Seiko 5 Sports Brian May Limited Edition

Een bescheiden horloge voor een legendarische rock ‘Queen’

Seiko 5 Sports Brian May Limited Edition

Queen was ooit de grootste band ter wereld. En Brian May de beroemdste rockgitarist op aarde. Het leven van een rock-god leidde hij nooit. De bescheiden May is een gepromoveerd astrofysicus die met beide benen op aarde staat. En de Seiko 5 Sports Brian May Limited Edition past perfect bij hem.

Queen is een mythische band. Onsterfelijk ook. Luister maar naar de jaarlijkse Top 2000. Zeer bepalend voor het geluid van Queen is het stemgeluid van wijlen Freddy Mercury, maar zeker ook het zangerige gitaargeluid van Brian May. Zijn lyrische solo’s behoren tot de beroemdste in de rockgeschiedenis. Kies uit de onderstaande hits-compilatie van een uur zelf je favoriet. Het begint alvast met een lekker stevige riff.

De mens Brian May is een universitair opgeleide astrofysicus die eigenlijk in niets lijkt op de rock-god op het podium. En die als zodanig aanbeden wordt door ontelbare fans van alle leeftijden. Voor May geen wilde leefstijl ondanks de wilde krullenbol. Voor May dus geen bling. Geen rock-bestendige Richard Mille, geen met diamanten bezette AP en ook geen gecompliceerde Patek die uiting geeft aan zijn ‘koninklijke’ status. Brian May draagt sinds jaar en dag Seiko. Waarom? Omdat het bij hem past en omdat het werkt. En alleen dat feit rechtvaardigt de Seiko 5 Sports Brian May Limited Edition.

Een bestendig gitaar- én horlogeverbond

Brian May is dus geen horlogeverslinder. En hij is ook al geen gitaarverslinder. Hij wisselt niet elke maand van gitaartype of -merk. Hij houdt vast aan een vertrouwd exemplaar. Zijn hele loopbaan speelt May namelijk op zijn “Red Special”. Dat is een zelfgebouwde gitaar die mede bepalend is voor May’s uniek sound. En May draagt ook al meer dan 40 jaar Seiko. Een duikhorloge van het Japanse horlogehuis. May kocht zijn Seiko toen hij voor het eerst op tournee was in Japan in de jaren ’70. En sindsdien hebben May, zijn gitaar en het horloge de wereld rond hebben gereisd, geweldige muziek hebben gemaakt en onvergetelijke herinneringen opgedaan.

Het geheim van het magische geluid

Seiko 5 Sports Brian May Limited Edition

De geïmproviseerde Red Special

De “Red Special” is de inspiratiebron voor de Seiko 5 Sports Brian May Limited Edition. Het horloge is anders dan een andere Seiko 5 doordat de wijzerplaat het ontwerp van de gitaar weerspiegelt dat May, met hulp van zijn vader, begin jaren ‘60 bouwde. Een gitaar uit de winkel was te duur en dus was het tijd voor huisvlijt. De gitaar is met de hand gemaakt met alleen handgereedschap. En de hals is van hout van een oude open haard gemaakt. Nu was dat hout ongeveer een eeuw oud. Misschien zit in de hals het geheim van het magische geluid. Maar het kan ook een inzetstuk van oud eiken of het mahoniefineer dat May zelf dieprood kleurde en polijstte zijn. Ook opmerkelijk is de tremolo-arm die is gemaakt van een deel van een zadeltashouder voor fietsen. “Red Special” is een geïmproviseerd meesterwerkje dat al meer dan een halve eeuw meegaat.

De zwart/rode Seiko 5 Sports Brian May Limited Edition

Seiko 5 Sports Brian May Limited Edition

Seiko 5 Sports Brian May Limited Edition SRPE83K1

De Seiko 5 Sports Brian May Limited Edition SRPE83K1 (560 euro) is op een heel andere manier gebouwd. Maar wel ook om lang mee te gaan. In de stalen 42,5 mm x 13,4 mm kast die tot 100 meter waterdicht is, tikt het vertrouwde kaliber 4R36. Boven de rode wijzerplaat met het rode en zwarte kleurenschema als de ‘‘Red Special” en een delicaat houtachtig patroon, is een Hardlex-kristal geplaatst. Het horloge is gelimiteerd tot 9.000 stuks en is voorzien van Brian May’s handtekening op de achterkant van de kast.

Opmerkelijk is ook de kleine gitaarkoffer waarin het horloge wordt geleverd. Deze geheel in het gitaar-thema passende horlogedoos bevat ook een herdenkingsmunt die is gebaseerd op het sixpenny-muntstuk dat May als plectrum gebruikt. En de zwarte nylon band lijkt op een gitaarband.

Voor meer informatie over een optreden van de Seiko 5 Sports Brian May Limited Edition hier in de buurt: www.seiko.nl