URWERK UR-100 GunMetal

Een ruimteschip rond de pols én de zon

URWERK UR-100 GunMetal

URWERK heeft een nieuwe collectie horloges die letterlijk en figuurlijk rond de zon draaien. En de URWERK UR-100 GunMetal is het derde model met de zon centraal. Met de satelliet-configuratie van de zwervende uren en minuten, lijkt het diepgrijze horloge in ieder geval op een ruimteschip.

Alles draait bij de mens om de zon. Het is een vast gegeven in onze Melkweg. En toen 6.000 jaar de beschaving begon in de stad Ur in het oude Mesopotamië, stond de zon centraal. Want in Ur verdeelden de Sumeriërs het dagelijkse spoor van de door de zon gemaakte schaduw in 12 delen. Inderdaad, de basis van onze tijdseenheid. Niet gek dus dat URWERK de naam Ur gebruikt in hun tijdsinstrumenten. En nu is er in de laatste 6.000 jaar een hoop veranderd, maar onze dagen worden nog steeds bepaald door onze baan rond de zon. En wij met onze horloges om de pols reizen elk jaar onbewust miljarden kilometers door de ruimte. Veilig op onze draaiende planeet met een gemiddelde snelheid van 30 kilometer per seconde.URWERK UR-100 GunMetal

35.740 kilometer in 20 minuten

Het is deze reis door de ruimte en rond de zon die de URWERK UR-100 GunMetal wil verbeelden. Ten eerste heeft het horloge heeft de kenmerkende zwervende satellieten met daarop de digitale uren. Wanneer de minutenwijzer zijn reis van rechts naar links 60 minuten heeft voltooid, begint deze weer opnieuw. Maar er is ook een duidelijke link tussen tijd en ruimte te zien op deze URWERK. En wel op een schaal die tussen 9 en 11 uur valt af te lezen. Op deze indicator vertegenwoordigen de aangegeven 20 minuten 555,55 kilometer. Dit is de afstand die je in 20 minuten aflegt als je op de evenaar van onze draaiende planeet staat. De tegenovergestelde schaal tussen 1 en 3 uur volgt onze reis door de ruimte rond de zon: 35.740 kilometer elke 20 minuten.

URWERK UR-100 GunMetal met Windfänger-aandrijving

Op het display van de URWERK UR-100 GunMetal zijn tijd en afstand gelijk, de uren en minuten in levendig groen en de kilometers in helder wit. Het 41 mm x 49,7 mm x 14 mm horloge in titanium en staal met een diepgrijze PVD-coating is volgens URWERK’s mede-oprichter, Felix Baumgartner, “een horloge met zowel een fysieke als een conceptuele weergave van onze positie op de roterende aarde.” Het kaliber 12.01 zorgt voor de aandrijving van de carrousel van geschuurd messing die de uren draagt ??op drie aluminium satellieten die reizen op een schaal van 60 minuten. De rotor heeft een bijzonder aerodynamische vorm en wordt daarom Windfänger genoemd. Natuurlijk is elk onderdeel van het uurwerk zeer fraai afgewerkt en verfraaid. En altijd met inachtneming van het ruimteschip-thema. Modern en futuristisch industrieel dus. En de gangreserve van de aandrijving bedraagt 48 uur.URWERK UR-100 GunMetal

Stilistische kenmerken

URWERK UR-100 GunMetal

URWERK UR-100 GunMetal

De kast in het grijs dat lijkt op dat van een pistool – vandaar gunmetal grey – is modern, maar ook bekend. “We hebben enkele van de stilistische kenmerken van onze eerste horlogemodellen overgenomen en vervolgens gedeconstrueerd,” legt Martin Frei, de andere grondlegger van URWERK, uit. “De stalen koepel van onze vroege modellen is nu bijvoorbeeld uitgevoerd in transparant saffierglas.” En natuurlijk zijn er ook al een zwarte variant en een versie in blank staal van de UR-100. De URWERK UR-100 GunMetal zit er als kleur precies tussenin.

De UR-100 GunMetal is een gelimiteerde oplage van 25 stuks. En de prijs zal rond de 40,000 euro liggen. Niet echt duur voor een ruimteschip.

Voor meer informatie over een ruimteschip rond de zon en de pols: www.urwerk.com