Drie nieuwe Hanhart S-serie horloges vieren één verjaardag

105 stuks van de S 105, S 105 OE GMT en SK 60 GMT pilotenhorloges

Drie nieuwe Hanhart S-serie horloges vieren één verjaardag

De Zweedse Saab S 105 OE is volgend jaar 50 jaar in dienst bij de Oostenrijkse luchtmacht. Drie nieuwe Hanhart S-serie horloges vieren één verjaardag omdat dat wel zo militair efficiënt is. Hanhart brengt 105 stuks van de S 105, S 105 OE GMT en SK 60 GMT pilotenhorloges ter ere van het op leeftijd zijnde straalvliegtuig.

Bij Hanhart in het Duitse Zwarte Woud zijn ze gek van vliegtuigen. Getuigen daarvan zijn onder andere de blauwe Primus Carrier Pilot en de zwart/witte Primus Monochrome Pilot. Nu maakt het horloge ook al meer dan 135 jaar duurzame tijdsinstrumenten die ook vaak door piloten en luchtmachten worden ingezet dus is de link met vliegen tevens heel instrumenteel. Om 50 jaar Saab 105 OE bij de Oostenrijkse luchtmacht te vieren zijn er nu drie speciale S-serie pilotenhorloges in staal met een zwart PVD-coating gemaakt. Elk in een oplage van 105 stuks. De S 105 OE, de S 105 OE GMT en de SK 60 GMT. Die laatste naam wijkt af en dat komt omdat de SK 60 is vernoemd naar de Zweedse naam van het vliegtuig Sk60.

Drie nieuwe Hanhart S-serie horloges vieren één verjaardag

Drie nieuwe Hanhart S-serie horloges vieren één verjaardag

S 105 OE

Het ontwerp van de drie S-serie instrumenthorloges is gebaseerd op de cockpitklokken van het vliegtuig Saab 105. De S 105 OE (990 euro) en S 105 OE GMT (1.290 euro) zijn gebaseerd op de cockpitklok van het Ootsenrijkse toestel en de afwijkend gekleurde SK 60 GMT (1.290 euro) is gebaseerd op de klok van het Zweedse model. Twee modellen hebben zoals de naam al aangeeft een voor reizigers handige GMT-functie. In de S 105 OE tikt het automatische Sellita SW 200 / ETA 2824 en in de twee GMT-modellen is een Sellita SW 330 / ETA 2893 gemonteerd. En op de achterzijde van elk model is een gravure van een Saab 105 OE te zien.

De Saab 105 OE in vogelvlucht

Drie nieuwe Hanhart S-serie horloges vieren één verjaardag

Een bonte Saab 105 OE van de Oostenrijkse luchtmacht viert in 2010 het 40ste jubileum van het toestel

Het Zweedse Saab is van oorsprong een bouwer van vliegtuigen. De eigenzinnige auto’s volgden later en hadden allemaal iets eigenaardigs overgenomen van de luchtvaartafdeling. Zo kon de dashboardverlichting in menig Saab op zwart worden gedraaid zoals ook in een cockpit gedaan werd. De Saab 105 is een tweemotorig militair straalvliegtuig dat in 1960 werd ontwikkeld. Het is een lesvliegtuig dat ook voor een aantal andere taken kan ingezet worden. In 1970 nam Oostenrijk 40 exemplaren van de exportversie met sterkere motoren in dienst die 105 OE werd genoemd. Die toestellen kregen hierdoor een verhoogde topsnelheid van 970 km/u. Van de Oostenrijkse vliegtuigen waren in 2010 nog 22 exemplaren vliegwaardig. Een opvolger was er niet en dus werd besloten om twaalf exemplaren inzetbaar te houden tot 2020. En dan viert het toestel ook meteen het 50-jarig dienstverband.

Gecombineerde eigenschappen

Drie nieuwe Hanhart S-serie horloges vieren één verjaardag

S 105 OE GMT

Voor elke polsvariant van de S 105/SK 60 geldt dat ze functioneel en robuust zijn. Hanhart staat namelijk voor maximale precisie en betrouwbaarheid, perfecte leesbaarheid, eenvoudige en veilige bediening en uiterste robuustheid. De drie 40 mm x 12 mm horloges hebben een eenvoudig maar daardoor ook zeer aansprekend ontwerp. Zo moet een pilotenhorloge eruitzien. Enige frivoliteit is de datumaanduiding die drie data laat zien waarvan de middelste de juiste is. Lijkt op een cockpitinstrument, is ook al eens door IWC vertoond en is een kwestie van smaak. Het geel in de SK 60 GMT mag ook frivool genoemd worden, maar is ook eigenlijk gewoon functioneel.

Drie nieuwe Hanhart S-serie horloges vieren één verjaardag

Gravure op de achterkant van de SK 60 GMT

Formulieren invullen vereist

Elk model is beperkt tot 105 stuks en zal naar verwachting vanaf november beschikbaar zijn. Met een online bestelformulier bestaat de mogelijkheid om een ?gelimiteerd horloge te reserveren en het gewenste nummer veilig te stellen.

Drie nieuwe Hanhart S-serie horloges vieren één verjaardag

SK 60 GMT

Voor meer informatie over de gehele collectie: www.hanhart.com