De nieuwe Urwerk UR-100 SpaceTime toont

tijd en afstand in zwart en blank titanium en staal

De nieuwe Urwerk UR-100 SpaceTime toont

Het is een typische Urwerk, maar ook een compleet nieuw concept. De nieuwe Urwerk UR-100 SpaceTime toont tijd en afstand in traditioneel blank en zwart PVD gecoat titanium en staal. Ook de typische Urwerk-satellieten zin van de partij, maar worden anders ingezet.

De nieuwe Urwerk UR-100 SpaceTime toont zich zowel een tijdsinstrument als een ruimtevaartuig. Dankzij de ronddraaiende satellieten toont de UR-100 namelijk zowel de tijd (uren en minuten) als ruimte (afgelegde afstand). De minutenwijzer met rode pijl UR-100 beweegt van rechts naar links en op een opengewerkte aluminium carrousel gemonteerde satelliet, worden de uren digitaal getoond. De UR-100 SpaceTime beschikt dus ook over de karakteristieke Urwerk-satellieten maar ze zijn anders dan anders. Want tegelijkertijd worden intrigerende nieuwe astronomische indicaties weergegeven. Namelijk de afgelegde afstand op aarde en afstand afgelegd door de aarde.

De nieuwe Urwerk UR-100 SpaceTime toont

Denim en de Urwerk UR-100 SpaceTime Iron gaan heel goed samen

“Voor mij hebben horloges een filosofische dimensie. Ze zijn een fysieke en abstracte weergave van onze situatie op aarde, met de wijzerplaat die de evenaar voorstelt, tegelijkertijd constant in beweging en tegelijkertijd schijnbaar stationair voor ons ”, aldus Martin Frei, hoofdontwerper en medeoprichter van Urwerk.

De nieuwe Urwerk UR-100 SpaceTime toont 35.740 km in 20 minuten tijd

Laten we die afgelegde afstand op aarde wat van dichterbij bekijken. De eerste indicator op 10 uur evalueert de afstand in kilometers die we over de aarde hebben afgelegd. De meting is gebaseerd op de gemiddelde rotatiesnelheid van de aarde om zijn as bij de evenaar. En dat leert ons dat elke 20 minuten een afstand van 555 km wordt afgelegd. Dan is er ook nog de afstand afgelegd door de aarde rond de zon. Op 2 uur een andere hemelse indicatie te zien. En die toont de afstand die de aarde heeft afgelegd in zijn baan rond de zon: in 20 minuten tijd is dat ongeveer 35.740 km. De UR-100 presenteert dus tegelijkertijd drie verschillende ruimtetijden. De een iets relevanter dan de andere, maar het horloge doet ons wel beseffen dat we bezig zijn aan een reis door tijd en ruimte.

De nieuwe Urwerk UR-100 SpaceTime toont

De imposante en vooral intrigerende UR-100 SpaceTime Black

Felix Baumgartner, meester-horlogemaker en medeoprichter van Urwerk stelt: “We leven in een universum dat wordt geregeerd door drie dimensies – tijd, rotatie en baan – dat we proberen te meten en te beheersen, maar wat ons ontgaat is dit begrip van ruimtetijd.”

Grote rotor met lagere massa

Al die verschillende tijden worden aangedreven door het kaliber 12.01. Dat automatische uurwerk heeft platines van ARCAP en gangreserve van 48 uur en een heel bijzonder rotor. Die rotor is namelijk een soort door een platte turbine, de ‘Windfäng’ genoemd. En deze heeft een grote diameter wat zorgt voor een lagere massa en lagere snelheden en daardoor minder slijtage.

De nieuwe Urwerk UR-100 SpaceTime toont

Het uurwerk met grote rotor in de UR-100 SpaceTime

Extreme toleranties

Het ontwerp en de constructie van de Urwerk UR-100 SpaceTime vereiste ongelooflijk hoge precisie. Dit vanwege de extreem nauwe toleranties tussen de minutenwijzer, de drie verschillende wijzerplaten en het koepelvormig saffierglas. De vorm van de kast doet terugdenken aan de esthetiek van vroege horloges van Urwerk. Het oogt ook vooral heel draagbaar. Misschien is dat ook omdat het horloge-ontwerp is geïnspireerd door tafelklok van Gustave Sandoz die op de Wereldtentoonstelling van 1893 in Chicago te zien was. Net zoals Abraham-Louis Breguet als inspiratie diende voor de AMC op atoomkracht.

De nieuwe Urwerk UR-100 SpaceTime toont

De Urwerk UR-100 SpaceTime Black oogt heel draagbaar en misschien zelfs alledaags…

Exuberante orbitale complicaties

De 41 mm x 49,7 mm x 14 mm Urwerk UR-100 Iron (titanium en staal) en de UR-100 Black (titanium en staal met zwart PVD) zijn gelimiteerd tot 25 stuks. En de prijs zal in Nederland rond de 55.000 euro uitkomen. Daarmee is deze Urwerk minder exorbitant dan zijn exuberante orbitale kunsten doen vermoeden.

De nieuwe Urwerk UR-100 SpaceTime toont

Frontaal aangezicht van de UR-100 SpaceTime Iron

Voor meer informatie: www.urwerk.com