun. Maar nu is er de Omega Seamaster Aqua Terra 150m Master Chronometer 41mm in stemmige kleuren.

Wij vinden het een leuk spelletje; uit alle horloges ter wereld dat ene model kiezen dat alles in zich heeft en altijd en overal gedragen kan worden. Een heleboel tonnen kostende exoten vallen af. Maar wat er overblijft na lang peinzen en deduceren raakt aan de essentie van wat een horloge moet zijn en moet doen. Het moet op betrouwbare wijze de tijd nauwkeurig weergeven en een uiterlijk hebben dat de balans vindt tussen aantrekkelijk voor de drager, maar niet te opzichtig voor de aanschouwer. Bovendien dient het horloge op verschillende plekken toonbaar zijn; van strand tot bruiloft via de boardroom. Dat vereist technische kwaliteiten en esthetische subtiliteiten. De nieuwe Omega Seamaster Aqua Terra 150m Master Chronometer 41mm in stemmig groen en bescheiden blauw zijn wat ons betreft kandidaten. Geduchte kandidaten voor de titel van ‘Hét Horloge’.

Voorbeelden van andere kanshebber voor de titel van ‘Hét Horloge’

Om het een en ander in perspectief te plaatsen, noemen we ook wat niet-Omega’s die regelmatig in de discussie over ‘Hét Horloge’ voorkomen. Zo zijn er de Genta-creaties Patek Philippe Nautilus 5711/1A en de Audemars Piguet Royal Oak “Jumbo”. Nadelen zijn de bijna onmogelijke verkrijgbaarheid en de buitensporige prijzen op de grijze markt. Dat geldt trouwens ook voor andere gevreesde kandidaten voor de titel zoals de GMT Master II “Pepsi'” en stalen 41 mm Datejust van Rolex. Daar heeft de Vacheron Constantin Overseas Self-Winding geen last van. Maar de prijs van 20 mille is een flinke horde om te nemen. Want zelfs in een fictieve titelstrijd wordt ook de prijsperceptie meegewogen. En wat te denken van een Grand Seiko? Voor velen toch te Japans. En even voor de duidelijkheid; chronografen worden als te sportief gezien om mee te kunnen dingen om de eerste plaats. Net zoals afleidende andere complicaties het podium niet gaan halen.

Ondersteunende kleuren

Omega Seamaster Aqua Terra 150m Master Chronometer

Misschien is de blauwe Seamaster Aqua Terra 150m Master Chronometer 41mm met stalen band wel hét ideale horloge

Maar voordat we tot een conclusie kopen en de Omega Seamaster Aqua Terra 150m Master Chronometer 41mm uitroepen tot ‘Hét Horloge’ moeten we het model nader bekijken. Nu valt over smaak en esthetiek niet te twisten, maar er zijn wel kaders aan te geven. Een 47 mm horloge bijvoorbeeld kleurt buiten de lijntjes van dat kader. Net als trouwens felle gekleurde wijzerplaten. En daarmee komen we op het eerste sterke punt van de Omega Seamaster Aqua Terra 150m Master Chronometer 41mm. Sterke punten eigenlijk want er is keuze uit twee kleuren en dan ook nog in combinatie met twee verschillende banden. De nieuwe groene en blauwe Aqua Terra-horloges voor 2020 hebben een zeer ingetogen tint. Het zijn kleuren die eerder ondersteunen en samenvloeien met de drager dan de toon zetten.

Meer zeiljacht dan speedboot

Bovendien heeft de wijzerplaat het de klassieke “teak” wijzerplaat. De strepen zijn sinds 2017 niet meer verticaal, maar horizontaal en bovendien minder diep. En dat oogt een stuk subtieler. Minder gezocht thematisch, meer pure horlogeschoonheid. De datum op 6 uur oogt trouwens ook beter in balans dan voorheen. Want toen was deze op 3 uur te vinden en dat verstoorde balans ietwat. Het geheel anno 2020 is nautisch, maar niet op een overweldigende manier. Meer zeiljacht dan speedboot zullen we maar zeggen.

Mannelijk, niet macho

De naam Omega Seamaster Aqua Terra 150m Master Chronometer 41mm zegt het al, de kast meet 41 mm. En dat is niet te groot en zeker niet te klein. Nu denken we dat een horloge als de Aqua Terra door de proporties, kleur, decoratie en afwerking ook in een 39 mm kast sterk voor de dag kan komen. Maar vooral de westerse man houdt inmiddels van ferm en daar past een mannelijke maar niet macho 41 mm gewoon goed bij. Komt nog bij dat de kast tot 150 meter waterdicht is. Het water waarmee de doorsnee mens tijdens de alledaagse werkomstandigheden en de vakantie meet te maken krijgt, zijn geen probleem voor de Aqua Terra. Een sterk praktisch punt voor een horloge dat de pols niet mag verlaten wil het in aanmerking komen voor de titel van ‘Hét Horloge’.

Omega Seamaster Aqua Terra 150m Master Chronometer

Zeer modieus en ingetogen groen staan de Seamaster Aqua Terra 150m Master Chronometer 41mm goed

Inhoudelijke argumenten

Ook in de kast van de Omega Seamaster Aqua Terra 150m Master Chronometer 41mm zijn argumenten te vinden om dit horloge de fictieve eretitel te geven. Het automatische co-axial kaliber 8900 heeft bijvoorbeeld een Master Chronometer-certificering. Dat is een diploma dat moelijker te behalen is dan een COSC-certificaat en dus is de nauwkeurigheid van een uiterst hoog niveau. En ook heeft het uurwerk een hoge magnetismeweerstand tot 15.000 gauss. Tel daar de vijf jaar garantie, de fraaie decoratie aan de achterzijde en de 60 uur gangreserve bij op en je hebt zeer sterke inhoudelijke argumenten voor een eretitel. En hoe fictief die hier ook mag zijn, voor veel mensen is het besluit één luxehorloge wel of niet te kopen afhankelijk van eerdergenoemde factoren. En de prijs natuurlijk. Maar daar komen we zo op.

Omega Seamaster Aqua Terra 150m Master Chronometer

Zicht op het METAS chronometer nauwkeurige manufactuurkaliber 8900

Is de Omega Seamaster Aqua Terra 150m Master Chronometer 41mm ‘Hét Horloge’?

Eerst bespreken we nog even de verschillende versie die beschikbaar zijn van de groene en blauwe Omega Seamaster Aqua Terra 150m Master Chronometer 41mm. Ten eerste is er de blauwe variant. Die komt met een stalen of blauwe alligatorleren band. Sportief klassiek in beide gevallen. De groen Aqua Terra is er ook met een stalen band plus een alligatorleren exemplaar in zwart. Zwart is discreter dan groen, vandaar. De meest veelzijdige keuze is de stalen band omdat deze ongevoelig is voor wat de pols afgeeft en ook in water geen krimp geeft. En omdat blauw voor de meeste mannen met afstand de kleur is die ze het meeste dragen, komt de blauwe Aqua Terra met stalen band het meest in aanmerking voor de titel ‘Hét Horloge’. Ook omdat Omega een zeer gerespecteerde fabrikant is. Imago en reputatie spelen ook een rol. Niet in de laatste plaats als het gaat om het behouden van waarde. En daarmee komen we op de prijs. De prijs voor ‘Hét Horloge’ bedraagt een niet al te schokkende 5.400 euro. Maar dit is natuurlijk niet het einde van de discussie.

Omega Seamaster Aqua Terra 150m Master Chronometer 41mm overzicht:

Kast: 41 mm, staal, gesatineerd en gepolijst, saffierglas aan beide zijden, geschroefde kroon, 150 meter waterdicht
Wijzerplaat: blauwe of groene wijzerplaat met horizontaal “teak” patroon en zonnestraalmotief

Uurwerk: Calibre 8900, Master Chronometer METAS-certificering (automatisch, 25.200 vibraties per uur, co-axial echappement, 60 uur gangreserve), uren, minuten, seconden en datum

Band: staal, 3 schakels, gepolijst en geborsteld met dubbele vouwsluiting. Of alligatorleren band met gesp

Prijs: 5.100 euro met leren band / 5.400 euro met stalen band

Voor meer informatie over de Aqua Terra: www.omegawatches.com